GRAD VARAŽDIN Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće mogući već u ožujku

MGA | 16.12.2022. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno

Što slijedu u Gradu Varaždinu nakon pada Proračuna za 2023. godinu pitali smo zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića koji ponovno ističe da su u Gradu u posljednjih godinu dana poduzeli sve kako bi se bale konačno uklonile iz Brezja te da je provedeni natječaj jedino moguće rješenje koje bi moglo dobiti sufinanciranje Fonda. "Priče pojedinih političkih opcija i vijećnika o nekim drugim tobože jeftinijim rješenjima nemaju nikakvu osnovu. Svi oni koji govore da treba odgoditi ovo jedino moguće rješenje ustvari ne žele riješiti problem bala ili se boje reakcije svojih birača jer su ih uvjeravali u ta neka rješenja koja u stvari nisu moguća", ističe Marković koji je pojasnio i sve o predstojećem referendumu koji planiraju raspisati i daljnjem funkcioniranju Grada do eventualnih prijevremenih izbora za Gradsko vijeće.

Koji je zaključak međustranačkog vijeća? Hoće li biti referenduma o balama?

Odlučili smo pozvati naše sugrađane na savjetodavni referendum. S obzirom na to da nemamo većinu u Vijeću sazvali smo međustranačko vijeće na kojem smo predložili referendumsko pitanje. Nakon dugotrajne rasprave, dogovor nije postignut te je zaključeno da se referendumsko pitanje pokuša djelomično korigirati. Novo međustranačko vijeće bit će početkom idućeg tjedna i na njemu će članice Povjerenstva za bale odgovarati na sva pitanja vezano za problematiku bala. Nakon toga će se vidjeti ima li konsenzusa dovoljnog broja vijećnika oko proračuna i referenduma. Ako neki vijećnici nemaju hrabrosti prihvatiti odluku o zaduženju grada na 10 godina kako bi se napokon riješile ove nesretne bale u Brezju, onda nema boljeg načina nego da se o ovako krupnom problemu našeg grada izjasne naši sugrađani.

Planira li se do Nove godine još jedna sjednica Gradskog vijeća i što bi sve bilo na dnevnom redu?

Zbog interesa grada te brojnih projekata i odluka koji su predloženi u proračunu, gradonačelnik će najvjerojatnije predložiti sazivanje još jedne sjednice pred kraj godine kako bi se vijećnicima dala prilika da podrže proračun. Iako to nije zakonska obaveza gradonačelnika. Na dnevnom redu će prvo biti tehnički rebalans, zatim proračun za iduću godinu i još neke odluke koje su vezane za proračun kao što je odluka o izvršenju proračuna, odluka o raspisivanju referenduma i odluka o kreditu HBOR-a za modernizaciju javne rasvjete.

Što ako se proračun ponovno ne usvoji?

U tom slučaju odluke vezane za proračun se povlače i ide se na izvanredne izbore samo za Gradsko vijeće, ali ne i za gradonačelnika.

Je li potrebno, prema zakonu, donijeti odluku o privremenom financiranju Grada ili se odmah može ići na prijevremene izbore?

Nije ni potrebno ni nužno ako se proračun ne izglasa i jedina opcija ostaju izbori. Onda je bolje da do njih dođe što ranije kako bi se što prije formiralo novo Gradsko vijeće i dogovorila nova većina.

Kad bi najranije mogli biti prijevremeni izbori za Gradsko vijeće?

Najranije mogu biti krajem ožujka ili u travnju. U varijanti s Odlukom o privremenom financiranju izbori za Gradsko vijeće bi bili tek u lipnju. Znači, minimalno pola godine zastoja u funkcioniranju grada. Za to vrijeme, a do formiranja novog Gradskog vijeća i donošenja proračuna, nema potpisivanja novih ugovora niti projekata, nema povećanja plaća za djelatnike vrtića, muzeja i drugih ustanova i gradske uprave, nema isplate povećanih subvencija za novorođenu djecu, ranu intervenciju, Vartop, ljubičaste kante, financiranja udruga, isplate uskrsnica i besplatnog prijevoza za umirovljenike. Situacija kakvu naši građani ne zaslužuju.

Neki tvrde da su se kolektivni ugovori sa sindikatima zaposlenika u gradskoj upravi i gradskim ustanovama već mogli potpisati bez obzira na to što nije prihvaćen proračun za 2023., među njima je i župan Stričak.

U krivu je i župan Stričak i svi oni koji tvrde da se rebalansom koji je vezan za 2022. mogu osigurati sredstva za nešto što se počinje ostvarivati od 1. siječnja 2023. Gradonačelnik će svoje obećanje izvršiti i potpisati Kolektivne ugovore do kraja godine. Međutim, povećanje osnovice i sva materijalna prava iz ugovora ne mogu biti ostvarena prije nego se izglasa proračun za 2023. Oni koji tvrde drugačije ili su neznalice ili žele naći opravdanje za neprihvaćanje proračuna. Znači, pravo je rješenje prihvaćanje proračuna, a ne zamagljivanje stvarnosti ili okretanje pile naopako iz politikantskih razloga. U Zakonu stoji da se u razdoblju privremenog financiranja ne smiju preuzimati nove financijske obveze što bi značilo da se ne smiju pokretati postupci javne nabave, a niti potpisivati novi ugovori. Zakonom o proračunu je definirano da se privremeno financiranje obavlja razmjerno rashodima izvršenim u istom razdoblju prethodne godine.

Kad bi se onda počele isplaćivati veće plaće gradskim službenicima i djelatnicima?

U slučaju neizglasavanja proračuna i mogućih izbora primjena novih Kolektivnih ugovora počinje tek kada novi saziv Gradskog vijeća usvoji proračun, osim ako povjerenik Vlade za poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća procijeni može li postupati na način da se prava iz Kolektivnih ugovora mogu ispunjavati u uvećanom opsegu, što je teško za očekivati.

Što planira gradska uprava ukoliko proračun ne prođe i nakon nove sjednice?

Napravili smo sve što je u našoj moći da predložimo kvalitetan proračun koji u sebi sadrži sve što je potrebno za daljnji razvoj grada uz rješavanje najvećeg problema – baliranog otpada. Za prihvaćanje proračuna potrebna je politička volja najmanje 11 vijećnika, koje očito nema. Gradska uprava će se, u slučaju neizglasavanja proračuna, pobrinuti da bude što manje posljedica za naše sugrađane, ali i da se izvanredni izbori održe što ranije kako bi novi sastav Gradskog vijeća što prije izglasao proračun i izvukao Grad iz blokade.