Gradski Proračun konačno predviđa iste cijene za gradske i privatne vrtiće u Varaždinu

| 19.11.2021. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije gradskih vijećnika platforme "Budimo grad" Dubravka Novak i Hrvoje Petrić ponovno su se osvrnuli na izvještaj o mjerenju kvalitete zraka u Varaždinu te na gradski Proračun za sljedeću godinu.

Iz platforme "Budimo grad" traže odgovornost gradskih službenika koji su više od pola godine u "nekoj ladici" držali rezultate mjerenja kvalitete zraka, umjesto da se o njoj izvjesti javnost. 

- Mjerenje je naručila bivša gradska vlast na čelu s Ivanom Čehom i provedeno je na proljeće, neposredno prije lokalnih izbora. Očito je, u slučaju dobrih rezultata, Čehok to namjeravao iskoristiti u političke svrhe, ali je dokument na kraju, jer pokazuje poražavajuće rezultate, pospremljen u ladicu - napomenuo je Petrić.

Iako je "Budimo grad" formalno izašao iz vladajuće koalicije Grada Varaždina, odazvali su se na poziv gradonačelnika da sudjeluju u izradi Proračuna za sljedeću godinu, jer su, kako ističu, "odgovorni i spremni iznijeti svoje prijedloge unaprijed, umjesto da na Gradskom vijeću kasnije samo govore što ne valja u proračunu".

Tako su tražili da se nabave i postave dvije mjerne stanice, što je konačno predviđeno u Proračunu za 2022. godinu. 

- Osim toga, dali smo veći broj prijedloga koji su usvojeni i smatramo da je time prijedlog proračuna kvalitetniji. Tako će roditelji u Varaždinu od iduće godine predškolski program za svoju djecu jednako plaćati, neovisno da li je riječ o gradskom ili privatnom vrtiću. Izjednačavanje cijena odnosit će se na svako dijete - rekla je Dubravka Novak napomenuvši da je u gradskim vrtićima oko 700 djece, a u privatnim vrtićima ih je čak 900.

Novost je i uvođenje vouchera za dječje sportske i druge aktivnosti, te izgradnja dvaju novih dječjih igrališta u gradu.

- Radi što masovnijeg uključivanja predškolske i školske djece u dodatne sportske i obrazovne aktivnosti, od iduće školske godine uvest će se voucheri temeljem kojih će roditelji za djecu ostvarivati povoljniju cijenu za sve izvanškolske aktivnosti. Za naše sugrađane koji žive s druge strane “Kućanske rampe” osigurat će se sredstva za izgradnju velikog dječjeg igrališta koje nasušno nedostaje u tom kvartu (u Ulici Grada Koblenza), a izgradit će se i međugeneracijski park u Poljani Biškupečkoj - rekla je Dubravka Novak. 

Također će se tijekom zimskih, proljetnih i drugih praznika uvesti dežurni produženi boravak za djecu roditelja koji tih dana nemaju kuda s djecom, tako da se ne bi događalo da roditelji djecu vode sa sobom na posao, napomenula je Dubravka Novak, spominjući primjer oca koji je cijeli dan vozio sina u kombiju, jer nije imao drugo rješenje.

- S ciljem poticanja poduzetništva u Varaždinu osigurat će se sredstva za sve koji prvi puta kreću u poduzetničke vode. Bilo da otvaraju obrt, pokreću samostalno zanimanje ili osnivaju trgovačko društvo, samozaposleni poduzetnici će odbiti povrat 100% uplaćenog poreza i prireza na dohodak za prvu i 50% uplaćenog za drugu godinu poslovanja.
Konačno, kao poticaj visokokvalificiranim radnicima i naprednim gospodarskim granama da za svoj dom izaberu upravo Varaždin, na našu inicijativu, s početkom iduće godine, prirez porezu na dohodak smanjit će se s trenutnih 10% na 7,5%. Ovo smatramo prvim korakom prema potpunom ukidanju ovog nameta i pozicioniranju Varaždina kao središta naprednih industrija i poduzetništva. Naš cilj je privući djelatnosti koje našim današnjim i budućim sugrađanima mogu osigurati izvrsna primanja i na taj način potaknuti krug ulaganja kojim će se taj novac preliti na sve grane gospodarstva - zaključuje "Budimo grad".