Horvat: Gradonačelnik je imao i uspješne projekte, ali Grad sada vodi kao osuđenik

vv | 31.3.2021. u 08:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Uz dužno poštovanje prema svim kandidatima koji su dosad istaknuli kandidaturu za gradonačelnika ili se spominju, smatram da sam najbolji kandidat: dolazim iz privatnog sektora, znam što znači zaraditi svoju plaću, znam kako organizirati ljude i upravo stečena znanja i godine iskustva daju mi za pravo da to prenesem u organiziranje i vođenje lokalne uprave koja će služiti kao servis građanima.
Naglašava to Krešimir Horvat, kandidat za ludbreškoga gradonačelnika Narodne stranke - Reformisti, koji u utrku za gradonačelnika Grada Ludbrega ulazi uz svesrdnu podršku obitelji i prijatelja, a, naravno, i bezrezervnu i apsolutnu podršku gradske i županijske podružnice NS Reformista te varaždinskog župana Radimira Čačića i saborske zastupnice Natalije Martinčević.

Manje nezaposlenih, ali zaposlenost nije rasla

U politici, kako kažete, uvijek nastojite biti realni, a ako nešto kritizirate, ne činite to radi toga da biste samo ukazali da nešto ne valja, već dajete konstruktivnu, argumentiranu kritiku s rješenjima. U tom svjetlu, kako gledate na vrijeme Dubravka Bilića?
- U osmogodišnjoj vladavini Dubravka Bilića Gradom Ludbregom svakako da je bilo uspješnih projekata, od pripremljenog projekta aglomeracije, apliciranja projekata na EU fondove pa do uređenja pojedinih dijelova Grada. Međutim, danas Grad Ludbreg vodi pravomoćno osuđeni gradonačelnik za kazneno djelo, što svakako nije dobro. To svakako nije dobro, ali ni izdaleka sve što ne valja. Tako se važne točke dnevnog reda sjednica Gradskog vijeća često održavaju bez prisutnosti predstavnika medija pa ostaje i mrlja s velikom dozom netransparentnosti, primjerice, oko prodaje, odnosno zamjene gradskog zemljišta i Ciglane. Posebno intrigirajuća je posljednja prodaja zemljišta poduzeću u vlasništvu Zlatka Canjuge, koji je vrlo brzo to isto zemljište preprodao drugom investitoru. Postavlja se pitanje nije li tim činom direktne prodaje učinjena šteta Gradu Ludbregu i proračunu jer logika zdravog razuma nalaže da ako se nešto preprodaje da se to čini s namjerom da se zaradi na razlici uloženog i prodanog? Zašto Grad Ludbreg nije izravno prodao zemljište austrijskom investitoru?

A dijelite li zadovoljstvo s gospodarskim prilikama?

- Iako gradonačelnik voli u plaćenim medijima isticati kako je Ludbreg najbolji mali grad na svijetu, smatram da Grad Ludbreg stagnira u razvoju poduzetništva i obrtništva, odnosno gospodarstva u cjelini. Statistika pokazuje da se broj nezaposlenih smanjivao, ali broj zaposlenih nije se povećavao u Gradu Ludbregu. Veliki broj stanovnika Grada Ludbrega odlazi na posao u susjedno Međimurje, posebno u Prelog, ali i Koprivnicu i Varaždin. Prelog može biti primjer kako se privlače investitori, kako otvarati nova radna mjesta.
No nije to sve. Svakako smatram da je potpuno promašena prodaja kompletnog raspoloživog zemljišta u poslovnoj zoni Sjever. Istina jest da je Grad Ludbreg time ostvario značajni proračunski prihod, međutim, poduzeće koje je kupilo to zemljište na tom prostoru graditi će solarne elektrane i zaposliti svega nekoliko ljudi.

Stiže li u Ludbreg dovoljno novca za projekte sa županijske i nacionalne razine?

 Uvijek se može više. Županija kao osnivač Osnovne i Srednje škole Ludbreg preko decentraliziranih sredstava kontinuirano ulaže u škole. Nedavno je kupljen i opremljen prostor praktikuma u iznosu od 3,5milijuna kuna. Također, u pripremi je projekt školsko-sportskog centra u sklopu stadiona NK „Podravine“. Dom zdravlja Varaždinske županije također kontinuirano prema mogućnostima ulaže u Dom zdravlja Ludbreg. Organizirala se stalna ginekološke ordinacije što smatram vrlo važnim za zdravlje i dobrobit žena, a to je i nužno jer u Ludbreg gravitiraju četiri susjedne općine. No, sada predstoji opremanje ordinacije s modernim ginekološkom tehnologijom i aparatima što je preduvjet za dugoročno funkcioniranje ordinacije kao i o(p)stanak u Domu zdravlja Ludbreg. Preko Županijske uprave za ceste asfaltirane su pojedine ulice dok je u planu da se za županijsku cestu Sigetec Ludbreški (D2) – Slokovec – M. Bukovec – Selnica Podravska – V. Otok – D20 napravi projekt prekategorizacije u državnu cestu i time nastojati nakon završetka aglomeracije financiranje izgradnje ceste s pješačko-biciklističkom stazom. Sredstva koja dolaze u gradski proračun s izvora centralne države značajno ovise o projektima. Kad postanem gradonačelnik, posebno ću se usredotočiti na pripremu projekata prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za programe jačanje energetske učinkovitosti kao i obnovljive izvore energije.

