HZZO tvrdi da je OBV fakturirano 1.284.172,02 kn više od stvarne nabavne cijene pojedinih lijekova

| 28.1.2019. u 15:48h | Objavljeno u Aktualno

Općoj bolnici Varaždin izrečena je pismena opomena zbog povreda ugovorenih obveza bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. Utvrdio ih je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je proveo redovnu kontrolu poslovanja i izvršavanja ugovornih obveza u rujnu prošle godine, dok je izvješće napisano krajem prošle godine.

Među zahtjevima za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti HZZO navodi da je OBV obvezna u potpunosti se pridržavati svih zakonskih propisa kod obračuna i isplate plaća. Naime, uvidom u dokumentaciju, utvrđene su neke nepravilnosti. Primjerice, ravnatelju, zamjeniku ravnatelja i pomoćniku ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite plaća se obračunava i isplaćuje na temelju dodataka na plaću od 11 posto, što „nije u skladu s odredbama članka 55. Kolektivnog ugovora, kojim je određeno da se povećanje dodataka ne primjenjuje na radnike koji su ostvarili pravo na dodatak iz članka 57. ili dodatak iz članka 58“.

- Prema odredbama Kolektivnog ugovora i zaključcima Zajedničkog povjerenstva za tumačenje KU, ravnateljima, zamjenicima i pomoćnicima ravnatelja državnih i županijskih zdravstvenih ustanova, koji ostvaruju pravo na dodatak zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi u visini 12 posto, odnosno 4 posto, pripada dodatak za posebne uvjete rada u visini 7 posto na osnovnu plaću, ukazuju u HZZO-u te traže da se s preplaćenim iznosima plaća postupi u skladu s odredbama čl. 107. i 109. Zakona o radu, a o učinjenom ih izvijesti u roku od 90 dana ili će se postupiti sukladno čl. 152. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

                         Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...