Gradovi i Općine žele u funkciju staviti državnu imovinu koja godinama propada

Napisao/la: -

Vojni objekti, dvorci, zgrade, zemljišta...tek su dio državne imovine koja se nalazi na području naših općina i gradova. Međutim, nekad vrijedne nekretnine, već godinama propadaju zbog nebrige vlasnika, a da nema općina i gradova koje ih barem površinski uređuju, bile bi u još gorem stanju.

Iskorak ministra?

Zbog državne nebrige za svoju imovinu negoduju mnogi, osobito načelnici i gradonačelnici. Među njima je i Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega, koji je izrazito kritičan odnosom države prema vlastitoj imovini.

- Kao gradonačelnika, jako me smeta nepovjerenje koje država iskazuje prema gradovima i općinama jer nas već u startu tretiraju kao prevarante koji će darovano zemljište zloupotrijebiti. Svaka nova namjena zemljišta, koja su sada zapuštena, neodržavana, a ponekad i sramota svojih vlasnika, bila bi bolja od postojeće - ukazuje gradonačelnik Grada Ludbrega na čijem području postoji veliki broj zemljišta i zgrada koje Grad potražuje za različite projekte i želi staviti u funkciju.

Bilić dodaje da su dosad imali dobru komunikaciju s DUUDI-jem, odnosno Ministarstvom državne imovine, no ona je imala malo i gotovo nimalo učinka.

- Grad trenutno za ministarstvo kosi, uređuje i održava zemljišta (o trošku građana) u njihovom vlasništvu, koja se nalaze u centru grada. Riječ je o Otoku mladosti, kojega bi kroz EU projekte pretvorili u parkovnorekreacijsku zonu. Nadalje, plaćamo najam za korištenje zgrade bivšeg suda, kojega smo sami uredili (promijenili vanjsku i unutarnju stolariju, uređujemo krovište i sl.) da bi smjestili 160 učenika Osnovne glazbene škole. Udruga “Žene iz centra svijeta” vlastitim sredstvima i donacijama Grada uredila je tzv. Bakinu hižu u mali etnološki muzej i tako spasili zgradu od devastacije i pretvaranja u ruglo, ali ni taj objekt ne možemo dobiti na upravljanje. Odnedavno potražujemo i stari društveni dom u Vinogradima Ludbreškim, kojega bismo preuredili u centar za mlade s različitim sadržajima - nabraja Bilić.

Posebno naglašava da im je namjera da svaki od ovih projekata zaživi i da donese novu kvalitetu života za sve sugrađane i goste, a nikako da zloupotrijebe ili prevare sadašnjeg vlasnika.

- Ukoliko pak ministarstvo kao sadašnji upravitelj smatra da ne bismo bili dobar gospodar, onda bi bar bilo korektno s njihove strane da svoje nekretnine odr- žavaju urednim kao i svi ostali vlasnici - poručuje Bilić, koji se nada pozitivnom iskoraku sada kad postoji i posebno Ministarstvo za državnu imovinu.

Čekaju 14 godina

Do sada su godine i godine bile potrebne za rješavanje zahtjeva za darovanje državne imovine, što je općinske i gradske vlasti obeshrabrivalo u nastojanjima da dobiju u vlasništvo vrijedne nekretnine.

Primjerice, zahtjev Grada Ivanca za prijenos prava vlasništva na nekretnini na kojoj je izgrađen vojni objekt na Ivanščici, kao i zahtjev za prijenos prava vlasništva na nekretnini koja se nalazi u sportsko-rekreacijskoj zoni “Jezera”, podnio je nadležnom državnom tijelu još 2003. godine!

- Kompleks na Ivanščici uredio bi se i namijenio za ekološko-obrazovne, turističke i sportske sadržaje - kaže ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, dodav- ši da je u tu svrhu izrađena i Strategija razvoja planinskog turizma. Na nekretnini u sportsko-rekreacijskoj zoni “Jezera” Grad bi pak želio izgraditi “Trim stazu” za koju je već izrađeno idejno rješenje te ishođena lokacijska dozvola.

- Ta bi lokacija omogućila objedinjavanje svih oblika profesionalnog i amaterskog bavljenja sportom - objašnjava Batinić.

