Hoće li se i kada održati sjednica Gradskog vijeća na temu integralne nagodbe?

MGA/VV | 28.2.2020. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na internetskoj stranici Grada Varaždina objavljeni su dokumenti vezani za najavljeno integralno rješenje glavnih sporova Grada Varaždina u vezi bala i POS zemljišta, ali bez da je prethodno najavljen datum održavanja sjednice Gradskog vijeća, što inače nije uobičajena procedura.

Stoga se postavlja pitanje hoće li se i kada održati sjednica Gradskog vijeća na temu integralne nagodbe?

Navodno se i neki gradski vijećnici s Čehokove liste dvoume oko toga treba li podržati najavljeno integralno rješenje, a udruga "Varaždin bez smeća" uputila je Otvoreno pismo gradskim vijećnicima te na još 40-ak adresa u kojem navode razloge zbog kojih se protive predloženom rješenju te zbog kojih su varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka prijavili za sukob interesa.

- Upućujemo Vam ovo pismo kao udruga građana grada Varaždina koja je ogorčena najavljenim odlukama gradske vlasti i zabrinuta za budućnost svoga grada. Udruga „Varaždin bez smeća“ nastala je krajem prošle godine iz Facebook grupe „Varaždinsko smeće – građanska inicijativa“. Navedena Facebook grupa danas broji gotovo 4000 članova. Iako je povod za osnivanje građanske inicijative bilo poskupljenje cijena prikupljanja komunalnog otpada, članovi grupe danas djeluju u svim sferama građanskog aktivizma. Prevladavajuća tema u grupi u posljednje je vrijeme tzv. „integralno rješenje“ najavljeno od strane gradonačelnika Grada Varaždina Ivana Čehoka, kojim bi se trebalo riješiti pitanje tzv. varaždinskih bala, odnosno baliranog komunalnog otpada koji još od 2005. godine leži na ulazu u grad Varaždin, te sudskih sporova koje Grad vodi s tvrtkama u vlasništvu obitelji Patafta.

Podsjećamo, Ivan Čehok je svoj prethodni mandat okončao 2011. godine podnošenjem ostavke na mjesto gradonačelnika Varaždina, nakon što je protiv njega određen pritvor zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela pri sklapanju nekoliko ugovora s tvrtkama u vlasništvu poduzetnika Davora Patafte koji su ukupno iznosili preko 200 milijuna kuna, ili skoro jedan godišnji proračun Grada Varaždina. Jedan od ugovora koji su predmet kaznenog postupka je vezan za zbrinjavanje varaždinskih bala.

Grad Varaždin je od 2012. godine nadalje (nakon pokretanja kaznenog postupka protiv gradonačelnika Čehoka i dr. okrivljenika) pokrenuo veći broj parničnih postupaka kako bi od Grada odagnao štetne posljedice pravnih poslova koje su oni sklopili. U međuvremenu su i Ivan Čehok i Davor Patafta nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu osuđeni na zatvorske kazne. Međutim, u ljeto 2017. godine Ivan Čehok biva ponovo izabran za gradonačelnika Grada Varaždina, dok je Davor Patafta postao gradskim vijećnikom. 

Moramo istaknuti kako je važnu ulogu pri tom odigrao Regionalni tjednik, novine koje imaju najveću tiražu u Varaždinu i koje se besplatno dijele građanima, a koje su u vlasništvu obitelji Patafta, čije tvrtke su sklopile niz vrlo unosnih poslova s Gradom zahvaljujući gradonačelniku Čehoku. Povratkom na mjesto gradonačelnika, u pogledu tih parnica Ivan Čehok nalazi se u direktnom sukobu interesa. Naime, on je s jedne strane gradonačelnik, u kojem svojstvu zastupa Grad i trebao bi donositi odluke koje su prije svega korisne za Grad i njegove građane, dok je s druge strane okrivljenik (osuđenik) kojem je u interesu da ugovori koje je sklapao i zbog kojih se vode kazneni postupci protiv njega ne budu ocijenjeni nezakonitima. Jer ako bi ti ugovori bili utvrđeni ništetnima, presude bi predstavljale otegotnu okolnost za gradonačelnika u kaznenim postupcima koji još nisu pravomoćno završeni. Drugim riječima, ono što je korisno za Grad,
istovremeno nije korisno za njegovog gradonačelnika.

Umjesto da se gradonačelnik izuzme iz odlučivanja o ovim sporovima zbog sukoba interesa, Ivan Čehok je otkad je ponovno postao gradonačelnik Varaždina poduzeo niz radnji kojima je oslabio pravnu poziciju Grada – bilo da je povukao tužbe, ili je određen zastoj postupanja, ili je Grad odgodio sva zakazana ročišta, ili nisu izjavljene žalbe, zbog čega Grad već sada trpi štetu u desecima milijuna kuna. Međutim, vrhunac sukoba interesa manifestira se proteklih tjedana kada je u javnost dospjela informacija kako je dogovoreno tzv. „integralno rješenje“ za varaždinski balirani otpad, a s time u vezi i nagodba u pogledu svih parničnih
sporova koji su u tijeku između Grada Varaždina, tvrtki u vlasništvu obitelji Patafta i grupacije CIOS.

