Habuš: HERA je potvrdila da Termoplin nije oštetio Grad Varaždin

Napisao/la: -

"Tema je vruća i drago mi je da smo dobili očitovanje HERA-e koja, ono što je meni osobno bitno, potvrđuje da Termoplin nije oštetio Grad Varaždin i to je poruka koju jasno želim poslati s ove konferencije za novinare" istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Hrvatska energetska regulatorna agencija poslala je očitovanje Gradu Varaždinu vezano na slučaj sa cijenama plina koje je Termoplin fakturirao gradskim javniim ustanovama, a koje su se razlikovale od onih ugovorenih u postupku javne nabave.

Navodi koje je iznio vijećnik Zlatan Avar ne stoje, smatra varaždinski gradonačelnik te je naglasio kako če svi materijali i očitovanje HERA-e biti objavljeni biti objavljeni na internetskoj stranici Grada da bi bili dostupni svim sugrađanima.

- Bilo je rečeno da je Grad oštećen za 1,5 milijuna kuna. Međutim, o šteti Grada je teško govoriti kad znamo da vrijednost nabave uopće nije prebačena. Vrijednost nabave koja je bila raspisana nije prebačena niti ovakvim ugovorima. OHERA dalje navodi da je u cijelo vrijeme trajanja ugovora prosječna vrijednost plina na hrvatskom tržištu bila viša od one koju je fakturirao Termoplin, bez obzira na to što je ta fakturirana cijena bila veća od one koja je bila ponuđena u javnoj nabavi. Dakle, možemo reći da smo imali jednu od najjeftinijih cijena plina, a definitivno za najkvalitetniju uslugu kad znamo da je Termoplin jedna od dvije vodeće tvrtke u Hrvatskoj u distribuciji plina - rekao je Habuš napomenuvši kako su u očitovanju navedene usporedbe cijena, onih koje su u tom trenutku bile na tržištu, koje su ponuđene u javnoj nabavi i koje su kasnije fakturirane i koje su bile najviše i najniže na samom tržištu.

Paralelno s tim, Grad Varaždin je tražio od unutarnje revizije da napravi snimku stanja unutar grada koja je, naveo je Habuš, demantirala navode vijećnika Avara da su cijene bile i 30 posto više od onih ugovorenih.

- Revizija je upozorila na neke nedostatke u samom sustavu kontrole izvršenja ugovora sklopljenih po provedenom postupku javne nabave, i preporuka revizora je da se to u narednom razdoblju promijeni i to je nešto što ćemo kao Grad u krajnjoj liniji i promijeniti. Jedna od teških optužbi bila je da smo bili jedni, bez obzira na preporuku HERA-e, koji smo išli u javnu nabavu i sklapali ugovore o promjenjivoj cijeni plina. Dio institucija u Hrvatskoj imala je i ima jednake ugovore. Praksa je bila i još danas je takva da se sklapaju ugovori s promjenjivom cijenom plina. Liberalizacija plinskog tržišta je nastupila 2014. godine i to je bilo vrijeme kad su cijene plina rasle, dogovorene su promjenjive cijene plina. Danas cijene plina padaju pa su zato cijene i niže - rekao je gradonačelnik Habuš.

- Tvrditi da je Grad Varaždin napravio nešto nezakonito jer je ugovorio promjenjivu cijenu plina je apsolutno deplasirano. To je bila praksa i praksa je još danas. Iz svega ovog je razvidno da nikakva šteta za Grad nije nastala i posebno mi je drago da smo taj teret i s Termoplina i s Grada Varaždina s ovim tumačenjem HERA-e otklonili - naglasio je gradonačelnik no dodao kako se očitovanje HERA-e može tumačiti dobronamjerno i iskreno varaždinski, a može se tumačiti da se ide silovati i da se iz njega pokušava izvući nešto što bi nekome odgovaralo.

- No, ovo tumačenje je potkrijepljeno činjenicama koje su javno provjerljive. Meni je kao gradonačelniku bitno što mogu sa sigurnošću reći da Grad Varaždin nije oštećen u ovom postupku. Ako netko misli drugačije, široko mu polje, neka traži pravdu negdje drugdje, ja u ovom trenutku nemam razloga sumnjati u Termoplin. Ono što se pokazalo u ovoj nabavi, kao i svima dosad, jest činjenica da je 2014. svih pet ponuditelja koji su ponudili cijenu na natječaju su ponudili manju cijenu od tada najniže cijene koja je fakturirana. Je li to propust u Zakonu o javnoj nabavi, tražit ćemo postupanje od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da vidimo kako je to moguće. Vjerojatno je, ali nije u redu - smatra gradonačelnik.

Što se tiče odgovornosti vijećnika Zlatana Avara koji je cijeli slučaj s fakturiranim cijenama plina i onima ugovorenima javno objavio, Habuš smatra kako je na njemu hoće li se ispričati.

- To ću prepustiti njemu. Otkad je to krenulo od Avara prije dvije godine, odgovorno tvrdim da je to osobni rat. Mislim da se ne može na taj način tražiti mjesto pod suncem radeći štetu Gradu i tvrtkama u gradskom vlasništvu. Neka on sam procjeni kako će postupiti, meni je važno da Grad nije oštećen, a o njegovoj moralnoj odgovornosti neka odluči on sam - rekao je Habuš.

Na pitanje novinara kako su došli do zaključka da Grad Varaždin nije oštećen u cijelom postupku, Habuš je još jednom naveo da su činjenice takve da je fakturirana cijena plina manja od one koja je bila najniža prosječna za hrvatsko tržište.

- Prosječna tržišna cijena prema podacima HERA-e bila je 0,3947, a nama je Tremoplin fakturirao 0,3693. Ja ću vama postaviti kontra pitanje, čime vi tvrdite da je Termoplin oštetio Grad Varaždin? Time što je to izjavio Zlatan Avar koji nije tražio očitovanje HERA-e i pitao jesu li cijene u tom trenutku bile nerealno velike - odgovorio je Habuš.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je, kako je i najavio, vijećnik Zlatan Avar podnio kaznenu prijavu DORH-u zbog cijelog slučaja. Gradonačelnik Habuš rekao je kako Grad neće podnositi kaznenu prijavu jer ju je podnio Avar te nema smisla podnositi dvije kaznene prijave, a neka to onda u konačnici bude pravorijek. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.