Grad Varaždin povukao predstavnika iz Savjeta za sigurnost prometa na cestama

Ivica Kruhoberec | 24.7.2024. u 12:23h | Objavljeno u Aktualno

Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije ostao je bez jednog člana, i to predstavnika Grada Varaždina.

- Nedugo nakon što smo poslali poziv za današnju sjednicu, Grad Varaždin obavijestio nas je da povlači svog predstavnika. Ustvrdili su da politiziramo rad našeg savjetodavnog tijela, što odlučno odbacujem jer na dnevni red naših sjednica stavljamo sve inicijative građane, neovisno o njihovoj stranačkoj ili drugoj pripadnosti, pa smo tako stavili dvije današnje, rekao je Zvonimir Sabati, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

Naime, osim s aktivnostima vezanim za sigurnost djece u promet povodom nove školske godine, kao i o Prometnoj studiji za uspostavu mreže linija javnog županijskog linijskog prijevoza putnika u Varaždinskoj županiji, članovi Savjeta upoznati su i s inicijativama građane u vezi izgradnje podvožnjaka u Varaždinu, odnosno turbo-rotora.  

-Turbo-rotor na raskrižju Zagrebačke i Gospodarske ulice nije primjeren za taj prostor iz više razloga. Osim što zadire u našu imovinu ili joj onemogućava pristup, bitno će utjecati na promet biciklista i pješaka, dok će vozače zbunjivati, rekao je Zlatko Siroćić ispred građana koji traže rotor prikladniji za lokaciju.

Savjetu su se javili i građani, koji već dulje vrijeme negoduju zbog planirane izgradnje podvožnjaka na potezu Wiessertova-Supilova te predlažu njegovu izgradnju sjevernije od kolodvora. Zašto, odnosno što oni vide kao nedostatke projekta Grada Varaždina, odnosno prednosti njihovog prijedloga, objasnio je uime inicijative Josip Juras, koji je ustvrdio da je lokacijska dozvola za podvožnjak Wiessertova-Supilova izdana mimo GUP-a te je zatražio nadzor zakonitosti postupanja od Ministarstva graditeljstva.

Naglasivši da je Savjet samo savjetodavno, a ne stručno tijelo te nema ovlasti donositi zaključke, a nadležno ministarstvo već postupa po prijavi, njegovi su se članovi složili da se inicijative građana pošalju u Grad Varaždin, kojem se predlaže njihovo razmatranje na sjednici Gradskog vijeća.