Navedenim rješenjem koje je isključivo u interesu gradonačelnika i s njime povezanih interesnih skupina Ivan Čehok će financijski opteretiti i zadužiti Grad u iznosu od preko 200 milijuna kuna. Naravno da bi takvo postupanje ujedno imalo izravan POZITIVNI utjecaj na kazneni postupak protiv gradonačelnika i gradskog vijećnika Patafte jer bi se time umanjila mogućnost da parnični sud ugovore zbog kojih su izloženi kaznenom progonu proglasi ništetnima. Moramo posebno naglasiti kako se gradska vlast u više navrata koristila nedopustivim i nedemokratskim načinima obračuna s građanima koji su upozoravali na netransparentnost i nezakonitost postupanja gradonačelnika, bilo da su gradski čelnici u svojim javnim nastupima u medijima i na Gradskom vijeću vrijeđali, omalovažavali te klevetali građane, ili su prijetnjama i podizanjem tužbi, kao i pritiscima na poslodavce ugrozili njihovu egzistenciju.

Regionalni tjednik je ponovno poslužio kao sredstvo javnog blaćenja svih onih koji su upozoravali na brojne nepravilnosti i nelogičnosti postupanja gradske vlasti te njezino pogodovanje g. Patafti, dok s druge strane uvjerava varaždinsku javnost kako je integralno rješenje jedino moguće rješenje. Udruga „Varaždin bez smeća“ je u nekoliko navrata upozoravala državne institucije i pravosuđe na sumnjive poslove gradske vlasti, te je također podnijela prijavu Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Nacionalni mediji su također izvještavali o apsurdnoj situaciji u kojoj se našao Grad Varaždin i njegovi građani. Unatoč tome državne institucije i pravosuđe do sada nije reagiralo, a Vrhovni sud još uvijek nije donio odluke po žalbama u navedenim parničnim i kaznenim postupcima, iako oni traju već preko osam godina. Štoviše, varaždinska javnost ne može saznati niti točne razloge zbog kojih je gradonačelnik osuđen na zatvorsku kaznu, jer
Županijski sud u Zagrebu unatoč zamolbi na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama nije dao javnosti na uvid pisanu osuđujuću presudu, što je suprotno načelu javnosti sudskog postupka i javnom interesu, jer se radi o presudi vezanoj upravo za ovo „integralno rješenje“.

Ovim putem Vas želimo upozoriti na situaciju u kojoj se našao Grad Varaždin zbog neučinkovitog i sporog pravosuđa, situaciju koja je jedinstvena ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Europskoj uniji. Slučaj gradonačelnika protiv kojega se vode tri kaznena postupka zbog teške korupcije, koji je nepravomoćno osuđen, ali koji unatoč tome ne želi podnijeti ostavku, a istovremeno sklapa nagodbe vrijedne stotine milijuna kuna vezano za iste pravne poslove zbog kojih je osuđen i zbog kojih se protiv njega istovremeno vode dodatni kazneni postupci uistinu je neviđen u normalnim demokratskim društvima. Ovakvi primjeri ne
samo što ugrožavaju vladavinu prava, već dodatno produbljuju nepovjerenje građana u politički i pravosudni sustav, jer se u javnosti stvara slika da su politički i financijski moćnici zaštićeni pred zakonom. Društvu se ujedno šalje poruka kako se korupcija isplati čime se stvara osjećaj društvene nepravde i nezadovoljstvo stanjem u društvu. Sve navedeno može u konačnici uistinu destabilizirati demokratske institucije i stabilnost društva.

Iz navedenih razloga Vas želimo zamoliti da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima učinite sve kako bi državne institucije učinkovito i zakonito razriješile ovaj varaždinski gordijski čvor, kako bi se izbjegli pogubni financijski, politički, društveni i moralni učinci ovih sumnjivih poslova. Ovim putem Vas želimo upozoriti na situaciju u kojoj se našao Grad Varaždin zbog neučinkovitog i sporog pravosuđa, situaciju koja je jedinstvena ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Europskoj uniji. Slučaj gradonačelnika protiv kojega se vode tri kaznena postupka zbog teške korupcije, koji je nepravomoćno osuđen, ali koji unatoč tome ne želi podnijeti ostavku, a istovremeno sklapa nagodbe vrijedne stotine milijuna kuna vezano za iste pravne poslove zbog kojih je osuđen i zbog kojih se protiv njega istovremeno vode dodatni kazneni postupci uistinu je neviđen u normalnim demokratskim društvima. Ovakvi primjeri ne samo što ugrožavaju vladavinu prava, već dodatno produbljuju nepovjerenje građana u politički i pravosudni sustav, jer se u javnosti stvara slika da su politički i financijski moćnici zaštićeni pred zakonom. Društvu se ujedno šalje poruka kako se korupcija isplati čime se stvara osjećaj društvene nepravde i nezadovoljstvo stanjem u društvu. Sve navedeno može u konačnici uistinu destabilizirati demokratske institucije i stabilnost društva.

Iz navedenog razloga, na adrese i e-mail adrese aktera lokalnog i nacionalnog političkog života poslali smo otvoreno pismo koje Vam dostavljamo u prilogu, zajedno s popisom svih adresata, kao i prijavom Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa kojem smo već podnijeli prijavu. - stoji u pismu VBS-a.