GRIPA Započinje cijepljenje, za ugrožene skupine u Varaždinskoj županiji 18.000 doza cjepiva Foto: ilustracija

GRIPA Započinje cijepljenje, za ugrožene skupine u Varaždinskoj županiji 18.000 doza cjepiva

| 5.11.2019. u 18:24h | Objavljeno u Aktualno

Cijepljenje protiv gripe ove će godine započeti u srijedu, 6. studenoga. Riječ je o cjepivu koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) nabavio centraliziranim postupkom te ga distribuira zdravstvenim ustanovama za cijepljenje osoba s povećanim rizikom od komplikacija.

- Svake se godine, prema odazivu u protekloj sezoni, s terena prikupljaju procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani - navode iz HZJZ-a.

- Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije osigurao je 18.000 doza cjepiva protiv gripe, što je količina koju smo procijenili prema potrebama koje su iskazali i procijenili naši liječnici primarne zdravstvene zaštite prema potrošnji i potrebama iz prošlih godina - rekla nam je dr. Katica Čusek Adamić, spec. epidemiologije, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Napomenula je da je HZJZ ove godine nabavio četverovalentno cjepivo, što znači da su za proizvodnju, uz dva virusa gripe tipa A (H1N1 i H3N2), korištena i dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima.

Cjepivo će biti besplatno za iste kategorije kao i dosadašnjih godina:
- osobe životne dobi 65 godina i starije,
- radnike i štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu),
- pacijente s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
- odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.),
- djecu i adolescente (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
- zdravstvene radnike i
- trudnice.

Iz HZJZ-a navode da se, u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

Cijepljenje osoba koje pripadaju ovim kategorijama provodit će se tijekom studenoga u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo, a iz HZJZ-a dodaju da će krajem studenoga, na temelju odaziva na cijepljenje, procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama.

- Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme - pojašnjavaju iz HZJZ-a.