Habijan: HDZ u Varaždinu nije ni izdaleka još završio svoj posao!

| 16.10.2021. u 08:34h | Objavljeno u Aktualno

HDZ u Varaždinu nije ni izdaleka još završio svoj posao, pod čime mislim da želi stvoriti otvorenu sredinu za sve one koji žele više, bolje i poštenije, ne zaboravljajući pri tome tko su i što su, veli nam Damir Habijan, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a grada Varaždina, koji se za potonju dužnost ponovno bori na unutarstranačkim izborima ove nedjelje, 17. listopada. Na ovim, redovnim izborima, koji se održavaju u HDZ-u unutar šest mjeseci nakon lokalnih, Habijan izlazi s timom u kojem su i kandidati za potpredsjednika Maja Hrešč, Goran Bobek i Damir Laljek.

I drugi govore slično. Zašto ipak HDZ?

- Ne treba samo slušati što se govori, nego i gledati što se radi. Na lokalnoj razini imamo uglavnom komunalne poslove, kod kojih ne bi trebala dolaziti do izražaja ideologija, barem tako to ja vidim. Međutim, svjedoci smo da ipak dolazi. Prijepora je sve više, otvorenih neslaganja čak i unutar vladajućih. I to na počeku mandata. Nasuprot tome, HDZ je uvijek bio i ostat će konstruktivan. No, prozivan je kad podržavao dobre prijedloge Čehoka, a sada smeta kada podržavamo dobre prijedloge Bosilja. Štoviše, govori se da je HDZ u koaliciji sa SDP-om u Varaždinu. Ako je, radi se o koaliciji s zdravim razumom. U demokraciji svaka vlast bi trebala imati sto dana mira da polovi konce. Tek će proračun biti taj koji će pokazati što vladajući žele i biti podložan kritici, dok će rebalans samo doraditi naš proračun i bilo bi besmisleno glasovati protiv njega.

Neki ne dijele svi vaš stav, prvenstveno NL Ivana Čehoka…

-Ne znam čemu služe ti učestali istupi. Iako među njima ima i opravdanih, to ne može reći za većinu. Sjetimo se samo kako je počela priča o skulpturi s redovnicima, koje se naknadno dorađivalo. Na Gradskom vijeću sam postavio pitanje tko je to naložio kiparu. Je to plaćeno? To je cirkus koji prolazi granicu dobrog ukusa.

Zna li se tko bi praznio škrebicu? Nema li u tom prvom kipu zapravo vrijedne simbolike?

To pitajte bivšega gradonačelnika. Ili sadašnjeg.

A kako gledate na gotovo isto tako učestale javne istupe iz platforme Budimo grad, glavnog koalicijskog partnera SDP-a?

-Ti istupi prije svega svjedoče da se radi o heterogenoj, interesnoj skupini u kojoj neki ne shvaćaju svoju poziciju. Ili, bolje reći, shvaćaju na način na koji ne bi trebali. Tako imate jedne koji su uvijek nezadovoljni, što god da se radi i glavna im je agenda destrukcija. Ne mogu se nikako složiti tim nastavkom ranije politike, tim više što su sada na vlasti. Ne znam što se time može dobro postići. Jednom će se morati odlučiti jesu li ili nisu dio vladajuće većine. Naravno, treba ukazati na ono što se ne slažeš s koalicijskim partnerom, ali tako često u javnosti već na početku, pitanje je onda što će biti. No, ma što bude, mi ćemo biti spremni. U to ne treba sumnjati.

Zašto govorite o platformi Budimo grad kao interesnoj skupini?

Osim ovih koji su nezadovoljni uvijek i sa svima, postoje u PBG i oni koji su nezadovoljni jer točno znaju zašto. Učestala javna prozivanja i traženja žurnih smjena govore da su neki jako nestrpljivi, i to oni koji računaju da se smjenama otvara prostor njima ili njima bliskim osobama. Zoran primjer je ovo što se događa oko HNK u Varaždinu. Prašina se javno digla zbog osobnih interesa koji su se tu vidjeli i prije. Tako su zaposlena dvojica glumaca, braći Eldan, za koje se zna na čijoj su strani, pri čemu ne ulazim u njihovu glumačku kvalitetu.

