Gradsko vijeće: Komunalnim tvrtkama veće obveze prilikom sanacija prometnica nakon prekopa

VV | 28.6.2023. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

- Dosta je s uništavanjem gradskih prometnica od strane komunalnih tvrtki! Cijeli grad nam je prekopan od strane HEP-a, telekom operatera, Varkoma i Termoplina na način da rade uzdužne prekope po ulicama i saniraju ih u širini od 60 centimetara, a također rade takve poprečna prekapanja koja postaju s vremenom uleknuća ili „ležeći policajci“ - istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj prije mjesec dana, a danas je nakon provođenja javnog savjetovanja većinom glasova donijeta odluka koja mijenja Pravilnik o komunalnom redu te se propisuju nove obveze za tvrtke koje izvode radove i koje tijekom radova rade štete na prometnicama i javnim površinama te loše saniraju te iste prometnice nakon obavljenih radova.

U članku 58 Pravilnika o komunalnom redu se od sada propisuje obveza da se nerazvrstana cesta koja je rekonstruirana ili izgrađena unutar 7 godina od dana podnošenja zahtjeva mora obnoviti habajući sloj u cijeloj dužini i širini nerazvrstane ceste, a u slučaju da je nerazvrstana cesta izgrađena/rekonstruirana prije više od 7 godina od dana podnošenja zahtjeva poprečni prekopi se moraju sanirati u širini u 1,5 m šire od ruba prekopa na svaku stranu rova prekopa, a uzdužni prekopi saniraju se u širini od najmanje 1,50 m, odnosno 25 cm šire od ruba prekopa.

U slučaju da izvoditelj radova ili investitor prekopa ne izvrši sanaciju kako je to propisano Pravilnikom o izvođenju i sanaciji prekopa na nerazvrstanim cestama na području Grada Varaždina, Upravni odjel će izvršiti sanaciju na trošak izvoditelja radova ili investitora te će se izvoditelj radova kazniti i novčanom kaznom.

Mario Lešina nije bio zadovoljan dijelom promjena u Pravilniku gdje se daju ovlasti komunalnim redarima da mogu dati fizičkim osobama novčanu kaznu od 70 eura ako ulove nekoga da spava na klupama i stolcima te na drugim urbanim elementima ili parkovima, na
travnjacima, trgovima, parkiralištima i na javnim mjestima ili ako se netko zadržava i okuplja na prostoru dječjih igrališta, škola i vrtića te njihovim pripadajućim dvorištima i objektima, u vremenu od 22,00 do 06,00 sati.

- U Engleskoj je najnormalnije da se po cijele noći igra nogomet na terenima, u Americi je najnormalnije da su golf igrališta po cijelu noć osvijetljena i da se igra cijelu noć, u Europi je najnormalnije pogotovo u turističkim središtima da se netko prilegne na klupi u hladu. Postoje zakoni koji reguliraju skitanje što je kažnjivo u Hrvatskoj, postoje zakoni na državnoj razini koji propisuju neki komunalni red i koji propisuju maksimalnu buku pa ovo dodatno ići regulirati, ne znam zašto. Tko su ti redari koji će to regulirati, koliko ih u gradu ima? Ponašanje na ulici odnosno u javnosti ide iz kuće i bilo kakve rekstrikcije će biti samo kontraproduktivno - rekao je Lešina.

- Neću podržati ovo jer brinemo o drveću, kućnim ljubimcima, a čovjek ako spava na klupi treba biti kažnjen. Ne brinem se da će netko od nas spavati na klupi, ali ako je netko u takvom stanju da nema gdje, ja bi mu ponudio barem gradsku klupu. Ne tražim da se iz parka radi spavaonica, ali ne tražim ni da se kazni. Protivm se ograničenju korištenja klupa od 22 sata do 6 sati, imamo studente koji putuju i dolaze, skupljaju se i ako su pristojni, zašto ne bi proveli cijelu noć na klupi. Mislim da nije u redu, ali svatko po svojoj savjesti - istaknuo je Stjepan Cepanec iz NL Ivana Čehoka.

S time da je Dubravka Novak predložila dopunu da se kod donošenja "Pravilnika o izvođenju i sanaciji prekopa na nerazvrstanim cestama na području Grada Varaždina" ime pravilnika zamijeni imenom "Pravilnik o izvođenju i sanaciji prekopa na nerazvrstanim cestama na području Grada Varaždina i drugim javnim površinama" jer je izrazila strah da se onda ne bi zaštitila drva ili druge površine i prostori koji nisu samo prometnice, a na kojima se može dogoditi šteta nakon prekopa.