Grad i Sjever DAN na programe prijavili 12 projekata vrijednih 16,2 milijuna eura

M.P./Varaždinske vijesti | 18.4.2016. u 11:15h | Objavljeno u Aktualno

Na raspisane pozive za dostavu projekata na programe prekogranične i transnacionalne suradnje Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN s partnerima su prijavili ukupno 12 projekata vrijednih 16,2 mlijuna eura.

Riječ je o programima Interreg Centra Europe, Interreg Danube Transnational Programme i Interreg V A – Slovenija-Hrvatska. Svi su projekti u postupku evaluacije, a rezultati se očekuju od sredine ove godine do početka iduće. Usto, na otvoreni poziv Interreg V A – Mađarska-Hrvatska prijavljena su još četiri projekta.

- Projekti nisu investicijski, no to su projekti koji jačaju zajednicu i stvaraju određene akcijske planove koji su nužni da bi se kasnije razvijali investicijski projekti. Usto, zajednici daju mogućnost da se povezuje s ostalim prekograničnim teritorijalnim podučjima izvan Hrvatske. Sve prijave pretežno idu u pravcu urbane mobilnosti te smanjenja CO2 i buke u gradovima. Drugi paket projekata jest razvoj kulturne baštine kroz energetsku učinkovitost i kroz turističku ponudu - pojasnio je dr.sc. Miljenko Ernoić, predsjednik uprave Razvojne agencije Sjever DAN.

Gradu je u međuvremenu odobren projekt izgradnje cikloturističke prihvatne točke u Varaždinu vrijedan 878.000 kuna, a odobreno je 470.000 kuna od Fonda za razvoj turizma.

- Čekamo potpisivanje ugovora, a riječ je o izgradnji prihvatne točke blizu varaždinskog groblja s popratnim sadržajima važnima cikloturistima. Nastavak bi bio izgradnja cikloturističkog kampa - rekao je Ernoić.

Na natječaje će u skoro vrijeme biti prijavljeni i projekti poput uređenja sinagoge te Varaždinske kuće, a ovih dana na natječaj će biti prijavljen i projekt energetske obnove vrtića.

- Najveći je projekt svakako projekt TPV2 vrijedan 50 milijuna eura, a tu je i projekt „kućanske rampe“, odnosno izgradnje nadvožnjaka u Ul. Vilka Novaka, Kuća leptira i još niz manjih projekata. Ovih je dana itekako vidljivo da Grad zna kako povući novac iz fondova jer tu je 15 milijuna kuna dobivenih za projektnu dokumentaciju za projekt TPV2, a tu je i projekt izgradnje studentskog doma vrijedan 141 milijun kuna. Pred nama je novo vrijeme, mnogo je projekata, i onih „soft“ i onih „hard“. Ako se svi projekti koje imamo realiziraju, u Varaždin bi do 2020. godine trebalo stići više od 100 milijuna eura - najavio je gradonačelnik Goran Habuš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci