I TOGA IMA Uz ranijih 10 mil., OBV dužan platiti još skoro milijun kuna

| 5.10.2020. u 18:20h | Objavljeno u Aktualno

U svega tjedan dana nepravomoćno je okončano čak jedanaest novih sporova koje su protiv varaždinske Opće bolnice pokrenuli njezini zaposlenici, uglavnom liječnici, ali ima i inženjera te drugih, koji su je tužili zbog neisplaćene plaće s osnova dodataka za posebne uvjete rada i iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, zatim neisplaćenog dodataka na prekovremeni rad pa razlike naknade za godišnji odmor i sl. Svi su oni, kao i deseci njihovih kolega ranije, dobili sporove od 30.000 pa do 150 tisuća kuna. Naravno, tome treba dodati i kamate te troškove zastupanja kako odvjetnika tužitelja, tako i bolnice, koja ima svoje pravnike, ali je zastupa vanjski ured.

To ne bi možda čudilo da bolnica, pri čemu varaždinska nije nikakav izuzetak, redovito gubi ovakve sporove. A razlog je stajališta Vrhovnog suda, koji je zauzeo stav da se dodaci za posebne uvjete rada isplaćuju i na iznos naknade za prekovremene sate rada te da se prekovremeni sati obračunavaju na način da u prekovremeni rad ulaze svi sati iznad redovnog mjesečnog fonda radnih sati. Osim toga, zaposlenicima bolnicama je u ugovorima o radu, odnosno rješenjima kojima ima je određivana plaća, jasno naznačeno pravo na uvećanje plaće upravo temeljem dodataka za otežane uvjete rada i iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, i to za otežane uvjete rada prvo u postotku od 16%, a za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi u postotku od 12% od 15. svibnja 2017. pa nadalje.

Sukladno tome, prvostupanjski sud zauzima stav da tužitelji imaju pravo na navedene dodatke i za vrijeme prekovremenog rada jer i u prekovremenom radu rade poslove svog radnog mjesta pa im zbog toga pripadaju i dodaci za otežane uvjete rada te za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, a kako to proizlazi i iz odredbi Kolektivnih ugovora.

- Stoga je nelogično i neživotno da tužitelji ne bi pripadali navedeni dodaci i na sate koji su odrađeni u prekovremenom radu, a slijedom čega sud smatra da je tuženik bio u obvezi obračunavati te dodatke ina prekovremeni rad tužitelju. Posebno se dodaje da iz odredaba kolektivnih ugovora i zaključenih ugovora o radu pa i rješenja tuženika o određivanju visine plaće tužitelja ne proizlazi da bi se ti dodaci isključivali sa prekovremenim radom pa tako niti rad u dežurstvu koji se treba obračunavati kao prekovremeni rad, ukazuje sud u jednoj od presuda.

Kakav je epilog ove i sličnih tužbi donesenih prošlog tjedna? Varaždinska bolnica, koja je prema ranijim presudama u ovakvim sporovima treba platiti oko 10 milijuna, morat će platiti još skoro milijun kuna. Od toga iznosa, jedanaestorici zaposlenika ide više od 600.000 kuna zbog neisplaćenih dodataka i sličnog, a više od 100.000 kuna za troškove njihovih odvjetnika. Naravno, tome još valja pribrojiti kamate i troškove odvjetnika bolnice, koji zastupaju odvjetnici iz Odvjetničkog društva Petrić i dr., čiji su troškovi u ranijim sporovima ukupno iznosili više od 300.000 kuna.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u