Hranić na sjednici Europskog odbora regija, raspravljali o pomoći Ukrajini i energetskoj krizi Foto: Općina Vidovec

Hranić na sjednici Europskog odbora regija, raspravljali o pomoći Ukrajini i energetskoj krizi

Varaždinske vijesti | 17.9.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U Pragu se 15. i 16. listopada održala 213. sjednica Predsjedništva Odbora regija.

Dvodnevni sastanak odvio se u okviru češkog predsjedavanja Vijećem EU te je predstavio priliku da predstavnici lokalnih vlasti rasprave aktualnosti koji se tiču europskih regija, gradova i općina, ali i situacije u neposrednom susjedstvu, ratnih razaranja u Ukrajini i energetske krize koja je obuhvatila cijelu Europu.

Na sastanku su sudjelovala dvojica hrvatskih članova Predsjedništva, Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanske županije i Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec.

Sjednica Predsjedništva otvorena je obraćenjem gradonačelnika Praga, Zdeněka Hřiba, koji je istaknuo da je 18.000 izbjeglica iz Ukrajine trenutno smješteno u glavnom češkom gradu čime je Prag preuzeo vodeću ulogu u pružanju domaćinstva izbjeglicama, zahvaljujući aktivnoj suradnji lokalnih i nacionalnih vlasti i organizacija civilnog društva.

U nastavku se obratio i zamjenik predsjednika vlade za digitalizaciju i ministar za regionalni razvoj Češke Republike, Ivan Bartoš, koji je predstavio prioritete češkog predsjedanja, a koji su zbog energetske krize i rata u Ukrajini morali biti prilagođeni.

Istaknuo je važnost europskih sredstava programa REACT-EU koji su iskorišteni u svrhu koordinacije napora za primitak izbjeglica i financiranje potrebnih aktivnosti. Smatra da se nužno usmjeriti na jačanje otpornosti Europske unije i demokracije, osnaživanje vladavina prava i poštivanje ljudskih prava, usprkos tome što na granicama te iste Europe bijesni rat.

U nastavku sjednice organizirane su dvije panel rasprave. Prvi okrugli stol održao se na temu društvenih i ekonomskih učinaka rata u Ukrajini na europske regije i gradove te je okupio govornike iz Europskog parlamenta, čeških ministarstava te predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti.

Zaključeno je da regije i gradovi podnose najteži dio tereta u ovim vremenima te je nužno uspostavljanje kanala solidarnosti među državama članicama. Potrebno će biti pružati mjere pomoći građanima te malim i srednjim poduzećima zbog porasta energetskih troškova i tu je uloga EU bitna, što je potvrđeno u nedavno predloženom paketu mjera Europske komisije. Smanjenje potrošnje energije i snažnija provedba zelene tranzicije nameće se kao prioritet lokalnim vlastima.

Drugi okrugli stol fokusirao se na podršku ukrajinskim gradovima u izgradnji uništenih područja te pokretanje Saveza gradova i regija za obnovu Ukrajine. Govornici iz Poljske, Češke i Ukrajine objasnili su ciljeve ove inicijative. U raspravi je sudjelovao i posebni uzvanik i počasni član Europskog odbora regija, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je jasno ponovio politički cilj, viziju i nadu ukrajinskog vodstva za priključenje u Europsku uniju i prekid rata, te prenio zahvalu svima koji pomažu ukrajinskim naporima u borbi ili u primanju njenih izbjeglica.

Mnogi ukrajinski gradovi su znatno porušeni, čak 80%-90% infrastrukture uništeno je u slučaju Mariupolja. Češki prijedlog podrazumijeva osnivanje dobrovoljne ganarancije za građevinske obveznice kako bi osigurali dovoljno financijskih sredstava za obnovu gradova i općina. Otplata obveznica započela bi u 2028. godine s početkom sljedećeg višegodišnjeg razdoblja EU-a.

Kao uvod u teme koje su se raspravile na sjednici članovi Predsjedništva imali su priliku, dan ranije, sudjelovati u studijskoj posjeti gradu i regiji Pardubice koji se nalaze u blizini Praga gdje su predstavljeni uspješni primjeri upravljanja izbjegličkom krizom, prekogranične suradnje s ukrajinskim kolegama te korištenja europskih sredstava za integrirana ulaganja u revitalizaciju brownfield područja.

- Tijekom sjednice članovi Predsjedništva osvrnuli su se i na nedavnu izjavu predsjednice Europske komisije o stanju u Europi, komentirajući uglavnom izostanak kohezijske politike te lokalne i regionalne perspektive u, inače dobrom, govoru Ursule van der Leyen - napomenuo je ovim povodom Bruno Hranić.

213. sjednica Predsjedništva OR-a završila je neformalnim druženjem i umrežavanjem u Rezidenciji gradonačelnika Praga na kojoj su okupljene pozdravili predstavnici čeških nacionalnih i lokalnih vlasti. Sljedeća sjednica Predsjedništva održat će se uoči plenarne sjednice u listopadu, u okviru događanja Europskog tjedna regija i gradova koji traje od 10. do 13. listopada.

bruno_hranic_europski_odbor_regija_16092022.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci