Grad Varaždin posjetio veleposlanik Švicarske, zemlje partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri

VV | 11.5.2023. u 17:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj danas je u palači Patačić održao prijem za veleposlanika Švicarske Konfederacije NJ. E. Ursa Hammera koji je boravio u službenom posjetu gradu Varaždinu. Švicarska je ovogodišnji zemlja partner manifestaciji Varaždinske barokne večeri stoga je prijemu kod gradonačelnika prisustvovao i ravnatelj Koncertnog ureda grada Varaždina Raymond Rojnik.

Veleposlanik je izrazio zahvalnost gradonačelniku i Gradu Varaždinu na prijemu te iskazao zadovoljstvo što boravi u Varaždinu, kao i radi toga što je upravo Švicarska zemlja partner jednoj od najvažnijih kulturnih manifestacija u Republici Hrvatskoj:

- Veselimo se Varaždinskim baroknim večerima, imat ćemo mnogo važnih, visokokvalitetnih nastupa švicarskih ansambala tijekom ove manifestacije. Također, koristimo priliku da ojačamo suradnju između Švicarske i Hrvatske, a posebno gradova Varaždina i Schaffhausena koji je već uspostavio odlične partnerske i prijateljske odnose s vama – rekao je veleposlanik Urs Hammer. Istaknuo je kako će Švicarska iskoristiti priliku da se u Varaždinu na jesen predstavi kroz različite aspekte kulinarstva, turizma, glazbe.

- Nadam se i veselim još jačem povezivanju kroz sve ove aspekte, ali i jačanju naše političke, a posebno gospodarske suradnje. Već imamo neke švicarske tvrtke prisutne ovdje u Varaždinu i u okolici, a ulažemo poseban trud da pokrenemo i znanstvenu suradnju jer ovdje imate i izvanredan Fakultet organizacije i informatike. Danas ću se sastati i s predstavnicima fakulteta da razmotrimo te mogućnosti – rekao je veleposlanik.

Gradonačelnik Neven Bosilj najavio je kako na Dan oslobođenja grada Varaždina 22. rujna počinju Varaždinske barokne večeri  i to sa svečanim koncertom švicarskih glazbenika.

- Svi će u Varaždinu moći uživati u hrvatsko-švicarskoj suradnji. Kultura je prva poveznica s kojom smo pokrenuli suradnju sa Švicarskom i Schaffhausenom, a danas imamo i respektabilne švicarske tvrtke koje rade na području Grada Varaždina, Variosystems, Emil Fray Digital i NTH, tako da možemo reći da se suradnja nastavlja i u području ekonomije i gospodarstva, što nam je izrazito važno. U tom smjeru, na obostrano zadovoljstvo, pripremamo i dogovaramo nove projekte i programe – rekao je gradonačelnik.

Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin kazao je kako će Barokne večeri od 22. rujna do 4. listopada ugostiti četiri švicarska ansambla koja će sadržavati preko 50 umjetnika. Barokne večeri aktivno će se promovirati idućih mjeseci, a veleposlaniku je zahvalio na svoj potpori i suradnji. Istaknuo je i odličnu suradnju s jednom od najelitnijih škola za baroknu glazbu u svijetu Scholom Cantorum Basiliensis koja će upravo na VBV-u održati prvi nastup u Hrvatskoj, a istovremeno će njihov profesor održati masterclass u varaždinskoj Glazbenoj školi, kao jedan od dodatnih programa. Najavio je da u suradnji sa Švicarskom sve posjetitelje očekuje iznimno bogat festival i u glazbenom smislu i s popratnim sadržajima.

Galerija slika