HDZ odgovorio SDP-u: "Vlada im osigurala 3.000.000 kuna, a oni cmizdre" Foto: VV arhiva

HDZ odgovorio SDP-u: "Vlada im osigurala 3.000.000 kuna, a oni cmizdre"

Varaždinske vijesti | 19.9.2023. u 18:32h | Objavljeno u Aktualno

Iz županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije priopćenjem su reagirali na posljednje navode iz županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije, a vezano uz subvencioniranje dječjih vrtića.

>> SDP proziva HDZ za nepravdu: "Varaždin dobiva 18,38 eura po djetetu za vrtić, a Donja Voća 147 eura!"

- Iako je nedavno gradonačelnik Neven Bosilj, poznatiji kao produžena ruka Peđe Grbina, donio odluku da se poveća cijena vrtića u Varaždinu, u toj su stranci odlučili kritizirati odluku Vlade koja je po prvi puta u povijesti Republike Hrvatske donijela mjeru da se s nacionalne razine osiguraju sredstva za vrtiće. SDP je u svom priopćenju odlučio kritizirati tu mjeru, na što im je uzvratio predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan, Anđelko Stričak - naveli su iz HDZ-a.

- Nakon što je aktualna Vlada premijera Andreja Plenkovića donijela novu mjeru, a koja se odnosi na financiranje dječjih vrtića, varaždinski SDP-ovci po običaju cmizdre. Ne samo da nas svaki tjedan obasipaju dozom cmizdrenja, nego sve više i više donose štetne odluke. U prilog tome govore njihovi potezi kao što su dizanje cijene odvoza otpada, a od nedavno i za roditelje dizanje cijene boravka djece u gradskom vrtiću. Nijedna Općina, niti Grad s područja Varaždinske županije, sada ne planira roditeljima dići cijenu, prvenstveno zbog te Vladine mjere. Prema tome, potrebu za dizanjem cijene nema niti Grad Varaždin – poručio je Stričak, pri čemu se osvrnuo i na kriterij stupnja razvijenosti općina i gradova.

- Kao što vam je poznato, Grad Varaždin za sada spada u najrazvijenije gradove na području Republike Hrvatske. Naglašavam za sada, jer nažalost, svima postaje jasno da ga Peđin dvojac Bosilj - Marković nije u stanju voditi. Stoga, apeliram na članove Upravnog vijeća vrtića; Darinku Vrbanec, Danku Marić Paravinja, Vlastu Cindrić, Sonju Kolarek, Adelu Komljenović Koprek, Kseniju Sambolec te Ljiljanu Čurčija, da kad već gradonačelnik Bosilj i njegov zamjenik Marković nemaju nikakav osjećaj za rad dječjih vrtića, za potrebe djece i mladih, između ostalog i roditelja, da se barem oni kao članovi Upravnog vijeća suprotstave toj odluci o dizanju cijene vrtića za roditelje – rekao je Stričak, te istaknuo kako će "Grad Varaždin iz državnog proračuna po novome modelu dobiti oko 3 milijuna kuna".

- Tih 3 milijuna kuna neka bude taj iznos koji bi trebali platiti roditelji – rekao je Stričak.

Dodao je kako "nijedna Vlada dosad, osim aktualne Vlade Andreja Plenkovića, nije u toj mjeri vodila brigu o djeci".

- O tome nam najbolje govori činjenica da je u mandatu prošle Vlade Andreja Plenkovića, na području Varaždinske županije, izgrađeno ili dograđeno 14 vrtića. Sada su Općine i Gradovi potpisali ugovore o financiranju izgradnje novih 14 vrtića, a informacijama kojima raspolažemo s terena, još dvije Općine pripremaju izgradnju još dva vrtića. Osim što Vlada sufinancira, odnosno financira izgradnju dječjih vrtića, sada je napravila dodatni iskorak, a to je da sufinancira ono što bi rekli - hladan pogon, odnosno održivost tih vrtića – poručio je Stričak za kraj.