Grad Varaždin pooštrava mjere zaštite od Covida-19 na sportskim natjecanjima

| 26.6.2020. u 12:03h | Objavljeno u Aktualno

Zbog povećanja broja zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Zlatan Avar sazvao je danas hitnu konferenciju za medije na kojoj je izvjestio o mjerama koje se poduzimaju kako bi se suzbilo širenje virusa na području Varaždina.

- Vidjeli smo da imamo povećan broj zaraženih pa djelujemo proaktivno i odlučili smo pooštriti mjere na svim sportskim natjecanjima. Zajednica sportskih udruga i svi klubovi dobili su naputak da na tribinama posjetitelji sjede s jednim mjestom razmaka, to nije samo apel nego i obaveza i tražit ćemo da se to provodi. Prije i nakon utakmica nema druženja i prigodnih domjenaka, od toga se mora odustati jer vidimo da su zatvoreni prostori rizični. Isto tako nakon odlaska ekipa treba voditi još veću pažnju o dezinfekciji svlačionica i sanitarnog čvora - iznio je Avar te naveo i mjere koje ste tiču javnih okupljanja.

- U tijeku su izbori i stranke u Varaždinu se mogu predstavljati na Franjevačkom trgu, a za sva veća okupljanja predviđen je Kapucinski trg. Molim sve da to poštuju i da ne rade iznimke. To smo predvidjeli kod prvih mjera popuštanja. Tada smo propisali točno mjesta na kojima će se održavati okupljanja. Za koncerte su tako predviđeni palača Sermage i Atrij Staroga grada - rekao je načelnik Stožera, a dotako se i teme Županijskog placa.

- Svatko tko se hoće baviti tržnicom mora se držati preporuka HZJZ-a za rad tržnica. Za taj dio ne vrijede pravila za javna okupljanja nego za tržnice i ako se netko toga neće držati, onda ćemo to zabraniti. Također kolaju razne dezinformacije o tome da se nešto zabranjuje i da se ograničava okupljanje na deset ljudi. To nije točno. Sve i dalje funkcionira kao do sada tj. nakon popuštanja mjera ali molim sve građane i organizatore za veći oprez jer vidimo što se dogodilo u Zadru i u Đakovu - apelirao je Avar ističući da život i dalje teče normalno ali uz pojačani oprez i brigu o sebi i drugima.

Na novinarsko pitanje o tome hoće li se uvesti obaveza nošenja maski u javnom prijevozu, Avar odgovara da ta obaveza već vrijedi na nacionalnoj razini.

- Maske u javnom prijevozu su obavezne u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinu. Imamo plan po mjesnim odborima dati određeni broj maski, posebice za starije građane - napomenuo je Avar.

Označeno u