Habijan: Varaždin će se razvijati u smjeru sveučilišnog grada s osam tisuća studenata Foto: Krešimir Đurić

Habijan: Varaždin će se razvijati u smjeru sveučilišnog grada s osam tisuća studenata

V.M./Varaždinske vijesti | 30.3.2017. u 11:36h | Objavljeno u Aktualno

Kvalitetno obrazovanje, koncept urbanih kampusa, razvoj sveučilišnog grada te osam tisuća studenata u Varaždinu kroz period od pet do deset godina ciljevi su programa HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Varaždina Damira Habijana.

Uz profesora Vjerana Strahonju, bivšeg dekana Fakulteta organizacije i informatike, Habijan je predstavio 20 ciljeva svog programa vezanog na visoko obrazovanje.

- Prioritet našeg programa je zasigurno obrazovanje. Konkretno smo predstavili dio koji se odnosi na visoko obrazovanje i znanost. Dosadašnja situacija nije najbolja. Ono što mi želimo jest da u Varaždinu u narednih pet do deset godina studira do osam tisuća studenata - istaknuo je Habijan.

Aktivnija uloga gradske vlasti

Dodao je kako se navedeno može postići aktivnijom ulogom gradske vlasti u segmentu obrazovanja, a koja je dosad izostala.

- Ono na ćemu ćemo mi raditi jest da se gradska vlast aktivnije uključi u taj segment i kad govorimo o Savjetu Sveučilišta u zagrebu, i o Sveučilištu Sjever. Tu je svakako potrebna i aktivnija uloga gradske vlasti u potrebnoj i što hitnijoj izmjeni operativnih programa - smatra Habijan misleći prije svega na projekt izgradnje nove zgrade Fakulteta organizacije i informatike.

Što se tiče same infrastrukture, Habijan je naveo kako su neki projekti u tijeku, a neki završeni. Primjerice, Studentski restoran je završen, energetska obnova zgade u Križanićevoj ulici Sveučilišta Sjever je također pri kraju, a u izgradnji je i novi Studenstki dom.

- Ipak, to nije dovoljno za ove naše planove. Što se tiče samih prostora, konkretnije Sveučilišta Sjever, razgovara se o mogućim lokacijama, ali i dalje smatramo da treba razmišljati i o nekim drugim prostorima. Međutim, naglasak nije samo na nekretninama i na samim zgradama. Potrebno je učiniti mnogo više i na tome da visokoobrazovane osobe, znanstvenici koji izađu iz naših fakulteta, odnosno sveučilišta, ostanu živjeti i raditi u Varaždinu, barem pedeset obitelji u roku od pet godina. To je vrlo važno i za našu lokalnu zajednicu, ali i kad govorimo o povećanju plaća - mišljenja je kandidat za gardonačelnika Varaždina.

Bolja suradnja upravnih odjela

Naglasio je kako je potrebna bolja suradnja svih upravnih odjela Grada Varaždina, jer su dosad vidjeli da tu ima određenih nedostataka, a projekti i operativni programi koji su se pripremali nisu najbolje izvršeni.

- Potrebna je puno aktivnija uloga gradske vlasti i prilikom odlaska u zagreb, prilikom rada u Savjet Sveučilišta i Zagrebu i Sveučilišta Sjever, koje je dosad po onome što znamo u potpunosti izostalo i gdje je dosadašnja gradska vlast u potpunosti zakazala - istaknuo je Habijan.

Vjeran Strahonja je naglasio kako je njihova vizija grada Varaždina i njegove budućnosti upravo sveučilišni grad.

- Naša vizija Varaždina kao sveučilišnog grada je grad koji ima urbane kampuse koji su utkani u tkivo grada, gdje studenti i nastavnici, zaposlenici obogaćuju kulturni život, sudjeluju u društvenom životu, povećavaju intelektualni kapacitet sredine, omogućavaju gospodarstvu da se razvija. Ne smijemo zaboraviti da studenti troše usluge obrtnika, ugostitelja, da su dobri potrošači. To je naša vizija grada, grad koji živi za studente i od studenata - zaključio je Strahonja.

Cijeli program Damira Habijana o visokom obrazovanju možete pogledati ovdje