Hoćete li smanjiti porez na dohodak? "Nakon 17. travnja promijenit će se vlast, uvodimo besplatni vrtić pa će i porez biti manji"

MGA | 19.3.2024. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom aktualca varaždinskog Gradskog vijeća HDZ-ova vijećnica Gordana Kišak pitala je gradonačelnika hoće li smanjiti stopu poreza na dohodak u 2025. godini, s obzirom da Varaždin ima jednu od najviših stopa poreza u državi, a Vlada tj. premijer Plenković predlažu smanjenje poreza na dohodak.

- Stopa poreza će se sljedeće godine sigurno smanjiti jer će se promijeniti vlast na državnoj razini i uvest će se besplatni vrtići u cijeloj zemlji. Time će se osloboditi dio novca iz proračuna i to će omogućiti i smanjenje poreza na dohodak. Ovo što radi Vlada i premijer je suludo, da se potiče natjecanje među gradovima tko će smanjiti porez na dohodak. Građani Varaždina moraju financirati sve ono što koriste i stanovnici susjednih općina i gradova jer tko još ima bazene ili HNK, gradski prijevoz i Muzej ili javnu vatrogasnu postrojbu? Sve se to financira iz proračuna Grada Varaždina i sad bi Grad trebao snižavati stopu poreza. Ova će se priča promijeniti nakon 17. travnja jer je to neodrživo. Ja sam odgovoran i stoga se moram brinuti o održivosti gradskih financija, a sljedeće godine ćemo imati jedinstvenu stopu poreza na dohodak u cijeloj državi - rekao je Bosilj.

U raspravi o rebalansu proračuna vijećnik Ivan Čehok i bivši gradonačelnik ponovio je kako aktualna gradska uprava "dere i guli građane" najvećom stopom poreza na dohodak iako se gradska blagajna odlično puni.

- Deru nas i povećanom komunalnom naknadom i gule roditelje cijenama vrtića, da se roditelji nisu bunili neki bi imali 95 posto povećanje - rekao je Čehok.