Dobili smo odgovor Krapinsko-zagorske županije. Ministarstvo gura kamenolom?

vv | 1.8.2022. u 09:27h | Objavljeno u Aktualno

- Nije nam poznata informacija u kojoj je projekt "kamenolom Siljevec", kao ni planovi za transport sirovina - poručuju iz susjedne županije

Prostornim planom uređenja Općine Budinščina iz 2008. godine definirana su dva prostora eksploatacije u ispitivanju, iako u Prostornom planu Krapinsko-zagorske županije na tim lokacijama nisu planirani istražni prostori niti eksploatacija mineralnih sirovina. Naime, Zavod za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u sklopu Krapinsko-zagorske županije je ocijenio da prijedlog Prostornog plana uređenja Općine Budinščina nije protivan Prostornom planu Krapinsko-zagorske županije.

Prostorni planovi

Tako su postojala dva plana koja nisu bila sukladna. Godine 2019., u sklopu II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Budinščina, tvrtka GEOMIN podnijela je zahtjev za usklađivanjem prostornih planova Općine Budinščina i prostornog plana KZŽ-a na lokaciji tehničko-građevnog kamena "Siljevec". Isti zahtjev je ponovila i u ožujku ove godine kada je pokrenuta III. izmjena i dopuna Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije.

Iz KZŽ-a nisu odgovorili je li taj zahtjev za usklađenje i prihvaćen, odnosno jesu li stvorene sve pravne pretpostavke da se raspiše koncesija za eksploataciju. Umjesto toga, istaknuli su da "Krapinsko-zagorska županija nije nadležna za izdavanje koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina te nam stoga nije poznata ni informacija u kojoj je projekt "kamenolom "Siljevec"", kao ni planovi koje navodite za transport sirovina." Međutim, ističu da je Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja 18. siječnja 2021. prihvatilo prijedlog trgovačkog društva GEOMIN za pokretanje postupka za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje mineralnih sirovina u traženom istražnom prostoru tehničko-građevnog kamena "Siljevec" radi davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, na području Općine Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji. Uz to, isto je ministarstvo u lipnju 2021. odobrilo istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru tehničko-građevnog kamena "Siljevec" radi davanja koncesije.

Župan Kolar za Park

- Ministarstvo je nadležno za davanje koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, a Krapinsko-zagorskoj županiji nije poznato je li ona i izdana. No, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je rješenje od 20. srpnja 2022. godine, kojim je utvrdilo kako je za eksploataciju tehničko-građevnog materijala kamena na budućem eksploatacijskom polju Siljevec, nositelja GEOMIN obavezna Glavna ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu - vele u KŽŽ, napominjući i da je prema Zakonu u rudarstvu rješenje o odobrenju za istraživanje mineralnih sirovina, kada je riječ o zoni sanitarne zaštite crpilišta voda za piće i/ili u području važnom za vodni režim, donosi tijelo nadležno za rudarstvo uz suglasnost ministarstva nadležnog za vodno gospodarstvo.

Na kraju podsjećaju da je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u veljači 2021. godine predana inicijativa za pokretanje postupka proglašenja Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica i Maceljsko gorje.Među potpisnicima inicijative nalazi se i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"poslove izrade II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Budinšćina je od veljače 2019. godine obavljao Zavod za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije te smo upoznati da je PZC Varaždin d.d. za građevinarstvo, održavanje i zaštitu cesta podnijelo zahtjev za određivanje lokacija u svrhu istraživanja i eksploatacije tehničko - građevnog kamena kod brda Veliki Siljevec i kod brda Mali Siljevec. Naime, Općina Budinščina je, tijekom procesa izrade Prostornog plana, ovaj zahtjev dostavila Zavodu za prostorno uređenje KZŽ.

Naglašavamo kako je dio zahtjeva, koji se odnosi na područje brda Mali Siljevec odbijen jer se predložena površina nalazi unutar područja ekološke mreže vršni dio Ivanščice (HR 2000371) te se ujedno nalazi i izvan postojećeg istražnog prostora „Siljevec“.

Zahtjev za područje brda Veliki Siljevec je djelomično prihvaćen. Zahtjev je prihvaćen za dio predložene površine koja se nalazi unutar postojećeg istražnog prostora „Siljevec“ kod brda Veliki Siljevec. Dio zahtjeva koji se odnosi na proširenje površine na lokalitetu Veliki Siljevec nije prihvaćen s obzirom na to da se predložena površina nalazi unutar područja ekološke mreže vršni dio Ivanščice (HR 2000371)).

Nadalje, Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Budinšćina su i ostale površine koje su do tada bile definirane kao prostori eksploatacije u ispitivanju u nepromijenjenim granicama definirane kao prostori istraživanja i eksploatacije unutar kojih se način i opseg provedbe istražnih radova i eksploatacije može obavljati u opsegu utvrđenom procjenom utjecaja na ekološku mrežu, odnosno studijom o utjecaju zahvata na okoliš. Navođenje površina za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina „od važnosti za Državu“ rezultat je uskladbe Plana s Uredbom o određivanju građevina, drugih zahvata u prostoru i površina državnog i područnog (regionalnog) značaja. Naime, Uredba sve površine za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina na području Republike Hrvatske navodi kao „važne za Državu“.