Da bi se maknula ravnateljica, predbacuju joj se od načina angažmana umjetničkog ravnatelja i prevelikog angažman vanjskih glumaca na račun vlastitih (od kojih neki ni ne nastupaju) pa do stipendije djeci i zaposlenika. Što o tome znate s obzirom da je HDZ imao predsjednicu Kazališnog vijeća?

- Nisam s tome bio upoznat niti znam sada što je točno posrijedi, ali znat ću jer HNK dolazi na Gradsko vijeće. No i prije toga znam da su tu godinama problem međuljudski odnosi, što je posljedica i ambicija Vesne Torjanac i Ksenije Krčar pa su onda odmah jasniji istupi određenih članova PBG-a.

Isto tako znam da je Kazališno vijeće u srpnju prihvatilo financijsko izvješće, a nije program za iduću sezonu. To mi je čudno je većinu u Kazališnom vijeću imaju oni koje je predložila platforma Budimo grad. Dakle, dok PBG ukazuje na navodne financijske nepravilnosti u HNK, njegovi predstavnici misle da ih nema. Očigledno, politika se uvukla u kazalište više nego ikada. Bojim se da je prijeđena granica nakon koje se ruši ugled kuće, nezadovoljni su i glumci, programa nema… A sve zbog toga što se navrat nanos žele zadovoljiti osobne ambicije.

I što sada?

Mislim da to treba presjeći. Treba promijeniti sastav Kazališnog vijeća jer očito nisu dorasli svojoj funkciji, a neki imaju i osobne ambicije te se kao takvi nalaze u sukobu interesa. A najžalosnije je što ne mare za ugled institucije na čija mjesta pretendiraju. Tako se na ponaša dobar gospodarstvenik. Mogu li takvi dobiti suglasnost Ministarstva kulture? Teško. Osobno mislim da, ukoliko će doći do promjena, nužno je da dođu ljudi izvana, odnosno netko neutralan i s reputacijom, koji će stabilizirati ove prilike.

“Petrići su poticali sporove, i to prilično neuspješno, ali zato je njihova financijska korist od toga - neosporna”

- Nakon HNK, vidimo da je na redu Tehnološki park i tko zna tko još. Javim istupima Budimo grad ne otklanja moguće greške, već prije svega ruši reputacija ustanova, koja je godinama stvarana, i to da bi se zadovoljile osobne ambicije. Ako postoje nezakonitosti i nepravilnosti, postoje intuicije za to, a ne da PBG sudi na FB. Isto bi, naravno, vrijedilo i za SDP i HDZ, kada bi tako istupali. Jasno je da treba ukazati ako postoje sumnje, a mogu se slati i kaznene prijave, iako smo vidjeli kuda to vodi. Zbog prijava bio je blokiran i još je cijeli grad. Zato smo bili za dogovor u vezi bala i ostalog, to tim više što Grad tu nije dobro stajao. To je greška i ranije vlasti, odnosno njihovog odvjetnika Petrića, koji su poticali sporove, i to prilično neuspješno. Ali zato je njihova financijska korist od toga neosporna. I sad se oni opet javljaju kao da će spasiti Grad! Ukazuju da je smeće pojeftinilo 5 kuna, a vidjet ćemo što zapravo slijedi, pogotovo u svijetlu koja poduzeća vode. To je agenda PBG. Pod motom “grada kakvog zaista želite” i slično privukli su neke ljude, koji su u zabludi i nisu svjesni tko vodi tu priču i zašto, neke koji nisu svjesni da se ispod dopadljive površine nalaze osobni interesi uske skupine ljudi.

“Trebali su nas podržati jer smo bili najbliže još jednom mandatu”

Dok za potpredsjednike ima više kandidata, kako to da ste jedini kandidat za predsjednika varaždinskog HDZ-a? Što to govori?

