Grad Varaždin i REA Sjever predstavili web platformu s mapom solarnog potencijala Varaždina

| 17.3.2022. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

U Gradskoj vijećnici danas je predstavljena web platforma s mapom solarnog potencijala Grada Varaždina, koju je izradio Grad Varaždin u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever. Riječ je o pilot projektu koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije u okviru projekta Social Green iz programa Interreg Europe, a koji građanima omogućava stjecanje osnovnih informacija o solarnom potencijalu krovova vlastitih objekata.

Zasad je moguće solarni potencijal provjeriti za obiteljske kuće, a uskoro bi to trebalo biti moguće i za stambene zgrade, kad na snagu stupe podzakonski akti i pravilnici vezano za novi Zakon o tržištu električne energije.

- Svaki Varaždinac može na toj aplikaciji provjeriti koliko bi ga koštala investicija u fotonaponsku elektranu na svome krovu i kolike bi uštede postigao kroz određeno vrijeme. Čekamo da se raspišu natječaji Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša kako bi sugrađani ostvarili sufinanciranje od 40% investicije. Paralelno s time će Grad Varaždin dati svoj udio na način da će sufinancirati u dijelu izrade projektne dokumentacije. Ovaj je projekt osobito važan u ovo vrijeme kad cijene energenata ovoliko rastu, i cijele krize koja se događa. I nama rastu troškovi javne rasvjete u gradu Varaždinu, i to u milijunskim iznosima na razini cijele godine. Sigurno će i našim sugrađanima HEP dizati cijene i ovo je jedan od načina na koji se može zaštititi standard građana. Stoga kroz solarnu mapu i sufinanciranje izrade projektne dokumentacije želimo još više potaknuli naše građane da ugrađuju zelenu energiju, da živimo što zelenije i da budemo zeleno osvješteni građani i zeleno osvješteni grad - rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj dodavši da u Gradu razmišljaju i o postavljanju solarnih panela na neke od gradskih objekata.

O projektu solarne mape govorio je i Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever.

- Projekt je počeo prije nekoliko godina i inicijalno je bio usmjeren prema ozelenjavanju socijalnih stanova. Tada smo prepoznali energetsko siromaštvo kao jedan od većih problema. Cilj ovog projekta je ne samo pokrenuti investicije kod građana nego i pomoći najsiromašnijim građanima koji imaju problema s računima. Već dulje vrijeme radimo na tome, a ovo je jedan od rezultata tog projekta - pojasnio je Šimić.

Solarnu mapu građani mogu pronaći na web adresi: http://www.solarnamapa.hr/grad-varazdin. Platforma pokriva gotovo sve objekte na području grada i svih devet prigradskih naselja.

U tražilicu treba ukucati adresu obiteljske kuće i zatim prosječni iznos računa za struju. Nakon toga pomoću platforme građani mogu dobiti okvirni izračun preporučene snage elektrane, investicijskih troškova, uštede energije, smanjenja emisije CO2 i, što je najvažnije, isplativosti investiranja u solarnu elektranu, sa ili bez 40% sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.