HGK Varaždin: Zašto uz najmanje nezaposlenih i maksimalni izvoz imamo najniže plaće?

| 13.7.2016. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

Sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Varaždin održana 13. srpnja na dnevnome redu imala je rezultate poslovanja poduzetnika u 2015. godini i donošenje prijedloga za dodjelu priznanja koja će najuspješnijima biti dodijeljena u rujnu.

Članovi vijeća upoznati su i s razvojnom strategijom županije do 2020. godine te se najvažnijim projektima za sufinanciranje iz fondova EU.
Uoči sjednice medijima je stanje u gospodarstvu Varaždinske županije predočio Čedomil Cesarec, predsjednik Županijske komore.

- Možemo se pohvaliti da smo na kraju jednog razvojnog ciklusa u kojemu smo izvezli roba u protuvrijednosti od više od milijardu eura ali na žalost nisu samo pozitivni rezultati jer mi smo u razdoblju od 2008. do 2015. godine izgubili 25 posto domaćeg tržišta. To je kao da 16 mjeseci nismo ništa ni radili. Uzroke jednim dijelom možemo opravdati krizom, no velikim dijelom krivi smo sami. Ono što sam još 2008. godine govorio da moramo pogledati košaricu koju kupujemo, jesu li to hrvatski ili strani proizvodi..., a tu je Varaždinska županija koja je naslonjena na takvu proizvodnju imala najveću štetu. Potrebne su strukturne reforme i tu nema odmaka, naveo je, ali mi i u svojim glavama moramo napraviti pomak tako da budemo svjesniji da kupnjom hrvatskih proizvoda sebi omogućujemo razvoj - rekao je Cesarec.

Od najvažnijih strukturnih reformi spomenuo je da osim što treba osvijestiti potrebnu kupnju hrvatskih proizvoda, moramo poraditi na razvoju obrazovanja i uvođenju znanosti u proizvodne procese. Potrebna je i reforma monetarne politike radi izvoznika ali i zaštita od pretjeranog uvoza i nelojalne konkurencije što nas čini ranjivim. Naveo je i da počevši od premijera, ministara pa do nas samih, svi moramo napraviti taj klik u glavi.

- U Varaždinskoj županiji plaće su najniže u cijeloj Hrvatskoj, iako smo po zapošljavanju među najboljima županijama i imamo najmanje nezaposlenih te maksimalni izvoz. Dostigli smo da 35 posto prihoda ostvarujemo na stranom tržištu, za razliku od Hrvatske koja ima duplo manje, ali sve to nije dovoljno da ostvarimo i veću plaću. Da bismo ostvarili veću plaću nužna je, uz strukturalne reforme, i ukupna promjena svijesti i ponašanja, a i za privlačenje investitora uvjeti su se promijenili jer za neke djelatnosti više nemamo niti radne snage. Vremena kad smo investitore privlačili gospodarskim zonama su prošle. Moramo se fokusirati samo na znanje i razvoj. Kažu da je perpektiva u IT industriji, ali sve su grane perspektivne ako imaju dobro vodstvo i radnu snagu na koju se može osloniti. Ali ako imate okruženje koje to ne prihvaća i ne želi kvalitetne proizvode nego kupuje bofl robu i ako imate korumpirane ljude koji namještaju poslove strancima... onda sve može biti perspektivno ili vrlo loše i toga se moramo riješiti, jer to je veliki balast - zaključio je Cesarec.