Zahtjeve, prijedloge i mišljenja glede raspolaganja državnim nekretninama na svom području, a koje nisu stavljene u nikakvu funkciju te ih vlasnik, RH, ne održava niti koristi, već godinama upućuje i Grad Lepoglava.

Između ostalog, Grad je tako uputio zahtjev za darovanje čestice u Mihanovićevoj ulici za izgradnju tržnice, čestice za izgradnju POS stanova, povr- šine uz državnu cestu za ure- đenje parka braniteljima, a tu je i niz zelenih površina u vlasništvu države koje uređuje upravo Grad.

- Usto, u užem centru Lepoglave ima državnih nekretnina koje zbog dugogodišnje neodržavanosti narušavaju izgled centra te predstavljaju opasnost - ukazuju iz Grada Lepoglave.

I dok na području grada Novog Marofa te na području općina Beretinec i Sveti Ilija nema nekretnina u vlasništvu RH, načelnik općine Maruševec Damir Šprem kaže da na području te općine postoje jedino manje poljoprivredne čestice u državnom vlasništvu koje su obuhvaćene Programom raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države u Općini Maruševec.

S druge strane, želja Općine Cestice jest da im država daruje lovačku kućica u Dubravi Križovljanskoj, ribičku kućicu u Velikom Lovrečanu, Park Križovljangrad te zemljište u romskom naselju, a što je trenutno u vlasništvu države.

Žele Arboretum

Popriličan broj nekretnina manjih površina u vlasništvu RH ima i na području općine Petrijanec. Općina je stoga podnijela zahtjev da joj se daruju u vlasništvo.

- Neke od zanimljivijih nekretnina su nam 10.000 kvadrata neplodnog neobradivog zemljišta u gospodarskoj zoni u Majerju, a tu je i stara ruševna građevina u Zelendvoru površine veće od 1.000 kvadrata pod zaštitom Uprave za očuvanje kulturne baštine. S obzirom na ruševno stanje, ugrožava susjedne nekretnine te je potrebna njena hitna sanacija ili uklanjanje jednog dijela. Ondje je inače predviđen manji društveni objekt - navode iz Općine Petrijanec.

Od nekretnina u vlasništvu države na području općine Vinica, Općini je najzanimljiviji dio oko akumulacije Ribnjak i Lovačkog doma, ukupne površine 7,5 hektara, koje Općina održava, a gdje se planira uređenje turističko-rekreativnog centra.

- Ne smijemo zaboraviti ni kompleks Arboretum Opeka u vlasništvu RH, površine 63 hektara, pri čemu načelnik inzistira da projekt bude od strateškog nacionalnog interesa. Parku je nužna potrebna revitalizacija, a pošto se radi o vrijednom projektu, Općina je spremna razgovarati sa svim institucijama, naročito s Ministarstvom državne imovine - napominju iz Općine Vinica dodavši da je za oba kompleksa upućen zahtjev ministarstvu za darovanje Općini.

U Općini Ljubešćica željeli bi da im država daruje česticu na kojoj je 2006. izgrađeno dječje igralište površine 1.299 metara kvadratnih te poslovno-stambenu zgradu od 1.903 metara kvadratnih.

G. Kneginec bi Banjšćinu, a Vidovec Barutanu

Općina Gornji Kneginec željela bi pak da im država daruje zemljište površine oko 35 hektara s pripadajućim objektima na mjestu gdje se nalazi postojeće vojno skladište Varaždin Breg - Banjščina, a sve kako bi se na toj lokaciji realizirala prva faza projekta tematskog zabavnog parka.

- Usto, Općina od države traži i darovanje zemljišta površine oko dva hektara za potrebe završetka formiranja Poduzetničke zone Kneginec - naglašavaju iz te Općine. Iako na području općine Vidovec ima više nekretnina u državnom vlasništvu, načelnik Bruno Hranić ističe kako su im najvažnije parcele na području bivše Barutane gdje na jednom dijelu posluje PZ Varaždinsko povrće. - Općina je prostornim planom ondje predvidjela Gospodarsku zonu Vidovec. Zona će biti isključivo poljoprivredne namjene - kaže Hranić.

Dodaje da su u vlasništvu države 2,5 hektara, a prostornim planom je obuhvaćeno područje oko 34 hektara. - Na jednom dijelu bit će postavljena i meteorološka postaja - ističe.

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.