GOMILA Zemljište za autocestu prodavali po 10 kuna po kvadratu, zašto bi sada pet puta jeftinije? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

GOMILA Zemljište za autocestu prodavali po 10 kuna po kvadratu, zašto bi sada pet puta jeftinije?

IHR/Varaždinske vijesti | 2.12.2021. u 18:18h | Objavljeno u Aktualno

Viječnici Županijske skupštine na sjednici u utorak podržali su Prijedlog odluke o projektu "Prezentacijski centar Gomila u Jalžabetu“. Ovom odlukom Varaždinska županija, odnosno župan, dobio je "zeleno svijetlo" da od vlasnika zemljišta, na kojem se prezentacijski centar planira graditi, otkupi po cijeni od 10 kuna po kvadratu, umjesto po dvije, koliko je zemljište procijenjeno.

Uskoro izložba "Zlato zlatu"

- Sa iskapanjima na tom lokalitetu počelo se 2017. godine i sada smo došli do razine da jednostavno moramo presjeći: odlučiti ide li se u otkup zemljišta na kojem se nalazi arheološki lokalitet, a koje je u privatnom vlasništvu, ili ga zatrpati. Iskreno, meni bi bilo žao da danas, sutra, preksutra idemo to zatrpavati, pogotovo ako se radi o drugom najvažnijem arheološkom nalazištu Varaždinske županije, odmah iza spilje Vindija. Dosad smo održali nekoliko sastanaka s općinskom vodstvom i načelnikom te s vlasnicima zemljišta koje je procijenjeno na dvije kune po kvadratu. Naravno da se vlasnici s time ne slažu. Njihov argument je da se prije 20 godina, kad se gradila autocesta, takvo poljoprivredno zemljište plaćalo 10 kuna. Ne vidim razloga da sada bude pet puta jeftinije. U pravu su. Zato je važno da se vi odlučite i date svoju zadnju riječ - rekao je župan Anđelko Stričak te najavio kako će 15. prosinca u Zagrebu biti otvorena i izložba "Zlato zlatu"na kojoj će biti prezentiran dio pokretnih arheoloških nalaza s tog nalazišta, koji su izuzetno vrijedni, a na koju je pozvano 80 kustosa iz cijele Hrvaske, uključujući premijera Andreja Plenkovića i ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek.

Vijećnik HNS-a Marijan Škvarić rekao je kako bi trebalo objediniti svu kulturnu baštinu Varaždinske županije, uključujući i bogatu kulturno-povijesnu baštinu Lepoglave, koja je na UNESCO-ovoj listi.

- To je naš potencijal i trebamo ga iskoristiti. Pomognite nam da to zlato dostojno prezentiramo - apelirao je Škvarić, što je podržao i vijećnik Mario Lešina.

- Mi na kulturi možemo razvijati turizam, a po mojim izračunima turizam je u BDP-u Varaždinske županije između 11 i 12 posto, dok je državni prosjek 20 posto. Mi možemo taj svoj turizam i njegovo udvostručenje postići upravo kroz kulturu. Da li je to ta historijska, primjerena kultura, vizulana umjetnost, svejedno - rekao je Lešina i dodao kako je vrlo bitno, i nakon kupoprodaje zemljišta, zadržati konsenzus.

- Ne samo sada, kako kasnije to za sobom ne bi povlačilo politikantske rasprave - rekao je.

Od kralja do Jože Križanića...

Vijećnik Ivan Čehok ustvrdio je kako bi se Županija trebala više uključiti u djelovanje Muzeja, a složio se i s vijećnikom Škvarićem. 

- Potrebno je da se konačno usustavi, poveže i zajednički prezentira ovaj potencijal kojeg imamo. Imamo vunastog nosoroga iz Ludbrega, imamo Jalžabet, Varaždinske Toplice i spilju Vindiju. Lepoglava je nešto noviji lokalitet jer, uz ove tamničke sobe koje imate, Tuđmanovu, i kardinalovu, ovo su grobni humci koji su puno stariji i imaju drugačiju vrijednost. U svakom slučaju mislim da bi to sve trebalo u turističkom smislu povezati na neki način, jer ove oslabljene, male turističke zajednice neće to moći same napraviti. Ono što je pritom važno, i što se sad pokazalo, prije nego je Varaždin postao slobodan kraljevski grad, imao je svog kralja. Od jalžabetskog kralja do, evo sad našega Jože Križanića, koji je tamo napravio najveće nogometno igralište u ovom dijelu Europe. Mislim da se sad zaokružuje cijela ta priča - ustvrdio je Čehok i dodao kako je dobro što se uključuje procjeniteljsko povjerenstvo. 

- Treba biti jako oprezan kada je riječ o cijeni koja nije određena po sudskom vještaku, ali da ne bi bilo poteškoća, dobro je to provesti kroz protokol tržišne vrijednosti - ustvrdio je.

Šteta da se ne pokrene

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić dao je podršku objedinjavanju kulturnog blaga naše županije.

- Aktualni župan i ja smo već u nekoliko navrata o tome razgovarali i na tome inzistirali kod ministrice. Sigurno da se to mora napraviti i objediniti u Zavičajni muzej ili nešto slično kako bi cijela ta priča dobila na težini - ustvrdio je Križanić i priznao kako je puno lobirao kod ministrice i oko projekta Prezentacijskog centra u Jalžabetu te da mu nije bilo lako.

- Sada kada smo došli u situaciju da nalazište zatrpamo ili idemo u otkup zemljišta za Prezentacijski centar, pogotovo sada, kada se izvlače novci iz EU fondova, bilo bi šteta da se ne pokrene. Puno je tu bilo pregovora, na razgovorima oko kupoprodaje zemljšta bio je i bivši župan. Ovim projektom bi cijela Hrvatska, cijela naša općina koja je u top 10 po puno ekonomskih pokazatelja i koja jedina nema smanjenje broja stanovništva, za što postoji sigurno razlog, samo ovim projektom zaživjela bi još bolje. Ovdje nisu u igri milijuni, da bi se ljudi na tome obogatili. U ovoj fazi važno je otkupiti zemljište potrebno za Gomilu - rekao je Križanić.