Hoće li biti dovoljno ruku za Turudića? Čini se da, unatoč svemu - hoće!?

vv | 6.2.2024. u 11:08h | Objavljeno u Aktualno

Glavnim tužiteljem ili državnim odvjetnikom u nekim se sredinama postaje na temelju rezultata glasovanja građana, negdje na temelju dvotrećinske podrške u parlamentu, a  u Hrvatskoj za to treba samo obična većina u Saboru, odnosno 76 ruku od 151 zastupnika.

Hoće li biti dovoljno ruku za Turudića? Čini se da hoće, unatoč svemu!?  HDZ, koji ih ima najviše, ima jasan stav u vezi suca Ivana Turudića, kojeg je Vlada  predložila za glavnog odvjetnika.

- Jedinstven stav svih ljudi na sastanku je da ćemo kao stranka ustrajati na prijedlogu Turudića za budućeg glavnog državnog odvjetnika iz niza razloga, rekao je nakon jučerašnjeg sastanka Predsjedništva HDZ-a predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te objasnio zašto ne vidi problem u sučevim sastancima sa Zdravkom Mamićem, odnosno komunikacijom s Josipom Rimac, pri čemu je ustvrdio da Turudić nije "lagao nego da je bio reduciran u svom izričaju”.

No, glasovi HDZ-ovih zastupnika nisu dovoljni. Trebaju i koalicijskih partnera, kao što je HNS, čiji je zastupnik Predrag Štromar također bio jasan.  

- Glasat ću za Turudića, nisam čuo da je bilo tko promijenio mišljenje nakon ovih poruka. Znate, ona vam je sa svima komunicirala kao s Turudićem. Meni je, recimo, na poruku da se smiri zbog nečega, odgovorila – samo me ti možeš smiriti. Bilo je to u novinama i kada ih je moja supruga ujutro kupila, odmah mi je po povratku s vrata vikala: Predrag! Je li u redu objavom takvih poruka uništavati živote ljudima? Nisam s Josipom uopće bio dobar, a nazivala me u porukama »srce moje«, »dušo moja«. Jednostavno se tako obraćala ljudima. Ili bi napisala dužnosniku da će ga, ako joj nešto ne napravi, »popapati mrak«. Čak i da će šef, misleći na Plenkovića, saznati ako joj se nešto ne potpiše do devet ujutro. Ona je na taj način samo iskorištavala jadne ljude, blefirala je, ispričao je Štromar za Novi list, a onda se to prenosilo.

Međutim, ako se u početku i činilo kako se radi tek o tome koliko se (ne) poznaju sudac i bivša državna tajnica, odnosno tek neobaveznim razgovorima na kavama i tome slično, više nije tako od sinoć.

 Naime,  nedvojbeno je utvrđeno kako se Turudić imao kod sebe spis slučaja svog bratića više od 200 dana prije nego se izuzeo, dok je pred saborskim odborom tvrdio nešto drugo.

No, to nije sve. Čini se da sudac i tadašnja državna tajnica nisu razgovarali samo o fotografiranju i tome slično,  već i o postupcima na sudu, odnosno sudskim slučajevima, ali i izboru za predsjednika suda.

Tako se, kako navodi Jutarnji list, Rimac  2015.  žalila zamjeniku predsjedniku HDZ-a da je dobila uznemirujuće informacije o razvoju istrage protiv nje.

“Turudić kad je bio kod mene, kaže možeš biti mirna nema privođenja”, napisala je Rimac, tad predsjednica izborne kampanje HDZ-a, Brkiću, navodi Jutarnji list 

Josipa Pleslić, bivša Rimac, u rujnu 2015. poslala je poruku Milijanu Brkiću. U poruci piše: "Turudić mi posla poruku da Mlakar glasa za njega na vijeću... bira se županijski predsjednik više je kandidata" i pojašnjava: "Mlakar je član vijeća koje bira predsjednika županijskog suda i IT traži njegov glas potporu.......razumeš.

Nadalje, kako nadtavlja dnevni list, uz Milijana Brkića i Josipu Rimac,  može se zaključiti da je za Turudićev reizbor na čelo Županijskog suda snažno lobirao i Zdravko Mamić, koji je bio pod istragom.

- Mamić je bio u 11 u stranci s njim na sve teme od financija do Turudića i ministra sporta i izbornika", obavijestila je Rimac Brkića.

U siječnju 2016. kada se HDZ vraća na vlast, USKOK obustavlja istragu protiv Rimac zbog stambenog zbrinjavanja i optužuje samo predstojnicu Ureda za područja od posebne državne skrbi Annu Mariju Radić, a  uoči početka tog suđenja Rimac se više  puta sastajala s Turudićem. ..

Međutim, ni to nije sve. Potporu za napredovanje tražili su i drugi od Rimac i njezinog okruženja. Tako joj tadašnja zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku Snježana Bajan šalje veći broj poruka da želi napredovati.

- Rekla sam ti… u pravu si ti, ovdje se mora sa više strana”, piše Bajan u vezi načina izbora na kojem nije uspjela. Naime,  sutkinja Ana Jeleč Pecirep  otišla je na Županijski sud u Zagrebu. Rimac zbog toga šalje poruku sucu; Kako si Primija obiniz Knina na županijski sud?

Osim toga, Bajan se svrnula i na konkretan postupak protiv A.M.Radić zbog prodaje stana Rimac.

- Kad se ovako srčano bori za tvoju novokomponiranu prijateljicu kako to nije u prvom stupnju dao sucu koji će na pravdi boga donit oslobađajuću presudu za AMR…..”, “Više te cijenio i Srndać i Cvitan od njega milion puta… jako se potrudio, da su dali oslobađajuću moji se ne bi ni zalili…”, piše Bajan o Turudiću Josipi Rimac.

Ipak, ni to nije sve. Kako donosi Nacional, Vanja Marušić, kao tadašnja ravnateljica Uskoka, planirala je u ljeto 2021. kazneno goniti i službeno optužiti Turudića, suca Visokog kaznenog suda i aktualnog Vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika, za zloupotrebu položaja i ovlasti zbog sumnje da se neprimjereno umiješao u kazneni postupak protiv Ivana Inje Bašića kako bi mu se u ranoj fazi tog postupka ukinuo pritvor. Uskok sumnja da je Turudić za taj svoj navodni angažman trebao biti nagrađen, a važan dokaz za te svoje sumnje Vanja Marušić pokušala je dobiti od Josipe Pleslić (nekad Rimac). USKOK naknadno dodaje da je nagodbu inicirala Rimac, ali od nje odustala.

S obzirom na ova, nova otkrića, pitali smo Predraga Štromara i Daria Hrebaka kakav je njihov stav, odnosno njihovih stranaka u vezi izbora Turudića. Predsjednik HSLS-a odgovorio nam je da prvo treba vidjeti što će se prezentirati na koalicijskom sastanku, dok je  Štromar odmah dao jasan odgovor.

- Podržavamo prijedlog premijera i sve njegove navode zato što je Turudić najbolji kandidat za HDZ, navodi zastupnik HNS-a.