Kako vidite Ludbreg sutra?

Kao budući gradonačelnik Grada Ludbrega, najveći naglasak stavit ću na povlačenje sredstava iz EU fondova, i to upravo radi razvoja mikro, malog, srednjeg poduzetništva i obrtništva. U mom programu jedna od važnih odrednica je sufinanciranje izrade projekata MSP-ima za apliciranje na EU fondove. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavilo je poziv za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje. Hrvatskim će poduzetnicima na raspolaganju biti ukupno 200 milijuna eura, a poziv će se financirati iz REACT-EU instrumenta. Već je, primjerice, otvoren Poziv za natječaj „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ te „Restrukturiranje i konverzija vinograda“. Grad Ludbreg povukao je značajna sredstva za projekte iz područja društvenih djelatnosti, no zakazao je upravo u sektoru gospodarstva. Mjere koje je i provodio Grad Ludbreg, često su bile nedostupne poduzetnicima i obrtnicima zbog složenosti uvjeta. Kao gradonačelnik ću pojednostaviti uvjete natječaja kako bi mjere pomoći bile dostupnije što većem broju poduzetnika i obrtnika.

Spomenuli ste vinogradarstvo, a predsjednik ste Udruge vinograda „Trsek“ Ludbreg. Može li se vinogradarstvo, koje ima i visoka međunarodna priznanja, bolje iskoristiti za jačanje turizma? Izložba vina je sve značajnija, sadašnji prostor postaje tijesan…

Nakon preranog odlaska dosadašnjeg predsjednika i uglednog vinara Branka Kežmana, jednoglasno sam izabran za novog predsjednika. Dugogodišnji sam član ove udruge i vjerujem da ću jednako uspješno nastaviti zastupati interese vinogradara i vinara ludbreške regije. Zapravo vinogradarstvo je važan segment gospodarstva i poljoprivrede, a posebice turizma i gastronomije, a mi se zbilja imamo s čime ponositi.
Međunarodna izložba mladih vina koje se odražava u Ludbregu najveća je izložba mladih vina u Hrvatskoj, a prošle, 2020. godine, po prvi puta ocjene su dodjeljivali vrhunski enolozi i sommelijeri iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, među kojima i Siniša Lasan, višestruki hrvatski sommelijerski prvak i Decanter sudac. Nažalost, ove smo ju godine preskočili. Uz to smo na prošlogodišnjem prestižnom natjecanju Decanter u Londonu vina ludbreškog područja nagrađena s sedam medalja. Vjerujem da će se takav uspjeh nastaviti i dalje. Imamo snažnu podršku Županije te se aktivnosti na promidžbi i brandiranju nastavljaju još snažnijim tempom, a to je ono što nam u ovoj fazi jako treba. Obaveza je da se još više zalažemo za kvalitetu, a vinsku priču pronesemo izvan granica Varaždinske županije.
Ludbreg je grad velikog turističkog potencijala, međutim izuzev projekta „Kuće za odmor“ koji je pokrenula Varaždinska županije, ne primjećuju se značajniji iskoraci. Žalosti slika ludbreškog Trga Svetog Trojstva, koja je uglavnom najčešće prazna. Mislim na sliku prije pojave koronavirusa. Kadrovska politika također utječe na kvalitetu turističke ponude i programa i tu će morati doći do promjena.

Najavljujete promjene, ali, uz ostalo, i transparentnost. Što to znači konkretno?

Kada postanem gradonačelnik, svaki građanin Grada Ludbrega mora i može znati i saznati koliko i gdje se troše proračunska sredstva. Ne može se dogoditi da se u ionako sumnjivoj zamjeni zemljišta, elaborat mijenja u čudnim okolnostima, a da javnost o tome ništa ne zna ili informacije kapaju na kapaljku. Uvest ću sustav transparentnosti gdje će svaki građanin moći s dva-tri klika putem aplikacije provjeriti gdje i kako se troši novac poreznih obveznika. Sjednice Gradskog vijeća biti će otvorene za javnost i prenošene putem Radija Ludbreg od prve do posljednje minute. Ideal koji me vodi je Politika čistih ruku.