Hrvatska udruga za biomasu: "Smanjenje PDV-a na drvna goriva je dobrodošlo" Foto: Pixabay / ilustracija

Hrvatska udruga za biomasu: "Smanjenje PDV-a na drvna goriva je dobrodošlo"

Varaždinske vijesti | 31.7.2022. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

- Najava Vlade RH o smanjenju PDV-a za pelet, briket, sječku i toplinsku energiju je dobrodošla mjera koja umnogome može pomoći većem korištenju drvnih goriva u Hrvatskoj i doprinijeti stabilizaciji energetskog tržišta, a što je usko povezano sa sve većom energetskom neizvjesnošću u Europi ususret novoj sezoni grijanja - priopćili su iz Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM, nakon što je premijer Plenković najavio smanjenje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

>> Plenković najavio smanjenje stope PDV-a: "Odlučili smo zbog poskupljenja energenata napraviti još jedan iskorak..."

Iz udruge su naveli kako su u proteklom desetljeću u više navrata tražili da se na domaćem tržištu osigura bolja pozicija drvnom peletu i briketu, modernim gorivima druge generacije te da javni potrošači, gdje god je to moguće prijeđu na obnovljive izvore energije, odnosno da se gdje god je to moguće za grijanje osigura korištenje lokalnih energenata na bazi drva, umjesto favoriziranja fosilnih goriva iz uvoza.

- Sve donedavno su u neke nove javne objekte poput škola i vrtića ugrađivani kotlovi i peći na fosilne sustave, dok su domaći proizvođači drvnih goriva oko 80% svoje proizvodnje morali plasirati u izvoz i konkurirati s najvećim europskim i američkim proizvođačima koji često koriste različite oblike poticaja. Ogrjevno drvo kao i drvni ostaci iz drvne industrije su se također izvozili, čak i u udaljenije austrijske, slovenske i mađarske elektrane te su time poboljšavali energetsku bilancu navedenih zemalja - priopćili su iz udruge.

- Aktualna svjetska kriza i pandemija su ostavile velike posljedice na tržištu drvnih goriva, budući da se na globalnom tržištu tijekom protekle dvije godine bilježio veliki skok u potražnji i cijenama. Tržište su tijekom 2022. godine obilježile rekordne cijene drvnih goriva (posebice peleta) i vrlo eksplozivna potražnja. Industrija peleta je unutar EU zemalja povećala proizvodnju te se od politike zahtijevala obveza povećavanja zaliha, bilo sirovine za proizvodnju, bilo gotovih proizvoda kako bi se moglo odgovoriti na "moguće teže vremenske izazove" tijekom naredne sezone grijanja 2022/2023 - napomenuli su iz udruge.

Dodali su da su cijene u Hrvatskoj značajno porasle te da se trenutno u maloprodaji dostižu rekordni iznosi od 3-4 kn/ kg, odnosno čak preko 500 eura za tonu s uključenim PDV-om.

- Peleta nažalost nema u dovoljnoj količini na hrvatskom tržištu, čemu je doprinijela činjenica kako su BiH i Srbija zabranile izvoz drvnih sirovina i drvnih goriva na tri mjeseca, kako bi se osigurala njihova domaća opskrba drvnim gorivima naredne zime. Hrvatski proizvođači u izvozu postižu znatno niže cijene nego na domaćem tržištu na kojem nisu bili izgrađeni odgovarajući prodajni lanci, a postojale su i velike oscilacije u sezonalnosti prodaje, zbog čega su se proizvođači uglavnom okretali izvozu, a tamo se suočavaju sa snažnom konkurencijom i traženim visokim standardima kvalitete. Cijene su porasle i na glavnim zapadnim tržištima, tako je veleprodajna cijena u Austriji za drvni pelet A1 kvalitete krajem lipnja iznosila 330 eura/t, dok se u Njemačkoj ona kretala oko 380 eura te u Švicarskoj čak 480 eura po toni - navodi se u priopćenju.

Kako bi se dugoročno osigurala opskrba hrvatskog tržišta peletima, iz udruge ističu da je potrebno osigurati dovoljne količine drvne sirovine za izgradnju novih tvornica peleta, te da je potrebno kroz javnu nabavu propisati obvezu korištenja OIE, odnosno drvnih goriva gdje god je to tehnološki moguće.

- Visoke cijene energenata unutar EU-a također doprinose činjenici kako sve više kućanstava u Europi prelazi na grijanje na pelete, a taj trend se očekuje i u Hrvatskoj - napomenuli su iz udruge.

Predložili su da se, slično kao i za naftu i plinu, predvidi zakonska obveza skladištenje peleta kako bi se mogli kompenzirati učinci nepredvidivih događaja tijekom naredne zime.