Grad Varaždin odgovorio na iznesene informacije u vezi sanacije odlagališta baliranog otpada u Brezju u emisiji RTL televizije

Varaždinske vijesti | 4.12.2022. u 19:48h | Objavljeno u Aktualno

Na svojim službenim stranicama Grada Varaždin odgovorio je na iznesene informacije u vezi sanacije odlagališta baliranog otpada u Brezju u emisiji RTL televizije.

Grad Varaždin obvezan je sanirati lokaciju ilegalnog odlagališta neopasnog otpada koja se nalazi u gospodarskoj zoni Brezje. To je zahtjevan posao koji se može povjeriti samo onom ponuditelju ili zajednici ponuditelja koji dokažu svoje i tehničke i financijske sposobnosti za oporabu i zbrinjavanje otpada te sanaciju lokacije na kojoj se otpad nalazi.

Grad Varaždin proveo je konzultacije sa zainteresiranom javnosti i raspisao međunarodni javni natječaj te o svakom provedenom koraku dodatno informirao javnost, kako bi Varaždinci i šira javnost bili upoznati sa svim detaljima projekta od početka do kraja.

Uz sve probleme s kojima se susrećemo kako bismo stvorili i ekološku i financijsku i pravnu platformu da konačno uklonimo balirani otpad iz Brezja, žalosti nas činjenica da se izjavama pojedinih političkih oponenata i bivšeg zaposlenika Čistoće Varaždin, koji je radi višestrukog kršenja ugovora o radu dobio otkaz, naš posao dodatno otežava i da se pokušava baciti mrlja na ovaj projekt koji od samog početka, prvi put u zadnjih 17 godina, Grad Varaždin vodi transparentno, sistematično i stručno, a prema propisanim mjerama zaštite okoliša iz Rješenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Neutemeljenim i netočnim spominjanjem istrage USKOKA od strane novinara RTL-a, u smislu bavljenja ovim natječajem, a sve kako bi stvorili senzaciju i gledanost, čini se reputacijska šteta Gradu Varaždinu, narušava se ugled Gradskoj upravi i ostalim sudionicima na projektu te ćemo stoga razmotriti elemente kaznenog djela koje ovakav oblik ponašanja i komunikacije čini.

Gospodin Briški, bivši zaposlenik Čistoće Varaždin koji je dobio otkaz radi nepoštivanja odredbi iz ugovora o radu, svoje neosnovane sumnje o nepravilnostima u natječaju poslao je USKOK-u kako je i sam naveo na svojoj konferenciji za medije, privlačeći tako pozornost na sebe u smislu stvaranja prostora za vidljivost i političko djelovanje osoba za koje i u čijem interesu radi.

No, to ne znači da se USKOK time bavi kako su to novinari RTL-a u svojoj emisiji Potjera izjavili. Želimo vjerovati kako su istrage USKOK-a tajne, a ne da cure informacije iz USKOK-a prema novinarima jer to ne bi služilo na čast ni jednim ni drugima jer se i jedni i drugi bore za pravednost i transparentnost.

Iskoristit ćemo priliku reći nešto i o samom otpadu, njegovoj kategorizaciji, načinu zbrinjavanja i sposobnostima ponuditelja koje smo tražili.

Aluzija aktera namještene priče o jeftinijem načinu zbrinjavanja otpada usmjerena je na odlaganje otpada, iako je u abecedi gospodarenja otpadom odlaganje otpada na samom dnu ljestvice po hijerarhiji gospodarenja otpadom.

Svatko tko se bavi gospodarenjem otpadom vrlo dobro zna kakvi su kapaciteti odlagališta u Hrvatskoj i kakve uvjete otpad mora zadovoljiti da bi se odložio.

Ovdje je važno napomenuti i činjenicu da Grad Varaždin već izvjesno vrijeme ima problem sa sadašnjim proizvedenim otpadom u smislu kapaciteta odlagališta s kojima surađuje te iz mjeseca u mjesec traži nova rješenja.

Prema Odluci o dinamici zatvaranja odlagališta komunalnog otpada u Republici Hrvatskoj propisano je koliko još koje odlagalište može primiti.

Pored toga što ne postoji odlagališni kapacitet, važan ekološki i pravni element je činjenica da je analizama otpada koje su izvršili neovisni akreditirani laboratoriji Bioinstitut iz Čakovca i Andrija Štampar iz Zagreba utvrđena visoka vrijednosti DOC-a - otopljenog organskog ugljika (srednji rezultat jednog laboratorija pokazao je vrijednost od 14.088 mg/kg suhe tvari, a rezultat drugog laboratorija vrijednosti od 18.789 mg/kg suhe tvari) koje su veće od dozvoljenih vrijednosti te stoga ne zadovoljavaju uvjete za odlagalište neopasnog otpada prema Pravilniku o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada.

Balirani otpad koji se nalazi na lokaciji Brezje kategoriziran je kao miješani komunalni otpad s pripadajućim ključnim brojem i tako se vodi u Registru onečišćavanja okoliša pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te smo taj ključni broj i koristili u natječaju.

Ne postoji nikakav, niti pravni, niti tehničko-tehnološki temelj da se taj otpad kategorizira drugačije te stoga nije rađena nova kategorizacija. Postupak R-3 (recikliranje/obnavljanje otpadnih organskih tvari ili R-1 (korištenje otpada kao goriva ili drugog načina dobivanja energije) su dvije vrste postupaka koje smo tražili u natječajnoj dokumentaciji.

Što se tiče ostalih parametara natječaja, korištene su uobičajene vrijednosti ostvarenog prometa i vrijednosti obavljenih radova i usluga koji su isti ili slični predmetu nabave, a takav uobičajeni način koristi se u preko 90% objavljenih natječaja velike vrijednosti u Republici Hrvatskoj i Europi.

Smatramo da nije previše tražiti da ponuditelj ili zajednica ponuditelja dokažu da su u posljednjih 5 (pet) godina obavili istog ili sličnog posla u vrijednosti 45 milijuna kuna, ako je vrijednost posla koji nudimo 186 milijuna kuna, a taj posao se treba obaviti u 18 mjeseci.

Kada govorimo o godišnjem kapacitetu postrojenja koju treba imati ponuditelj ili zajednica ponuditelja koji bi bili sposobni obaviti traženi posao, vodili smo se činjenicom da tražimo da se u roku 18 mjeseci ukloni otpad i sanira tlo kako bi se taj prostor od 5,26 ha koristio za razvoj gospodarstva Varaždina i otvaranje novih radnih mjesta.

Da smo primjerice tražili ponuđače koji imaju kapacitet postrojenja od 20.000 tona otpada godišnje s pripadajućom dozvolom, onda bi ponuđaču trebao rok od 5 godina da ukloni otpad i još dodatno vrijeme da sanira tlo, što nam je neprihvatljivo. Ukazujemo i na činjenicu da zajednica ponuditelja zbraja godišnje kapacitete svojih postrojenja i dozvola za gospodarenje otpadom.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci