HNS podržava osnivanje još jedne gimnazije, o bolnici kažu: 'Briga me koje je boje mačka, samo neka lovi miševe'

I.D. / Varaždinske vijesti | 27.2.2023. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno

Uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine, predsjednik Kluba vijećnika HNS-a u Županijskoj skupštini Marijan Škvarić i predsjednik Gradske organizacije HNS-a Grada Varaždina Igor Klopotan održali su konferenciju za medije na kojoj se osvrnuli na aktualne teme.

- Podržavamo najavu osnivanja treće gimnazije u Varaždinu. Smatramo da je taj projekt moguće ostvariti do kraja mandata ovog saziva Županijske skupštine, a što je najznačajnije od svega, taj projekt neće dodatno opteretiti, odnosno nimalo opteretiti županijski proračun, jer ga je moguće financirati iz državnog proračuna. Zašto treća gimnazija? Zato jer je intencija, unatoč padu broja upisanih srednjoškolaca, čim više njih pripremiti za studiranje na visokim učilištima, a trenutno u Varaždinskoj županiji je za oko 200 manje srednjoškolaca, dok je broj onih koji studiraju porastao - rekao je Klopotan.

hns_varazdin_press_skvaric_klopotan_27022023_3.jpg

- Također, kad na red dođe rebalans županijskog proračuna, tražit ćemo da se izdvoje dodatna sredstva za 1. gimnaziju Varaždin, odnosno njihov međunarodni, IB program. Naime, sadašnja situacija je takva da oni imaju po razredu upisanih od 12 do 19 učenika, a mogli bismo ići do 25 učenika kad bi Županija u potpunosti preuzela financiranje programa. Radi se o tome da bi tim potezom u potpunosti rasteretili roditelje koji sada plaćaju godišnje od 1.400-1.600 eura, i omogućili bi i roditeljima čiji prihodi to ne mogu financirati da upišu svoju djecu u taj program. Rebalansom bi riješili i manjak od 21.000 eura u 2021. godini i 18.000 eura u 2022. godini te pružili jednaku priliku svima da pohađaju taj oblik nastave. IBDP program se izvodi na engleskom jeziku, priznaje se na sveučilištima u svim državama, kao i kod nas, kao oblik državne mature, a učenici polažu ispite državne mature predmeta koji nisu obuhvaćeni unutar IBDP mature – predlaže Klopotan.

O temi školstva govorio je Marijan Škvarić.

- Klub vijećnika HNS-a će podržati ovaj prijedlog Gradske organizacije HNS-a Varaždin. Značaj ulaganja u obrazovanje HNS je već prije isticao, posebice na polju produženog boravka. Ideja je da se od iduće školske godine promijeni način financiranja produženog boravka u školama, prije svega u raspodjeli troškova, pa bi trošak prehrane snosili roditelji, a ostale troškove bi dijelili zajednički, u istom omjeru, Županija te gradovi i općine. Kako je do sada najveći dio troškova padao na gradove i općine, to je bio veliki problem naći financijska sredstva, pa će se tako omogućiti financiranje većeg broja grupa u osnovnim školama. Također, HNS-ov je prijedlog uvršten u proračun Varaždinske županije, a odnosi se na stipendiranje doktoranada, počevši od sljedeće akademske godine - napomenuo je.

Škvarić se osvrnuo i na sutrašnju sjednicu Županijske skupštine, najavivši da će Klub HNS-a podržati izvješća o poslavanju županijskih ustanova.

- Što se tiče 9. sjednice Županijske skupštine, Klub vijećnika HNS-a će podržati Dnevni red po svim točkama. Naročito tu ističemo podršku donošenju "Plana razvoja Varaždinske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine". Preko održanog javnog savjetovanja, te radom šest tematskih radnih skupina, taj dokument omogućava usmjeravanje razvojnih procesa u županiji s ciljem poboljšanja uvjeta za održivi razvoj, za povećanje sveukupne županijske konkurentnosti te za postizanje bolje kvalitete života stanovnika Varaždinske županije. Naravno, osnovno je da će se svi projekti nastojati financirati iz fondova EU – zaključio je Škvarić.

hns_varazdin_press_skvaric_klopotan_27022023_5.jpg

Budući da su i SDP i Reformisti na današnjim konferencijama za medije naglasak stavili na zdravstvene teme, postavljeno je i pitanje funkcioniranja Opće bolnice Varaždin.

- Stav HNS-a je da nam je praktički svejedno tko je vlasnik i upravlja bolnicom i smatramo da bolnica mora imati zdravstvenu uslugu na najvišoj razini. Zdravstvo ne čine fasade, već doktori, medicinske sestre i tehničari, tehničko osoblje i svi potrebni uvjeti. Svi mi jako dobro znamo da je za vrijeme župana Čačića to stubokom okrenuto naglavačke. Imamo fasade, a zdravstvena kvaliteta nam je na najgoroj mogućoj razini. Dom zdravlja je preuzeo 4 milijuna prihoda, a na završetku mandata je imao preko 7 milijuna gubitka. Bolnica ima preko 177 milijuna kuna obveza prema svim fondovima i projektima, treba to nekako vratiti. A kada govorimo o vlasničkoj strukturi, moramo zanti da ovog trenutka država ionako plaća sve - plaće doktorima, medicinskim sestrama, tehničkom osoblju, plaća lijekove... a pitanje je tko će to i na koji način plaćati u budućnosti. Bolnice su u velikim minusima. U konačnici, zdravstvo nam treba biti puno efikasnije. Žao mi je da smo puno uložili u te bolnice, a budimo realni, svi mi želimo otići u Zagreb specijalistima i na operacije, jako malo ih to želi ovdje. Zašto? Ja se divim doktorima i medicinskim sestrama, nakon onoga što nam je ostavljeno, da i ovako imamo kvalitetnu zdravstvenu skrb. Svaka im čast! - rekao je Škvarić.

- Ja ću sutra na Skupštini postaviti i pitanje nedostatka liječnika. Ambulante u Donjoj Višnjici, Cvetlinu i Bednji nemaju doktora. treba naći rješenje, omogućiti im sve što im treba, od stambenog zbrinjavanja do potpora za doktorske studije i mnogo toga drugoga. O tome treba razgovarati i vidjeti tko će dati najbolje uvjete, da li država ili županija ili svi mi zajedno. Zasad najboljeg odgovora na to pitanje nema, dok zdravstvo i ljudi pate. Zato je i stav HNS-a, kako kaže uzrečica: 'Briga me koje je boje mačka, ali neka barem lovi miševe'. To nam je bitno - poručio je Škvarić.