Goveda obitelji Kolačko iz Klenovnika u ekološkom uzgoju: Potražnja velika, ali kako okrupniti zemlju?

| 27.1.2020. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

- Bilo kakav posao se isplati, samo treba imati volje - kaže Andrija Kolačko iz Klenovnika, naglašavajući da je naš brdovit kraj savršen za bavljenje stočarstvom. Budući da je u mlađim danima proputovao velik dio Europe, posebno krajeve Austrije i Njemačke dojmilo ga se kako su njihovi obronci planina i brežuljci uređeni, nigdje zapuštena zemljišta. Ta mu se slika vrtjela po glavi dugi niz godina i odlučio je preslikati ideju u svoj kraj, selo Lipovnik. Prije 20 godina kupio je pet junica crvenog angusa i započeo ostvarivati svoj san.

Počevši od nule i vlastitim sredstvima Andrija danas na 20 hektara pašnjaka uzgaja 30 goveda, a očekuju i potomstvo pa će brojka narasti i do 40. Uzgajaju uz anguse i ovce kojih također imaju oko 40, a uzgoj je ekološki certificiran.

- Pomaže mi supruga, a imamo i tri kćeri. Potencijal oko unapređenja, širenja i popratnih sadržaja postoji, ako će mlađi naraštaj imati volje - dodaje.
Crveni angus, a postoji i crni samo je razlika u dlaki, mesna je pasmina škotskog podrijetla s kvalitetnim mesom koje je nježno, sočno, mramorirano i aromatično. Riječ je i o vrlo otpornoj vrsti goveda koja zimi bez problema preživljava na otvorenom, a obitelj je izabrala baš anguse jer su miroljubivi i imaju najveći postotak uspješnog samostalnog telenja.

- Goveda ne zahtijevaju posebni tretman, ni zatvorene nastambe već su im dovoljne nadstrešnice. Moje ionako u bilo koje doba godine, po kiši ili snijegu, spavaju vani u šumi - navodi sugovornik, dodajući da je angus poznat i kao čistač površina pa je i to bila prednost zašto se obitelj odlučila za ovu pasminu goveda. Obitelj mušku telad do 150 kilograma prodaje drugim proizvođačima za daljnji tov dok se ženke čuvaju za rasplod.

- Danas već imamo lijepi broj stoke, ali nam ekološki uzgoj diktira broj goveda koji smijemo imati u odnosu na površinu pašnjaka. Na temelju brige o uvjetima u kojima živi stado dobivamo ekološki certifikat, a humani uvjeti življenja goveda važna su činjenica kod ocjenjivanja u ekološkoj proizvodnji. To su zapravo i specifičnosti koje se odražavaju na kvalitetu mesa. Kod nas se govedo slobodno kreće pašnjakom i to je kvalitetniji način uzgoja od tova junadi u zatvorenom - govori sugovornik.

Bez obzira na godišnje doba goveda obitelji Kolačko možete vidjeti kako pasu pašnjakom, spavaju vani u šumi, a obitelj ih prihranjiva kroz zimu jedino suhim sijenom i sjenažom. Ista stvar je i s ovcama koje su u suživotu s govedom. Najveći im je problem, kažu, okrupniti zemlju, mukotrpan je to posao jer nisu riješeni imovinsko pravni odnosi.

S kojim se još izazovima susreće obitelj čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Galerija slika