- Kada smo lani birali, bilo najava nekih. Volio bih kada bi bio još netko. Zašto nema drugih kandidata uistinu ne znam. Moj tim za potpredsjednike, Maja Hrešć, Damir Laljek i Goran Bobek, osobe su koje su se svojim dosadašnjim proaktivnim angažmanom, kontinuiranom aktivnošću i djelovanjem već dokazale i znam da u potpunosti na njih mogu računati.

-Jesu li varaždinski HDZ ostvario takve rezultate da je članstvo zadovoljno i da nema prostora za protukandidate?

- Na čelo varaždinskog HDZ-a došao sam 2016. godine prvo kao povjerenik. Tada je zadnji referentni rezultat bio oko 7 posto u Varaždinu. Prošle godine HDZ je u Varaždinu na parlamentarnim izborima lista HDZ-a dobila je 25 posto, dok je ove godine naša lista za Gradsko vijeće dobila 17 posto, što je slično kao i prije četiri godine. Ti podaci pokazuju uzlazi trend, izuzev rezultati za izbor gradonačelnika. Tu je naš kandidat ove godine dobio 900 glasova manje u odnosu na broj glasova koji sam ja dobio prije četiri godine. Međutim, ovogodišnji rezultat bio bi još bolji da se nije dogodilo to što se dogodilo u Kućanu.

Na što mislite?

Poznato je da smo osvojili četiri vijećničkih mjesta na izborima u Varaždinu, no nakon ponavljanja izbora zbog prigovora Reformista u MO Kućan spali smo na tri, i to zbog svega nekoliko glasova koji su zbog DHonta postali prevaga. Razvodno je da su se prije ponavljanja izbora SDP, Reformisti i Budimo grad dogovorili za koga treba glasovati kako bi mogli osigurati većinu u Gradskom vijeću, što su i uspjeli jer su svi stali uz Reformiste, koji su zato dobili mandat više. A mi manje.

Jeste li se dovoljno potrudili?

Naravno, ali nismo mogli sami. Za razliku od spomenutih stranaka, nismo uspjeli dogovoriti da svi poduprtu nas. Moglo bi se reći da su svi išli protiv nas, iako nas se trebalo podržati jer smo bili najbliže još jednom mandatu. No, sjetite se samo što je Davor Patafta sve obećavao prije ponovljenih izbora Kućancima, uvjeren da može dobiti još jedan mandat, što je bilo suludo jer bi za to trebao dobiti stotine glasova. Tako je nama izbio nekoliko glasova pa na kraju nismo vijećnika dobili ni mi ni on.      



“Znajući sve što je bilo, sigurno ne bih to ponovio”

Teško je bilo u koaliciji sa Čehokom. Kao netko tko bi imao vertikalu vlasti, htjeli smo konačno sa što manjim troškom za građane riješiti bale i druge stvari za koje HDZ ne snosi odgovornost. A da bi to mogli, morali smo ići s onim tko je izabran velikom većinom građana, unatoč tri optužnice i kaznenim postupcima. No ta suradnja pokazala se užasno teškom. Naša nagodba i zalaganje za dogovor, koji nemaju bolje alternative kao što se i danas vidi, na kraju nije imala veze s našom idejom jer je pretvorena u Frankensteina. Međutim, najviše me smetao nedostatak informacija koje nisam, imao iako sam bio predsjednik Gradskog vijeća. To nije bio korektno. Ili bi me zvali zadnji dan što mislim o nečemu, kao što je pitanje žalbe na presudu za zemljište. Takvu odluku je prije svega trebao donijeti odvjetnik Grada, dok sam ja načelno rekao da treba uložiti uvijek žalbu kada za to postoji razloga, a tu smo imali milijunsku razliku kod odvjetničkih troškova, ako ništa drugo. Nakon toga sam prozivan da pričam gluposti. Stoga mogu reći da tijekom prošle koalicije stekao iskustvo rada s osobama kao što je Čehok i saznanja koja prije nisam imao, i sigurno više nisam ista osoba kao 2017. No, znajući sve ovo što je bilo, sigurno ne bih to ponovio, ali, naglašavam, išlo smo dobrom vjerom, a ne iz osobnih interesa. Tih par funkcija, kao što je pozicija predsjednika Gradskog vijeća, bile su posljedica koalicije, a ne razlog za nju.