Grad Varaždin o financiranju potencijalnih projekata putem ITU mehanizma

| 17.2.2021. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Glavna tema današnje 28. sjednice javnog kolegija bila je vezana za integrirana teritorijalna ulaganja za financijsko razdoblje 2021. do 2027. u koje se Grad Varaždin priključio 2019. godine. U tijeku je javno savjetovanje te koje će sve sredine osim Varaždina biti obuhvaćene u sklopu ulaganja namijenjena održivom urbanom razvoju.

- Omogućuje nam da putem ulaganja za održivi urbani razvoj prijavljujemo projekte koji nisu obuhvaćeni u nacionalnom okviru. Preko toga će nam sada biti dostupni puno fondova Europske unije koje su nam do sada bili zatvoreni - objasnio je gradonačelnik Ivan Čehok na današnjem otvaranju javnog kolegija.

Također je naglasio da je većinu projekata Varaždin financirano putem fondova Europske unije, čak 90 posto njih, dok samo 10 iz Grada Varaždina ili drugih javnih ustavnova. 

 - Nije svejedno kakvi su projekti i u što su usmjereni, da li je to samo energetska obnova gdje se samo fasada, krovište tj. omotnice zgrade ili je to izgradnja servisne ceste i slično. To su različite razine projekta. Mi definitivno ovime stjećemo mogućnost za razvojen europske projekte što do sada nismo. Prijavili smo i par projekata u fondu oporavka od pandemijske krize, ali ne ide naročito brzo, ali i tu planiramo ugrabiti svoj dio kolača - objasnio je Čehok.

Javni_kolegij_2.jpg

Gradonačelnik je napomenuo i da Varaždin po glavi stanovnika u Hrvatskoj radi i prijavljuje najviše projekata. ITU mehanizam se nije mogao koristiti za razdoblje od 2013. do 2020. jer se prethodno to moglo koristiti samo za gradove preko 50 tisuća stanovnika. No, to se promijenilo sada, a prema smjernicama, u ITU mehanizam se ide s lokalnim susjednim općinama, iako se planira ići i s obližnjim većim gradovima poput Čakovca i Koprivnice, ali trenutno je ta opcija povezivanja još u zraku.

- Nadali smo se da ćemo uspjeti uzeti i Čakovec i Koprivnicu u taj naš obuhvat. Sjever Hrvatske ovisi o ta tri grada i kada bi smo mi i njih uzeli, cijeli sjever bi imao više šansi. Međutim kako sada stvari stoje, uvjet je da možemo uzeti gradove i općine na dva kriterija da su susjedni gradovi i općine te da ima barem 30 posto dnevnih migracije između tih sredina. Za sada 10 općina ušlo putem tog kriterija i imamo još prostora za tri, a možemo predložiti općine i gradove prema drugim kriterijima - rekla je Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika.

Među 10 općina koje su ušle putem kriterija blizine i dnevnih migracija su Trnovec Bartolovečki, Kneginec, Jalžabet, Sveti Ilija, Beretinec, Vidovec, Sračinec, Petrijanec, Vinica i Maruševec. S vremenom ćemo doznati i dodatne tri općine ili grada koji mogu ući po drugim kriterijima.

Integriranim teritorijalnim ulaganjima više nije potrebno preko države prijavljivati određene projekte već će to biti puno izravniji postupak prijavljivanja za određena sredstva EU fondova.

- Grad Varaždin time zapravo postaje provedbeno tijelo Europske unije. To je jako važno jer jako puno projekata je moguće preko ITU ostvariti, čak i oni koji nisu raspisani. Na taj način ćemo preuzezi ulogu županije, ne u teritorijalno-upravnom smislu, već u razvojnom smislu - objasnio je Čehok.

Projekte koje već sada planiraju prijaviti putem ITU mehanizma su pretvorba Kina Dom u Centar kreativne industrije, nabavu električnih buseva koji bi poboljšali trenutno slabu povezanost unutar županije putem javnog prijevoza, poboljšanje turističke ponude, uređenje Aquacityja jezera Motičnjak, izgradnja biciklističke staze...

Javni_kolegij_3.jpg