Bosilj uručio ključeve za POS stanove u Wissertovoj: "Nastavak investicija ovisi o izglasavanju Proračuna"

MGA | 29.11.2022. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Varaždina. dr. sc. Neven Bosilj uručio je danas ključeve vlasnicima 56 novih stanova u POS zgradi u naselju uz Ulice Vilka Novaka i Ul. grada Koblenza. Ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) Roman Veršić naglasio je da ukupna vrijednost investicije iznosi 39 milijuna kuna te da zgrada, osim 56 stanova, ima 30 garaža i 60 parkirnih mjesta, a smještena je na adresi Adolfa Wisserta broj 42 i 44. 

- Stanovi su dvosobni, dvoipolsobni i trosobni, od 60 do 100 kvadrata, a prosječna cijena kvadrata iznosi 1.300 eura. Prodani su svi stanovi i 27 garaža - naglasio je Veršić zahvalivši se izvođačima radova koji su radili na uređenju okoliša (tvrtka Colas Hrvatska) i na samoj zgradi (Zagorje - Tehnobeton i ZTB Gradnja).

- Oni su unatoč povećanju cijena i stvaranju gubitaka, radove završili u roku. Napominjem da su u tijeku vještačenja o povećanju cijena, a rezultat s prijedlogom priznanja viših troškova bit će prezentirani na sjednici Upravnog vijeća Gradskih stanova i na Gradskom vijeću Grada Varaždina pa molim da se uvaži povećanje troškova koje su izvođači imali na izgradnji - rekao je Veršić.

Gradonačelnik Bosilj rekao je da je završetkom ove zgrade ujedno završena prva faza POS izgradnje na ovoj lokaciji na kojoj su dosad izgrađene četiri POS zgrade s ukupno 168 stanova. Također je naglasio da je osigurano zemljište za daljnju izgradnju, ali da nastavak radova ovisi, između ostalog, i o izglasavanju Proračuna Grada Varaždina.

-  Grad Varaždin je osigurao zemljište i infrastrukturu za te zgrade i bio je investitor na uređenju okoliša. Da bismo započeli s drugom fazom izgradnje bilo je potrebno riješiti sporove oko zemljišta. To smo uspjeli potpisivanjem nagodbe s T&H Investom, čime je osigurano zemljište koje se nalazi iza ove zgrade, ukupne površine od 18.000 kvadrata. Od toga 6.000 kvadrata dobivaju Gradski stanovi za daljnje investicije, a ostatak dobiva Grad Varaždin za komunalnu infrastrukturu; uređenje parka, igrališta i dječjeg vrtića. Potpisivanje nagodbe ujedno je skinulo mač od 140 milijuna kuna sudskih tužbi i sporova koji su se vodili po raznim sudovima. 

Paralelno sa zemljištem radimo i na riješavanju Kućanske rampe. Wissertova će biti žila kucavica ovoga kvarta. U desetak dana trebali bi dobiti lokacijsku dozvolu za podvožnjak Wissertova koji izlazi na Supilovu, a koji će imati dva rotora; jedan ispred sadašnje Kućanske rampe i drugi ispred Glavnog kolodvora i time bismo uspjeli riješiti problem Kućanske rampe. Ona bi se zatvorila i sav će promet; pješački, biciklistički i automobilski ići kroz podvožnjak Wissertova-Supilova - naveo je gradonačelnik napomenuvši da je za daljnju realizaciju ovih projekata nužno prihvaćanje gradskog Proračuna.

- Nažalost, sve ove stvari, daljnje investicije, izrada glavnog projekta i riješavanje tog podvožnjaka ovisi o podršci u Gradskom vijeću i izglasavanju Proračuna Grada Varaždina pa se nadam da ćemo pokušati naći zajednički jezik s gradskim vijećnicima da se Proračun izglasa - kaže Bosilj dodajući da je ova zgrada ujedno prva na području grada opremljena novim, modernim polupodzemnim spremnicima koji bi trebali biti postavljeni uza sve višestambene zgrade u Varaždinu.