Habijan: "Svojim primjerom morate doprinijeti stvaranju visokih pravosudnih standarda" Foto: Ilustracija/GO HDZ

Habijan: "Svojim primjerom morate doprinijeti stvaranju visokih pravosudnih standarda"

VV | 4.11.2021. u 20:35h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan danas je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića sudjelovao na svečanosti obilježavanja 245. obljetnice i Dana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- S radošću se prisjećam fakultetskih dana, profesora od kojih su neki i sada tu, i danas sam im zahvalan na čvrstim temeljima koji su me profesionalno oblikovali kao pravnika, odvjetnika, a također i kao osobu. Pravni fakultet u Zagrebu je sa svojih 245 godina postojanja jedna od najstarijih institucija Sveučilišta u Zagrebu, jedan od najuglednijih pravnih fakulteta u ovom dijelu Europe, institucija koja budi strahopoštovanje, s golemim doprinosom u stvaranju pravne države Hrvatske. Uz svoju bogatu povijest, danas je i suvremena obrazovna ustanova koja je međunarodno prepoznatljiva. Također je i jedan od kotačića koji mora pokretati promjene, školovanjem budućih pravnika, sudaca, a danas se upravo te profesije često spominju u negativnim kontekstima te ih se često pokušava izložiti raznim pritiscima. Na nama je, kao i na mladima, sadašnjim studentima ovog fakulteta da ovu profesiju i svoje zanimanje shvate vrlo ozbiljno i odgovorno i svojim primjerom te oni kao budući profesionalci doprinesu stvaranju visokih pravosudnih standarda kojima težimo – rekao je Habijan.

Naglasio je i kako je učinkovito i djelotvorno pravosuđe, uz javnu upravu i upravljanje državnom imovinom, jedan od strateških ciljeva Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

- Reforma pravosuđa jedan je preduvjeta za budući gospodarski rast, ali i za vraćanje povjerenja građana u institucije. Tu je važna i suradnja naših institucija pa tako i suradnja Pravnog fakulteta s tijelima sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti - smatra Habijan.