HUP: Poslodavci žele jasan odgovor od Vlade nastavlja li s gospodarskim mjerama Foto: ilustracija

HUP: Poslodavci žele jasan odgovor od Vlade nastavlja li s gospodarskim mjerama

Varaždinske vijesti | 13.5.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

- Hrvatski poslodavci od Vlade žele jasan odgovor, prije nego što postane tehnička Vlada, koje od gospodarskih mjera idu dalje i što ih čeka u narednom periodu. Gospodarstvu su i dalje, između ostalog, potrebni instrumenti za likvidnost, fakture po naplati i povoljniji krediti - apeliraju iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz HUP-a ističu kako nitko ne osporava što je Vlada učinila od sada, međutim, neizvjesno je hoće li se neke od dosadašnjih mjera nastaviti. Poslodavci tako, ističu, kako u svrhu osiguravanja likvidnosti žele nastavak mjere o naplati PDV-a po naplaćenoj fakturi, barem do kraja godine, dok se gospodarstvo barem malo ne oporavi.

Poslodavcima su potrebni i povoljniji instrumenti kreditiranja i financiranja kako bi preživjeli u narednom razdoblju.

- Vlada je donijela mjere sukladno kojima smo „ostali kod kuće“, međutim, nije definirala rad od kuće i regulirala ga kroz zakon. Zakon o radu ostao je identičan kao da se u državi ništa ne događa. Također, između ostalog, neizvjesno je nastavlja li se s digitalizacijom ili se vraćamo na biljege i papirologiju - napominju iz HUP-a.

- Želimo jasno znati pravila igre i na vrijeme planirati svoje poslovanje. Imamo jasnu naznaku pada BDP-a od 9%, što je prema nama i optimističan scenarij, te zasigurno ulazimo u recesiju. Jako puno ljudi će nažalost završiti na burzi kada prestanu ove mjere, ukoliko je to sve što će Vlada intervenirati - poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

- Kada je riječ o ukidanju parafiskalnih nameta, poslodavci vide kako nema snažnijeg i odlučnijeg rezanja troškovne strane proračuna, nego samo rebalans. Pred nama je jedna velika neizvjesnost, potencirana izborima, te jasno želimo znati što nas čeka - ističu još jednom u HUP-u.