HSLS pokreće inicijativu za ustavnu zaštitu hrvatskih vodnih resursa

V.V. | 18.12.2017. u 09:19h | Objavljeno u Aktualno

HSLS je pokrenuo u siječnju 2017. godine inicijativu ustavnog proglašenja prava na vodu ljudskim pravom, na što su podsjetili iz stranke.

Podsjetili su i kako je na svjetskoj razini već dugo prisutna inicijativa proglašenja prava na vodu i vodoopskrbu ljudskim pravom te je donesena i deklaracija Skupštine UN-a, među kojima je i ona iz 2010. kojom je pravo na vodu i odvodnju prepoznato kao univerzalno ljudsko pravo.

- Također, naši susjedi Slovenci su nedavno unijeli u svoj ustav odredbu po kojoj vodni resursi trebaju biti primarni za opskrbu građana i kućanstava pitkom vodom, što znači da voda ne smije biti tržišna roba - ističu HSLS-ovci.

Smatraju kako sve navedeno govori o rastućoj svijesti kako životna ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta te zato pokreću elektronsku peticiju prikupljanja potpisa građana kako bi se dodatno potaknulo i zastupnike u Hrvatskom saboru da podrže inicijativu kojom bi se voda Ustavom zaštitila kao najveće hrvatsko prirodno bogatstvo.

Razlozi za to su, kažu sljedeći:

  1. Voda je životno važni resurs, stoga ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta ili bilo kojim drugim interesima. Kao visoko zadužena zemlja, Hrvatska je izložena raznim pritiscima pa i onim koji bi mogli rezultirati prodajom onog najvrjednijeg što nam je preostalo, prirodnih bogatstava.
  2. Zakonske odredbe nisu dovoljno snažno jamstvo da će voda i dalje biti nekomercijalno opće dobro jer su izmjene zakona lako provedive i tu uvijek postoji opasnost zloupotrebe njihove izmjene na štetu javnog interesa.
  3. Ustavno proglašenje prava na dostupnost vode za ljudsku upotrebu je najbolja pravna zaštita od rastućih tendencija i pritisaka za prodajom vodnih resursa.
  4. Privatizacija djelatnosti vodoopskrbe neminovno bi nosila rast cijena usluga prvenstveno radi ostvarivanja profita, što stvara rizik da isporuka vode kao zajedničkog dobra može biti uskraćena određenim socijalnim društvenim slojevima.
  5. S vremenom će potreba za vodom sve više rasti, te će preuzeti strateški značaj kakav danas ima nafta. Stoga vodu treba zaštiti i osigurati da bude prvenstveno na korist građanima Republike Hrvatske.

HSLS se zalaže za slobodno tržište i prodaju sve državne imovine koja nije od posebnog značaja za njezine građane, ali se istovremeno protivi prodaji naših prirodnih bogatstava koja su od nacionalnog interesa.

HSLS predlaže da se sama procedura koja prethodi izmjeni Ustava provede na temelju zahtjeva 1/5 ukupnog broja saborskih zastupnika, bez potrebe organiziranja referenduma što je organizacijski zahtjevnije i financijski puno skuplje.

- Građani, podržite našu peticiju i zaštitimo naše vode Ustavom - > https://goo.gl/uHgw1E - poručili su.

 

Označeno u