Grad Varaždin u finalu za osvajanje titule Europske prijestolnice mladih 2022 Foto: VV arhiva / ilustracija

Grad Varaždin u finalu za osvajanje titule Europske prijestolnice mladih 2022

Varaždinske vijesti | 12.3.2019. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin ušao je u finale za osvajanje titule Europske prijestolnice mladih 2022. godine.

Riječ je o prestižnoj titulu koju Europski forum mladih dodjeljuje od 2009. godine, s ciljem promicanja suradnje među mladima, njihovog osnaživanja i aktivnog uključivanja u društvo i politike odlučivanja te prezentiranja inovativnih ideja, projekata i aktivnosti od mladih za mlade.

Osim toga, gradovima-nositeljima titule povećava se međunarodni ugled i vidljivost, dolazi do jačanja civilnog društva, projekata na međunarodnoj razini, itd. Europska prijestolnica mladih 2009. godine bio je Rotterdam, a 2019. godine je Novi Sad.

Ove godine za osvajanje titule Europske prijestolnice mladih kandidiralo se 12 gradova iz cijele Europe, no žiri sastavljen od stručnjaka iz različitih europskih institucija, civilnog i privatnog sektora, predstavnika mladih, lokalnih i regionalnih vlasti te medijskih stručnjaka, odabrao je pet europskih gradova koji su ušli u finale. Osim Varaždina, u finalu su i Baia Mare (Rumunjska), Kazan (Rusija), Poznan (Poljska) i Tirana (Albanija). Pobjednik će biti proglašen na svečanosti u studenome ove godine.

Inače, grad Varaždin prošle je godine bio prvi hrvatski grad koji se kandidirao za titulu Europske prijestolnice mladih, no titula mu je tijesno izmakla u finalu. Ove godine kandidirao se s projektom "Grad duhova". Nositelj kandidature je Udruga mladih V.U.K., a koordinator projekta Nino Preložnjak.