HNS: Uvijek ćemo se boriti za kvalitetniji i zdraviji život svih

vv | 13.10.2023. u 10:01h | Objavljeno u Aktualno

Na posljednjoj novinarskoj konferenciji Grada Varaždina kada se uglavnom govorilo o hitnosti rješavanja bala u Brezju da se izbjegne osječki scenarij "Drave International", zamjenik Grada Varaždina je također spomenuo kvalitetu zraka u Varaždinu. Ova tema je bila potaknuta istraživanjem britanske novine Guardian koje su u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika istraživanje o onečišćenju zraka u Europi, a tu je i Varaždin našao svoje mjesto među zagađenijim gradovima Hrvatske. Upravo na ovu temu se osvrnuo i HNS u svom priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

"Želimo skrenuti pažnju na ozbiljan problem koja ugrožava kvalitetu života u našem voljenom gradu - zagađenje zraka. Novo istraživanje, koje je proveo ugledni Guardian u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika, donosi zastrašujuće rezultate o stanju kvalitete zraka u Varaždinu. Prema tim nalazima, naš grad se nalazi među najpogođenijim gradovima po koncentraciji lebdećih čestica PM2.5, koje su višestruko premašile preporučene vrijednosti. Prosjek godišnjih koncentracija ovih čestica iznosi 14-16 mikrograma po kubnom metru, dok bi one trebale biti ispod 5 mikrograma po kubnom metru kako bi se osigurala zdrava okolina za naše građane.

U četvrtak, 12. listopada 2023., podaci s mjerne stanice na Kapucinskom trgu bilježe koncentraciju čestica PM2.5 od 6.3 mikrograma po kubnom metru. Ovi brojevi samo potvrđuju ozbiljnost problema. Mjerna stanica ne mjeri samo čestice PM2.5, već i druge štetne tvari poput dušikovog dioksida, prizemnog ozona, ugljikovog monoksida, sumporovog dioksida te lebdećih čestica manjih od 10 µm.

Povijesni podaci ukazuju na ozbiljne probleme tijekom svibnja, travnja, ožujka i veljače, pri čemu je posebno alarmantan skok u crveno označavanje kvalitete zraka 4. srpnja 2023. godine. Ovo nije problem koji se povremeno pojavljuje, već kontinuirani problem koji ozbiljno utječe na zdravlje i kvalitetu života naših građana.

Nažalost, gradske vlasti do sada nisu poduzele dovoljno kako bi se suočile s ovom krizom. Nedopustivo je da se situacija očito pogoršava, a da se ne poduzimaju adekvatni koraci zaštite građana. Pritom, izjave zamjenika gradonačelnika SDP-a da kvaliteta zraka nije "toliko loša" i da su problematični trenuci "možda više nekih mirisa koji nas smetaju", kojom se umanjuje ozbiljnost problema, nisu samo neprihvatljive, već i opasne. Građani Varaždina zaslužuju bolje i mi to zahtijevamo.

Pitamo se što se još mora dogoditi da bi gradske vlasti konačno prepoznale ozbiljnost situacije i poduzele odgovarajuće korake za zaštitu našeg zraka i našeg zdravlja? Kako možemo tolerirati da naš grad pati zbog zagađenog zraka dok se ništa ne poduzima? HNS poziva gradske vlasti da hitno djeluju i postave konkretni plan za poboljšanje kvalitete zraka u Varaždinu. Naši građani zaslužuju bolje, a vrijeme za akciju je SADA!

HNS stoji uz građane i nastavit ćemo se boriti za kvalitetniji i zdraviji život svih Varaždinaca!"

Označeno u