I Međimurci na nogama: Mura u Murskom Središću raste, sa strahom se isčekuje vodeni val Foto: Međimurska županija

I Međimurci na nogama: Mura u Murskom Središću raste, sa strahom se isčekuje vodeni val

VV | 17.5.2023. u 16:16h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Žurne službe Međimurske županije na terenu, Mura u punoj pripravnosti na obali Mure u Murskom Središću

Tek što je vodostaj Mure u Murskom Središću počeo padati, jučerašnje obilne padavine koje su zahvatile i Austriju te Sloveniju, izazvale su veliki porast vodostaja te rijeke u njezinu gornjem toku zbog čega su na terenu u Murskom Središću sve nadležne službe, sazvane nakon sastanka Stožera Civilne zaštite Međimurske županije.

- Stožer civilne zaštite Međimurske županije i svi njegovi dionici su izrazito spremni i odgovorit će na ugroze, ako do njih dođe. Svjedoci smo jučerašnjih ekstremnih padalina koje su izazvale poplavljivanja podruma diljem Međimurja te pozivamo općine i gradove da po smirivanju vremenskih neprilika procijene štete kako bismo – u slučaju potrebe – proglasili elementarnu nepogodu. Ovoga trenutka koncentrirani smo na rast vodostaja Mure u Murskom Središću kao kritičnoj točki - rekao je Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije i zamjenik župana.

U prijepodnevnim satima Mursko Središće obišao je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslovaDavor Božinović.

- U Međimurju je situacija nešto bolja nego u ostalim dijelovima Hrvatske - rekao je Božinović.

S nelagodom se iščekuje nailazak vodenog vala koji bi do Murskog Središća mogao stići u večernjim satima. Rijeka je tijekom protekle noći rasla da bi u ranim poslijepodnevnim satima dana vodostaj u Murskom Središću dosegnuo 500 centimetra. Rekordni vodostaj Mura je na ovom mjestu imala 2014. godine kada je dosegnula 536 centimetara i poplavila grad.

- No, od tada protupoplavni zid uz korito podignut je znatno više. Čim smo saznali da nam prijeti ugroza sazvali smo Stožer civilne zaštite, te podijelili zadatke. Postavili smo pumpe i barijere, te pratimo situaciju uz pripravnost svih žurnih službi. Iako ne možemo sa stopostotnom sigurnošću procijeniti razvoj situacije, nadam se najboljem jer smo napravili sve što je u našoj moći - rekao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

U Hrvatskim vodama predviđaju da će vrhunac biti sutra, kada se na ovoj lokaciji očekuje protok od 1000 kubičnih metara u sekundi.

Velika količina kiše u utorak, 16. svibnja u poslijepodnevnim i noćnim satima izazvala probleme u prometu te poplavljivanje podruma i dvorišta i u susjednoj Međimurskoj županiji. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić kaže da gotovo nije bilo dijela Međimurja u kojem vatrogasci nisu intervenirali. Tijekom popodneva i noći evidentirano je više od 150 intervencija, a mahom se radilo o izvlačenju vode iz objekata. Uz izlijevanje potoka, problem je na mnogim lokacijama nastao zbog nemogućnosti šahtova da prime toliku količinu kišnice. Vatrogasci i hitna služba Međimurskih voda intervenirali su u Čakovcu oko 19 sati kada je situacija u Vukovarskoj ulici postala kritična zbog poplavljivanja stanova u suterenu zgrada. Vatrogasci su imali posla i na drugim lokacijama u samom Čakovcu i gradskom prstenu. Bujica je bilo u bregovitom dijelu Međimurja – od područja općine Nedelišće, te Badličana i Preseke, do Štrigove, Grabrovnika i Svetog Martina na Muri. Veliki broj cesta, ali i polja, podruma i dvorišta poplavljen je i u donjem Međimurju. Prema informacijama Županijske uprave za ceste na terenu su na brojnim lokacijama djelatnici Tegre Čakovec i Pavlic-asfalt-betona koji intenzivno obavljaju sanacije i čišćenje cesta od nanosa blata, šljunka i vegetacije, te odčepljuju slivnike, a u Banfiju u općini Štrigova uz prometnicu otvorilo se klizište te je potreban dodatan oprez u prometu, kaže Đurđica Hamer, ravnateljica ŽUC-a.