Stričak na pressici: Ovo je mandat rezultata, mandat uspjeha! Foto: Krešimir Đurić

Stričak na pressici: Ovo je mandat rezultata, mandat uspjeha!

vv | 17.11.2023. u 15:55h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak jednoglasno donijeta odluka kojom financiranje sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Brezje u Varaždinu u stopostotnom iznosu preuzima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, novinarima su se u petak obratili predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak i predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Damir Habijan.

Podsjetimo, odlukom Vlade RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će za sanaciju bala sredstva u iznosu nešto većem od 29 milijuna eura.

>> Stričak: Nakon punih 18 godina Vlada premijera Plenkovića riješila problem bala u Brezju

Zahvalivši Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem te ministru gospodarstva Davoru Filipoviću i svim ostalim članovima Vlade na odluci koja je za grad Varaždin iznimno bitna, župan Stričak istaknuo je da ova odluka govori o tri stvari.

- Kao prvo, da se Vlada u svom radu ne bavi strančarenjem, da su joj sve općine, gradovi i županije jednake, bez obzira koja politička opcija vodila te sredine te da prema svima postupa s istom dobrom namjerom da im se pomogne. Nadalje, to dokazuje da su jako dobro upoznati s potrebama terena jer nisu u svakoj sredini potrebe iste. Takvu problematiku kakvu je imao Grad Varaždin, i još uvijek ima, ali će biti riješena, druge sredine nemaju, stoga je tim više potrebno pozdraviti tu odluku – naglasio je Stričak.

Dodao je da je treća, također iznimno bitna stvar, da će u varaždinskom gradskom proračunu ostati 216 milijuna kuna.

- Tom iznosu treba pridodati trošak kredita i kamata i to sad sve ostaje u gradskom proračunu, odnosno Grad Varaždin ima negdje oko 250 milijuna kuna više da ih iskoristi za potrebe svojih građana – rekao je Stričak dodajući da se taj novac može iskoristiti za potrebe dječjih vrtića, škola, kulturu, sport, uređenje grada, odnosno sve ono što je građanima potrebno za kvalitetniji život.

- Ali kada pogledamo malo županijsku sliku, mogu reći da je ovo mandat rezultata, mandat uspjeha. Sve ono što je naše građane tištilo 20,30 pa i više godina, sada se rješava - rekao je župan.

Podsjetio je na neke od većih realiziranih projekata spomenuvši Istočnu obilaznicu Novog Marofa te dodao da je pred potpisivanjem ugovor o izgradnji prvog dijela brze ceste od Varaždina prema Ivancu i Lepoglavi.

- Završeni su radovi na OHBP-u i Spinalnom centru, započeli su na izgradnji Centralnog operacijskog bloka, a u pripremi je izgradnja zgrade Zavoda za javno zdravstvo. Imamo vani cijeli niz natječaja za projektiranje, projektira se dogradnja Glazbene škole, sljedeći tjedan potpisujemo ugovore za projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite, krajem idućeg tjedna otvaramo prvi Regionalni centar kompetentnosti u sklopu naše Medicinske škole, iduće godine Centar kompetentnosti u poljoprivredi. Uglavnom, sve ono što su naši građani nekih 10,20,30 godina očekivali, sad se to rješava u ovom mandatu u suradnji HDZ-a, HSLS-a, HSU-a, HNS-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka. Vjerujem da ih sve to veseli i da su svjesni da se sve investicije provode upravo u njihovu korist – zaključio je Stričak.

Habijan: Kad je postavljena prva bala, Hrvatska nije bila članica ni NATO-a ni Europske unije

Kako bi plastično objasnio koliko je dug period od 18 godina, od postavljanja prve bale u Brezju, Damir Habijan je istaknuo da ljudi koji su rođeni te 2006. godine sada već upisuju visoka učilišta ili fakultete.

- Možemo, primjerice, spomenuti i POS naselje u Ulici Vilka Novaka koje u vrijeme kada je postavljena prva bala još nije postojalo, kao ni kvart Grabanice. Usto, vrijedi istaknuti i da u to vrijeme Hrvatska nije bila niti članica NATO-a niti Europske unije. Nakon tih 18 godina je, zahvaljujući upravo ovoj vladi, premijeru Plenkoviću, resornom ministru Filipoviću cijeloj Vladi RH, kao i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ovaj problem koji je svih tih godina tištio Varaždinke i Varaždinske napokon riješen – istaknuo je Habijan.

Spomenuo i cijeli val poskupljenja koji očekuje Varaždince, naglasivši da će ta poskupljenja izravno opteretiti i udariti na standard građanki i građana.

- Radi se o poskupljenima vezanim uz odvoz otpada, povećanje cijena određenih komunalnih usluga, stope komunalne naknade za 25 posto, a kada je riječ o povećanju cijena dječjeg vrtića, ono će za pojedine kategorije iznositi gotovo 96. nažalost, Grad Varaždin nije iskoristio priliku kada je zahvaljujući hrvatskoj vladi ukinut prirez, da tu reformu na nacionalnoj razini građani osjete na svojim plaćama, već je gradska, SDP-ova vlast povećala stope poreza na dohodak na 22 i 33 posto.

Prema tome, sada, imajući u vidu da će u gradskom proračunu biti gotovo 250 milijuna kuna ili 30 i nešto milijuna eura biti sačuvano i viška, očekujemo da Grad Varaždin doista ovom prigodom i kod planiranja proračuna odustane od poskupljenja koja su krenula i koja su u najavi, s obzirom na to da Vlada u stopostotnom iznosu financira balirani otpad – izjavio je Habijan.

Podsjetio je da kada je su članovi HDZ-a 2017. godine govorili o problemu baliranog otpada, da su vrlo jasno rekli da onaj tko je stvorio problem ne može biti njegovo rješenje te da se sada pokazalo da su ipak bili u pravu.

- Spomenut ću, jer vidim da sada neki akteri imaju kratko pamćenje i zaboravljaju što su od 2005. do 2023. godine radili, na koji način su sve opstruirali rješavanje ovog problema, da HDZ nikad u tome nije sudjelovao – kazao je Habijan zahvalivši svima koji su dali doprinos da se konačno dođe do rješenja, uključujući i saborske zastupnike s područja Varaždinske županije i koalicijske partnere.

DSC_6214.jpg

DSC_6176.jpg

DSC_6235.jpg

DSC_6155.jpg

DSC_6226.jpg