Habijan o kamenolomu: "Kao da netko sve ubrzava otkad je pokrenuta inicijativa Parka prirode" Foto: Ilustracija

Habijan o kamenolomu: "Kao da netko sve ubrzava otkad je pokrenuta inicijativa Parka prirode"

Tamara Bregović | 1.8.2022. u 20:30h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je prošli tjedan poručio kako se izgradnja kamenoloma na području Općine Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji, no nadomak prvih kuća u Željeznici, nikako ne uklapa u viziju zaštite prirodnih ljepota te planiranom razvoju turističkog potencijala, saborski zastupnik Damir Habijan (HDZ) danas je bio u Ivanečkoj Željeznici.

- Habijan zatečen najavom otvaranja kamenoloma: "Ne kamenolomu i devastaciji Ivančice!"

U društvenom domu susreo se s mještanima te saslušao njihove probleme, zahtjeve i pitanja. Rekao je kako se kamenolom ne uklapa u Park prirode te je najavio kako će se boriti svim legalnim sredstvima da potencijalni kamenolom nikako ne dovede u pitanje ugrozu flore i faune ovog područja ili proglašenja Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje, za što je upravo on pokrenuo inicijativu još krajem 2020. godine.

- U ovom trenutku, odnosno sljedećeg mjeseca trebala bi biti pokrenuta revizija stručne podloge i na temelju uvjeta koji se njome utvrde ovisit će daljnja sudbina Parka prirode. Stručna podloga trebala bi biti gotova u svibnju iduće godine - rekao je Habijan.

Što se tiče potencijalnog kamenoloma, saborski zastupnik je rekao da se iz dokumenata, koji su javno dostupni, vidljivo da je Ministarstvo gospodarstva, na zahtjev postavljen od strane investitora, 22. srpnja, dakle prije nekoliko dana, donijelo rješenje u kojem je utvrdilo da, sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode, ne isključuje mogućnost utjecaja na ekološku zonu, odnosno na sam okoliš tog područja.

- Iz tog razloga nadležno Ministarstvo naložilo je investitoru da izradi glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu. To je postupak koji traje minimalno 10 mjeseci, a nakon toga se glavna ocjena dostavlja Ministarstvu koje nakon toga otvara javnu raspravu, odnosno javno savjetovanje, gdje sva zainteresirani javnost može dati svoje primjedbe ili prijedloge. Koristit ćemo sva zakonom propisana sredstva kako bi ukazali na to da potencijalni kamenolom, nije prihvatljiv. Vjerujem da će i ova studija pokazati da nema uvjete da se tako nešto ovdje radi - rekao je Habijan i dodao kako uz legalna sredstva, kroz javna savjetovanja, postoje i druga sredstva pritiska i građanskog iskazivanja nezadovoljstva.

Poručio je kako potencijalni kamenolom treba biti nadstranačko pitanje.

- Ne bih volio, bez obzira na to što se krenulo u tom smjeru, da stvaramo neku političku borbu, odnosno političku arenu oko tog pitanja. Svi želimo isto, a to je zaštiti ovo područje i dobiti Park prirode. Mještani koji ovdje žive svjesni su kako bi potencijalni kamenolom narušio kvalitetu njihova života. Isto tako, narušio bi i potencijalno zaštitu ovog područja, koje već je djelomično narušena pretjeranom siječom, odnosno eksploatacijom šume - rekao je Habijan koji je u razgovoru s mještanima rekao kako nije točno da Ministarstvo gura projekt.

- Dobili smo odgovor Krapinsko-zagorske županije. Ministarstvo gura kamenolom?

- Ministarstvo posluje po zakonu, a lokalna zajednica je ta koja kaže da ne želi kamenolom ovdje. Prioritet je inicijativa da imamo Park prirode. Imam osjećaj kao da netko sve skupa ubrzava otkad je pokrenuta inicijativa zaštićenog Parka prirode - rekao je Habijan.