Grad predlaže porezne stope kojima će većini rasti plaće, ali poskupljuje i komunalni bod za 25 posto

MGA | 17.10.2023. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin je pripremio nacrt pet odluka vezano za poreze i komunalne naknade koje idu na javno savjetovanje, a gradonačelnik Neven Bosilj danas je predstavio prijedlog vezano za visinu poreznih stopa na dohodak. Predloženom odlukom Grad Varaždin će, ističe gradonačelnik, omogućiti rast plaća za oko 98 posto svih zaposlenih na području Grada.

- Predlažemo 22 % kao nižu i 33 % kao višu stopu poreza na dohodak. Za one s prosječnom plaćom od 1.500 eura bruto tj. 1056 eura neto, to znači da će samcima na godišnjoj razini plaća rasti za 37 eura. Za one s jednim djetetom plaće će rasti za 177 eura, a za one s dvoje djece za 271 euro - ističe gradonačelnik dodajući da će se jedino samcima s plaćom većom od 2.500 eura plaće neznatno umanjiti primjenom ovakvih stopa poreza na dohodak.

1. Izračun plaća u Varaždinu po novim poreznim stopama

3_Izracun_placa_u_Varazdinu_po_novim_poreznim_stopama_17102023.jpg

(izvor: Grad Varaždin)

Također je naglasio da ovakav rast plaća omogućuje Grad, a ne država ili županija te je nabrojao što je sve Grad Varaždin izgubio na prihodovnoj strani zahvaljujući poreznoj reformi s državne razine.

- Država je povećala neoporezivi dio s 531 na 560 eura, čime gubimo četiri posto prihoda. Ukidanjem prireza izgubili smo 4 milijuna eura prihoda. S druge strane država nam za vrtiće daje tek 390.000 eura. Također ćemo predloženim novim stopama poreza na dohodak izgubiti još milijun eura, ali smo odlučili proračun zatvoriti na ovaj način. 

- Također imamo zatečene obveze za Arenu još deset godina i uskoro na naplatu dolaze i Čehokove obveznice koje su izdane uz poček kako bi se platila zemljišta Ekosu i TH Investu - navodi Bosilj dodajući kako je država nakon turističke sezone puna ko brod, prihodi državnog proračuna veći su za 30 posto, a gradu Varaždinu sad "daju mrvice" za vrtiće.

Navodi i kako država propisuje način funkcioniranja javne vatrogasne službe i predškolskog odgoja i obrazovanja, a teret financiranja je na Gradu, koji također financira rad HNK, Muzeja, Knjižnice i ostalih javnih ustanova s ukupno 550 ljudi na plaći. 

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković predstavio je pak drugi prijedlog prema kojemu komunalni bod u Gradu raste za 25 posto. Vrijednost komunalnog boda, temeljem kojeg se obračunava komunalna naknada za sve građane i poslovne subjekte, sa šest kuna porast će na jedan euro.

2. Usporedna tablica gradova:
    Varaždin prijedlog - bod = 1 EUR

1_Usporedna_tablica_gradova_-_vrijednost_komunalnog_boda_17102023.jpg

(izvor: Grad Varaždin)

- Zadnji put se komunalni bod dizao 2018. godine za 25 posto. Tada smo bili protiv njegova dizanje jer tada nije bilo inflacije i nije bilo razloga za podizanje cijene komunalne naknade, ali danas s ovom razinom komunalne naknade ne možemo zadržati ovakav komunalni standard - pojasnio je Marković.

Usporedio je i cijene radova na komunalnoj infrastrukturi koje su, kako je istaknuo, ponegdje porasle 50 pa do čak 100 posto u odnosu na 2018. godinu.

3. Vrijednost nekih radova unazad 5 godina porasla i do sto posto:

2_Vrijednost_nekih_radova_unazad_5_godina_porasla_i_do_sto_posto_17102023.jpg

(izvor: Grad Varaždin)