Varaždinski poduzetnici žele zadržati radnike, ali za brži oporavak očekuju daljnja rasterećenja

MGA/VV | 13.4.2020. u 16:40h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističu da su i poduzetnici s područja Varaždinske županije ohrabreni travanjskim paketom mjera Vlade RH, ali također napominju da očekuju daljnja rasterećenja za što brži oporavak.

-Zalažemo se za daljnje analize i ukidanje troškova, primjerice parafiskalnih nameta koji u prosjeku iznose od 0,2 do 0,9% troškova ukupnog poslovanja. Nadalje je potrebno održati likvidnost i fiskalnu discipline, ne smije doći do zastoja u plaćanjima - ističe Sanja Ostroški, direktorica HUP – Podružnice Varaždin.

Članovi HUP-a s varaždinskog područja otvoreno govore o posljedicama koje je koronakriza imala na njihovo poslovanje, u kojoj mjeri koriste Vladine mjere pomoći gospodarstvu te iznose svoja predviđanja i strategije za budući povratak na tržište. Uglavnom ističu da im je prioritet zadržavanje radnih mjesta i plaća, a potpuni oporavak poslovanja i prihoda očekuju tek za godinu ili dvije dana.

Nagrađivana poduzetnica Bernarda Cecelja, poznata po tvornici madraca u Pušćinama, ozbiljno je zakoračila i u turističko-ugostiteljski sektor otvarajući pansion i restorane u Varaždinskim Toplicama, ali će zbog koronakrize otvaranje i novog hotela sada vjerojatno biti prolongirano.

I direktor Gumiimpexa Damir Kirić također poručuje da će poduzetnici u ovoj krizi svoj doprinos najbolje dati na način da ne otpuštaju djelatnike, koji će i dalje primati plaće te se nada da ova kriza neće dugo potrajati. Smatra da je Vlada donijela solidne mjere, ali da još nedostaje ukidanje parafiskalnih nameta, prvenstveno ukidanje komunalne naknade.

Tomislav Cvetko, vlasnik Opreme iz Ludbrega kaže da je u svojoj poslovnoj karijeri doživio već nekoliko kriza, od Domovinskog rata do financijske krize 2008. godine. Da se bliži kriza zbog pandemije predvidjeli su još u veljači te su nabavili veće količine repromaterijala.

Proizvodni pogon tvrtke Boxmark svoj su pogon zatvorili još 20. ožujka, s ciljem zaštite zdravlja radnika, ističe direktor Marijan Batina. Prvotno je planirano da se proizvodnja ponovno pokrene 6. travnja, ali je zbog novih okolnosti, otvaranje pogona odgođeno.

Među onima koji su zbog mjera suzbijanja epidemije prvi morali staviti ključ u bravu je najveća ugostiteljska tvrtka u Varaždinu Gastrocom koja je nastavila s pripremom i dostavom tople hrane. Direktorica Andreja Vučkovečki kaže da neki radnici koriste godišnji odmor, a dio radnika su preraspodijelili na održavanje te na redovne poslove iskuhavanja toplih obroka, uz strogo pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...