HUP u Varaždinu predstavlja novosti iz Zakona o javnoj nabavi Foto: VV arhiva / ilustracija

HUP u Varaždinu predstavlja novosti iz Zakona o javnoj nabavi

I.D./Varaždinske vijesti | 22.2.2017. u 09:54h | Objavljeno u Aktualno

Novim Zakonom o javnoj nabavi, koji je u primjeni od 1. siječnja, implementira se nova pravna stečevina EU u području javne nabave, uvažavajući pritom istaknute probleme u praksi javne nabave kao i konstruktivne prijedloge rješenja.

Od početka pripreme nacrta novog Zakona o javnoj nabavi, članovi Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) sudjelovali su u izradi preporuka za njegovo poboljšanje, a kao tri najveća problema sustava javne nabave prepoznati su: neučinkovita primjena kriterija ekonomski najpovoljnije ponude (ENP), nedovoljno snažna i učinkovita kontrola te nedostatna transparentnost sustava. Velik dio preporuka je ugrađen u tekst novog Zakona, no kako ističu iz HUP-a, stvarne učinke moći ćemo analizirati tek kroz neko vrijeme njegove primjene.

Iz HUP-a napominju kako je izuzetno važno da svi gospodarski subjekti dobiju odgovarajuće informacije kako bi imali ravnopravan pristup tržištu javne nabave, a potaknuti velikim interesom svih dionika u sustavu, poduzetnika i naručitelja, te s ciljem unaprjeđivanja njihovog rada i poslovanja, HUP i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziraju predstavljanje novog Zakona o javnoj nabavi.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 27.veljače, od 8.45 do 14.45 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu (Franjevački trg 7, 42000 Varaždin, 1. kat).

Prije prezentacije Zakona bit će kratko predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja o Javnoj nabavi, konkretnije o primjeni kriterija ekonomski najpovoljnije ponude koje će predstaviti tvrtka Projekt jednako razvoj d.o.o.

Program:
8:45 – 9:00 Registracija sudionika
9:00 – 9:15 Rezultati istraživanja u području javne nabave – „Izobrazba i primjena kriterija ENP“, Dragan Kovačević, PJR d.o.o.
9:15- 10:00 Novi Zakon o javnoj nabavi i pregled najznačajnijih novina Ivan Palčić, MINGO
10:00 - 10:45 Najznačajnije novine vezano uz postupke javne nabave Ante Loboja, MINGO
10:45 – 11:00 Pauza
11:00 - 11:45 Izrada dokumentacije o nabavi te pregled i ocjena ponuda Ivan Palčić, MINGO
11:45 – 12:30 Pravna zaštita i nadzor nad provedbom Zakona o javnoj nabavi Ante Loboja, MINGO
12:30 - 13:00 Pauza
13:00 – 14:30 Odgovori na pitanja

Sudjelovanje je besplatno, no zbog ograničenog broja mjesta, potrebno je potvrditi sudjelovanje (najviše dvije osobe iz jedne tvrtke) e-mailom na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Prijave se primaju do popunjavanja kapaciteta dvorane, tj. najkasnije do 24. veljače.