Prostornim planom uređenja Općine Budinšćina iz 2008. godine definirana su dva prostora eksploatacije u ispitivanju. Što se tiče Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije, ističemo kako u njemu na predmetnim lokacijama nisu planirani istražni prostori niti eksploatacija mineralnih sirovina. Unatoč tome, Odredbama za provođenje Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije (članak 16. stavak 3.) omogućeno je formiranje i novih eksploatacijskih polja na prostoru Županije, a na sljedeći način:

Na području Županije moguće je formirati nova eksploatacijska polja, pod uvjetom da se planiraju u općinskim i gradskim prostornim planovima uvažavajući osnovne smjernice i preporuke iz PPŽ-a o zaštiti okoliša i očuvanja krajobraznih dijelova prostora te da na temelju prethodnih istraživanja zadovolje propise o rudarstvu.“

Sukladno ovome, Zavod za prostorno uređenje i zaštitu okoliša (tada u sklopu Krapinsko-zagorske županije) je još 2007. godine ocijenio da prijedlog Prostornog plana uređenja Općine Budinšćina nije protivan Prostornom planu Krapinsko-zagorske županije te je dano mišljenje da je isti u skladu s županijskim Prostornom planom. Na Plan Uređenja Općine Budinšćina dana je i konačna suglasnost tadašnjeg ureda nadležnog za poslove prostornog uređenja o njegovoj usklađenosti s planom Županije. Ova usklađenost nije osporavana tijekom primjene osnovnog Prostornog plana Općine Budinšćina te je i u sljedećim postupcima izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Budinščina Zavod bio mišljenja da su predmetni prostorni planovi sukladni te je u skladu s time i postupao.

Dodatno skrećemo pažnju na sljedeće:

a) Vezano za predmetnu lokaciju tehničko-građevnog kamena „Siljevec“, tvrtka GEOMIN d.o.o. Zagreb za bušenje, miniranje i projektiranje je u travnju 2019. godine Krapinsko-zagorskoj županiji podnijela zahtjev za usklađivanjem prostornih planova Općine Budinšćina i prostornog plana KZŽ. Podnositelju zahtjeva je 22. svibnja 2019. godine odgovoreno da će se predmetni zahtjev zajedno sa svim drugim prispjelim zahtjevima uzeti u razmatranje prilikom sljedeće izrade izmjena i dopuna Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije te je podnositelj također upoznat da Županija u skoro vrijeme ne planira pristupiti izmjeni/dopuni županijskog prostornog plana, a i to nije projekt koji bi bio od interesa za Krapinsko-zagorsku županiju.

b) Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije je 11. ožujka 2022. godine donijela Odluku kojom se pokreće III. izmjena i dopuna Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije. Tijekom postupka pribavljanja zahtjeva za izradu (postupak sukladan zakonskim propisima) je, među ostalima, zaprimljen i zahtjev tvrtke GEOMIN d.o.o., Zagreb za bušenje, miniranje i projektiranje za uvrštavanjem, odnosno usklađivanjem Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije i Prostornog plana uređenja Općine Budinšćina na lokaciji tehničko-građevnog kamena „SILJEVEC“

Krapinsko-zagorska županija nije nadležna za izdavanje koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina te nam stoga nije poznata ni informacija u kojoj je projekt „kamenolom „Siljevec““, kao ni planovi koje navodite za transport sirovina. Možemo istaknuti da je Krapinsko-zagorska županija zaprimila sljedeća pismena:

- Zaključak Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja KLASA:UP/I-310-01/21-03/12, URBROJ: 517-06-02-21-1 od 18. siječnja 2021. kojim se pod točkom 1. prihvaća prijedlog trgovačkog društva GEOMIN d.o.o. Zagreb za pokretanje postupka za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje mineralnih sirovina u traženom istražnom prostoru tehničko-građevnog kamena „Siljevec“ radi davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, na području Općine Budinšćina u Krapinsko-zagorskoj županiji

- Rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o odobrenju za istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru tehničko-građevnog kamena „Siljevec“ radi davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina KLASA:UP/I-310-01/21-03/12, URBROJ: 517-06-02-01-16 od 7.lipnja 2021. kojim se pod točkom 1. trgovačkom društvu GEOMIN d.o.o. Zagreb odobrava istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru tehničko-građevnog kamena „Siljevec“ radi davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, temeljem Odluke Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru tehničko-građevnog kamena „Siljevec“ radi davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, KLASA:UP/I-310-01/21-03/12, URBROJ: 517-06-02-01-01-21-14 od 18.svibnja 2021.godine

Ističemo kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odobrilo istraživanje mineralnih sirovina. Ministarstvo je također nadležno za davanje koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, a Krapinsko-zagorskoj županiji nije poznato je li ona i izdana.

Skrećemo pažnju da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo rješenje od 20. srpnja 2022. godine, kojim je utvrdilo kako je za eksploataciju tehničko-građevnog materijala kamena na budućem eksploatacijskom polju Siljevec, nositelja GEOMIN d.o.o. za bušenje, miniranje i projektiranje obavezna Glavna ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu.

Prema Zakonu u rudarstvu rješenje o odobrenju za istraživanje mineralnih sirovina, kada je riječ o zoni sanitarne zaštite crpilišta voda za piće i/ili u području važnom za vodni režim, donosi tijelo nadležno za rudarstvo uz suglasnost ministarstva nadležnog za vodno gospodarstvo.

Ujedno podsjećamo kako je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u veljači 2021. godine predana inicijativa za pokretanje postupka proglašenja Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica i Maceljsko gorje. Među potpisnicima inicijative nalazi se i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Iz ovoga je jasno vidljivo opredjeljenje Krapinsko-zagorske županije za očuvanje bioraznolikosti navedenog prostora i opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata kako Ivanščice, tako i ostalih dijelova budućeg Parka prirode."