Hrvatska među prvim državama članicama EU koje su primile zaštitne maske preko rescEU Foto: Ilustracija

Hrvatska među prvim državama članicama EU koje su primile zaštitne maske preko rescEU

VV | 2.5.2020. u 19:06h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije, tijelo zaduženo za distribuciju medicinske opreme nabavljene preko mehanizma rescEU, temeljem hrvatskog zahtjeva za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa potvrdilo je donaciju zaštitnih maski FFP2 Hrvatskoj tijekom ovog vikenda. Pošiljka zaštitne opreme organizirana je u okviru Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, a Hrvatskoj, Španjolskoj i Italiji bit će dostavljeno 330 000 zaštitnih maski.
- Upućena zaštitna oprema uvelike će pomoći svima koji su na prvoj crti obrane javnog zdravlja tijekom pandemije koronavirusa. Važno je da smo uspjeli osigurati dodatni pravac za nabavu zaštitnih maski. Hrvatska je među prvima koja će primiti konkretnu pomoć iz strateških pričuva. Europa ostaje solidarna - komentirala je zastupnica Sunčana Glavak.

Europska komisija u ožujku je pokrenula stvaranje zajedničkih strateških pričuva nužne medicinske opreme za hitne slučajeve, kao što su respiratori, zaštitne maske i laboratorijske potrepštine. Financiranje nabave i distribucije opreme u cijelosti pokriva Europska komisija.

Financijsko jačanje mehanizma rescEU u iznosu od 300 milijuna eura za stvaranje strateških pričuva medicinske opreme Europski parlament podržao je na plenarnom zasjedanju u travnju.
Prva pošiljka od 90.000 zaštitnih maski iz strateškog distribucijskog centra u okviru sustava rescEU u Rumunjskoj stigla je u Italiju krajem travnja. Uz pošiljku maski, u Italiju su stigli i timovi liječnika i medicinskih tehničara te oprema koja je poslana bilateralno i putem Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu.

Označeno u