Gradonačelnik zatražio mišljenja svih stranaka u Gradskom vijeću o pokretanju ovrhe prema Varteksu

MGA | 4.8.2022. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno

Nakon vijesti o raskidu predugovora Kauflanda o kupnju Varteksova zemljišta gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj održao je međustranački sastanak s gradskim vijećnicima u vezi dugovanja Varteksa prema Gradu Varaždinu. Pitali smo, između ostalog gradonačelnika Bosilja, koliki jee trenutačno dug Varteksa prema Gradu Varaždinu i hoće li ga Grad pokušati naplatiti ovrhom?

Iz Grada odgovaraju da je nakon raskida predugovora Varteksa i Kauflanda gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj sazvao u četvrtak, 28. srpnja, predstavnike političkih stranaka i kandidacijskih lista, zastupljenih u Gradskom vijeću Grada, te ih upoznao s mogućim financijskim i političkim implikacijama za Grad Varaždin.

- Odlukom Gradskog vijeća, sklopljen je Upravni ugovor o obročnom namirenju duga po osnovi javnih davanja (Upravni ugovor) prema kojemu je Varteks izvršio tek dio ugovorenih obaveza te je Grad Varaždin u dva navrata Varteksu poslao opomene pred ovrhu.

Na sastanku su svi bili suglasni kako onaj tko prvi pokrene bilo koji instrument naplate potraživanja, ima veću mogućnost namirenja dugovanja te kako uslijed pokretanja stečajnog postupka slijedi posebna procedura i time vrlo vjerojatno kraj Varteksa. Dogovoreno je da se Upravni ugovor ne raskida već da se pokuša naći način da devet stotina radnika ne ostane bez posla - odgovorio je gradonačelnik koji je predložio da na sljedećem sastanku nazoče i predstavnici Varteksa kako bi se dobilo više konkretnih informacija i da se pokuša pronaći naći rješenje problema dugovanja prema Gradu.

Nakon sastanka gradonačelnik je od Uprave Varteksa dobio obećanje da će dug biti vraćen, što do danas, 4. kolovoza, nije učinjeno.

- Stoga je gradonačelnik ponovno zatražio mišljenje svih političkih opcija u Gradskom vijeću Grada Varaždina o eventualnom pokretanju ovrhe za dospjela potraživanja - odgovaraju iz Grada.