HZMO objavio iznose i datume isplate novog energetskog dodataka umirovljenicima Foto: Pixabay / ilustracija

HZMO objavio iznose i datume isplate novog energetskog dodataka umirovljenicima

Varaždinske vijesti | 14.9.2022. u 10:46h | Objavljeno u Aktualno

Odlukom Vlade RH o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena od 8. rujna, propisani su uvjeti za isplatu jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju, koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i koji su zatečeni u isplati mirovine za mjesec kolovoz 2022.

Kako su napomenuli iz HZMO-a, riječ je o sljedećim kategorijama korisnika mirovina:

- korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja

- korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (države s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti), ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna

- korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna.

Iznos jednokratnog novčanog dodatka određuje se prema iznosu mirovine.

Stoga će se korisnicima kojima isplaćena mirovina iznosi:

- do 1.850 kuna - isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200 kuna
- od 1.850,01 do 2.350 kuna - 900 kuna
- od 2.350,01 do 3.350 kuna - 600 kuna te
- od 3.350,01 do 4.360 kuna - 400 kuna.

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u listopadu 2022.

- Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u prosincu 2022. Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) do 30. studenoga 2022. dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca (koji će biti dostupan na web-stranici HZMO-a) ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine - napominju iz HZMO-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci