HGK: Digitalna komora poduzetnicima osigurava za poslovanje ključne informacije Foto: Martin Novosel

HGK: Digitalna komora poduzetnicima osigurava za poslovanje ključne informacije

VV | 25.6.2020. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska gospodarska komora uspješno je privela kraju projekt Digitalna komora, u sklopu kojeg je razvijena informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge namijenjena članicama HGK, javnoj upravi, akademskoj zajednici i građanima, a kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na portalu digitalnakomora.hr tako je dostupno osam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija te e-pokreni poslovanje), zahvaljujući kojima su unaprijeđeni komunikacija i odnosi između HGK i članica, digitalizirano je izdavanje dokumenta za javne ovlasti, a gospodarstvenicima je omogućeno aktivnije sudjelovanje u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira.

- Jedan od glavnih ciljeva projekta Digitalna komora bio je brža i učinkovitija komunikacija s našim članicama, u čemu smo i uspjeli.  Sad su im sve naše usluge dostupne online te se mogu uključiti, odnosno pratiti rad naših Udruženja i Zajednica, povezati se s izvorima financiranja za različite sektore, izraditi cjelokupni poslovni plan i dobiti savjete naših zaposlenika o svim temama koje ih zanimaju. To je velika prednost za naše korisnike, posebno one male, koji inače nemaju velika sredstva za izdvojiti za ovakve alate i analize - poručila je Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj Hrvatske gospodarske komore te je napomenula kako želi da Digitalna komora postane jezgra jednog ekosustava koji će okupljati poslovnu i akademsku zajednicu, ali i novinare

Kroz realizaciju projekta Digitalna komora Hrvatska gospodarska komora promijenila je i vlastite poslovne procese, educirala zaposlenike i stekla vrijedna nova znanja koja će dijeliti s drugima, kako bi potaknula članice i druge institucije da se digitalno transformiraju, jer je to jedini put do globalne konkurentnosti.

Koliko je dostupnost informacija važna za uspješno poslovanje potvrdili su i predsjednik ŽK Varaždin Dragutin Gložinić te predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec, na temelju iskustva svakodnevnog kontakta s poslovnim subjektima.

- Osnovna zadaća Hrvatske gospodarske komore, a time i županijskih komora jest pružiti kvalitetne usluge gospodarstvenicima, promicati i štititi interese članica te biti poveznica s domaćim i stranim poslovnim subjektima. E-uslugama Digitalne komore napravljen je značajan iskorak u unapređenju usluga koje lokalno pružamo članicama, a kojima su besplatne edukacije te informacije o zakonodavnom okviru i mogućnostima promocije i više nego dobrodošle za planiranje poslovanja - poručio je predsjednik ŽK Varaždin Dragutin Gložinić.

Ukupna vrijednost projekta je 28.694.815,68 HRK od čega 85%, odnosno 24.390.593,32 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% Hrvatska gospodarska komora kao korisnik projekta.

Više informacija o Digitalnoj komori dostupno je na digitalnakomora.hr.

O e-uslugama Digitalne komore:

  • e-članice je temeljna usluga Digitalne komore koja sadrži osobni profil svake članice te je povezana sa svim drugim e-uslugama. Putem ove usluge članicama je omogućen pristup udruženjima, grupacijama i zajednicama HGK te aktivniji angažman putem digitalne platforme, kao i brža te učinkovitija komunikacija između HGK i članica i članica međusobno.
  • Usluga e-gospodarske informacije na jednom mjestu objedinjuje poduzetnicima sve bitne informacije, kao što su makroekonomski pokazatelji na razini Hrvatske i pojedinih županija, zasebni pokazatelji za Hrvatsku te opće informacije o Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu, kao i međunarodnom poslovanju. Tu je i tražilica poslovnih subjekata za koje su dostupni osnovni podaci te aktualni financijski pokazatelji i analiza poslovanja, statistike djelatnosti te podaci o uvozi i izvozu.
  • Zahvaljujući usluzi e-javne ovlasti sve javne ovlasti dodijeljene Hrvatskoj gospodarskoj komori putem zakona i drugih akata bit će dostupne na digitalnom sučelju.
  • Usluga e-financiranje omogućava članicama povezivanje s izvorima financiranja i potencijalnim investitorima. Osim toga, nudi i prikaz relevantnih baza podataka o dostupnim načinima financiranja te kalkulatore, upute i vodiče kao podršku.
  • Usluga e-zakonodavstvo donosi prikaz zakonske regulative prema djelatnosti članica, ubrzava i digitalizira rad arbitraže i sudišta pri HGK te članicama omogućava sudjelovanje u izradi zakonskih akata.
  • e-edukacije je usluga koja članicama omogućava pristup bazama znanja, pregled edukacija internog i eksternog karaktera te svladavanje različitih modula e-učenja.
  • Usluga e-sajmovi i promocije digitalna je platforma za prijavu članica za sudjelovanje na sajmovima, a putem nje korisnici mogu pristupiti akcijama i ostalim promocijskim aktivnostima.
  • Dodatno razvijena usluga je e-pokreni poslovanje, namijenjena prvenstveno budućim poduzetnicima, ali i svim mikro, malim i srednjim poduzećima i start-upovima. U sklopu ove usluge mogu se pronaći ključne informacije o pokretanju poslovanje, izradi poslovnog plan, usklađenju sa zakonskom regulativom te daljnjem razvoju i financiranju poslovanja.

HGK_Digitalna_komora_5.jpg

HGK_Digitalna_komora_4.jpg

HGK_Digitalna_komora_3.jpg

HGK_Digitalna_komora_2.jpg

Digitalna_komora_1.jpg

Digitalna_komora_2.jpg