GV Varaždinske Toplice: Proračun u idućoj godini 31,1 milijun kuna, Reformisti i SDP protiv

VV | 22.12.2020. u 16:24h | Objavljeno u Aktualno

Na sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica, održanoj u ponedjeljak, izglasan je proračun za 2021. godinu koji iznosi 31.130.000 kuna. Uz klasične izvore proračuna, poput poreza na dohodak koji se predviđa u iznosu većem od 15 milijuna kuna, Varaždinske Toplice spremne su za prijavu projekata na sva sredstva koja stižu iz Europske unije. Posebice je tu naglašen Fond za oporavak Europske unije, gdje Grad Varaždinske Toplice već sada ima pripremljene projekte i dokumentaciju u iznosu većem od 7 milijuna kuna. 

Gledajući strukturu rashodovne strane proračuna, za program javnih potreba Grada Varaždinskih Toplica u 2021. godini osigurano je 7.458.000 kuna, dok je za potrebe u kulturi izdvojeno 1.218.000 kuna, a za sport i rekreaciju 720.000 kuna. Također, za program održavanja komunalne infrastrukture na području grada za 2021. godinu osigurano je 3.140.000 kuna.

- Za program građenja komunalne infrastrukture osigurano je 14.855.000 kuna, a predviđa se nastavak uređenja odnosno asfaltiranja nerazvrstanih cesta u mjesnim odborima te rekonstrukcija javne rasvjete u Dugoj ulici u Varaždinskim Toplicama. Također, uredit će se i stepenište u perivoju Marije Ružičke Strozzi. Tu je i nastavak radova na aglomeraciji te nastavak uređenja Trga Republike Hrvatske - istaknula je samo neke od projekata gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. 

- Proračunom je, između ostalog, planirana realizacija projekata izgradnje fitness parka, koji podrazumijeva opremu te sprave za vježbanje i fitness na otvorenom, izgradnju dječjeg igrališta te izgradnju studije vodoistražnih radova. Također, tu je i veliki projekt rekonstrukcije dječjeg vrtića prenamjenom gospodarske zgrade u dječje jaslice - rekla je Ratković.

Protiv proračuna glasali su vijećnici Narodne stranke - Reformisti te njihovi kolege iz SDP-a koji su proračun odbili bez konkretnih argumenata. Unatoč tome što su kritizirali prijedlog proračuna, vijećnici ove dvije stranke nisu pripremili niti jedan amandman, što je inače uobičajena demokratska praksa da ukoliko nisi zadovoljan prijedlogom proračuna podneseš amandmane. Nažalost,  ovakav konstruktivan rad u Vijeću izostao je kod vijećnika Reformista i SDP-a, a umjesto toga još jednom su koristili sjednicu Gradskog vijeća za neutemeljene kritike.

Na sjednici je prihvaćen i program utroška sredstava šumskog doprinosa za 2021. godinu koji je planiran u visini od 200.000 kuna i utrošit će se u svrhu izgradnje komunalne infrastrukture, odnosno za izgradnju cesta, a prema programu građenja komunalne infrastrukture na području Grada Varaždinskih Toplica za 2021. godinu.