SDP proziva HDZ za nepravdu: "Varaždin dobiva 18,38 eura po djetetu za vrtić, a Donja Voća 147 eura!"

VV | 19.9.2023. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije u priopćenju je komentirala nedavnu konferenciju za medije županijskog HDZ-a na čelu sa županom Anđelkom Stričakom kojom su najavili Vladinu uredbu o subvencioniranju dječjih vrtića u cijeloj zemlji, koja bi trebala biti donijeta ovog četvrtka. U SDP-u smatraju da je model sufinanciranja vrtića nepravedan jer se ne odnosi na sve jednako.

- Najtužnije je kad tu nepravdu čine djeci i mladim roditeljima, a novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića koji je izradila Vlada je upravo to – velika nepravda, ali i moguće kršenje ustavnih prava.

Glavni je kriterij indeks razvijenosti, što bi značilo da će gradovima poput Varaždina pripasti najmanje, a bit će zakinuti i drugi gradovi i razvijenije općine. Novom uredbom predviđa se da će slabije razvijeniji gradovi i općine dobivati 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtićima na razini Hrvatske, a razvijenije sredine, poput Varaždina, svega 6,25 posto.

Jesu li HDZ-u neka djeca važnija od druge ili se opet ide nepromišljeno i bez imalo razumijevanja u sve ovo ne bi li se prodavala magla pred izbore? Jesu li HDZ-ovcima djeca i roditelji iz razvijenijih gradova i općina tek na razini statističke greške?

Ako pogledamo izračun to izgleda ovako; ekonomska cijena vrtića iznosi 294 eura, Varaždin dobiva 18,38 eura po djetetu, a Donja Voća npr. dobiva 147 eura - 8 puta vise! Život nije Excel tablica, a sva djeca vrijede jednako. Zašto bi imućniji roditelji iz Donje Voće plaćali primjerice manje za vrtić nego roditelji lošijeg imovinskog stanja u Varaždinu?

Tražimo prekid diskriminacije na djeci. Vlada je svojom Uredbom učinila veliku nepravdu i time eventualno krši ustavna prava djece. SDP traži financiranje sve djece iz državnog proračuna kako bi za SVE roditelje bilo besplatno - zaključak je županijskog odbora SDP-a Varaždinske županije na čelu s Barbarom Antolić Vupora.