Grad Varaždin priprema povoljnu kupnju građevinskih zemljišta za mlade obitelji

| 13.5.2024. u 12:32h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin otvara javno savjetovanje o povoljnijim uvjetima za kupnju građevinskog zemljišta u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu, najavio je danas na konferenciji za medije gradonačelnik Neven Bosilj.

Radi se o tome da je Grad Varaždin isparcelirao pet gradilišta za individualnu stanogradnju, a njihova vrijednost procijenjena je od 14 do 15 tisuća eura. Međutim, postojat će određeni kriteriji za kupnju zemljišta i na temelju toga će se obračunati 'popust'. Neki od kriterija biti će primjerice starost podnositelja zahtjeva pa će tako osoba mlađa od 40 godina koja u svojem vlasništvu nema stambeni prostor ( kao ni njegov bračni ili izvanbračni drug) dobiti 30 posto popusta. Nadalje, popust se obračunava za svako dijete, ako je podnositelj zahtjeva dijete poginulog branitelja ili ako je njegovo zanimanje na listi deficitarnih zanimanja.

- Na taj način će netko imati od 60 do 80 posto popusta što znači da će zemljište kupiti za 25 posto njegove vrijednosti. Mi ovime želimo omogućiti mladim obiteljima koje ne žele živjeti u stanovima da kupe zemljište. Ovo je prvih pet zemljišta, a sljedećih desetak gradilišta za prodaju bit će sljedeće godine u produžetku Sajmišne ulice - najavio je gradonačelnik Neven Bosilj i dodao kako je za nove POS stanove koji će se graditi pristiglo čak 850 prijava što samo potvrđuje činjenicu da je potražnja za vlastitim stambenim prostorom velika.

Gradonačelnik Bosilj pozvao je građane da se jave u sklopu javnog savjetovanja ako smatraju da treba modificirati neke prijedloge. Jedna od nepoznanica koja će se morati riješiti je kako spriječiti naknadnu preprodaju zemljišta.

- Ako ljudi koji kupe zemljište tamo neće graditi, ako će pokušati preprodati, onda će platiti punu cijenu. Ali to su stvari koje možemo riješiti u javnom savjetovanju. Po ovim kriterijima će ići svi ostalo natječaji za zone gdje ćemo naći zemljišta. Uvijek postoji opcija da kupe, pa nemaju kreditne sposobnosti i onda to odluče prodati i zaraditi 10 tisuća eura. Mi ćemo onemogućiti takve stvari u ovom slučaju -rekao je Bosilj.