Godišnje iz županije u inozemstvo iseljava više od 1.000 osoba, a u druge županije i tri puta više! Foto: Ilustracija/Pixabay

Godišnje iz županije u inozemstvo iseljava više od 1.000 osoba, a u druge županije i tri puta više!

| 15.10.2018. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno

Zbog novca, nepravde, pravne nesigurnosti, nepotizma, korupcije... ili jednostavno zbog ukupne društvene klime Hrvatsku, odnosno gotovo sve županije, uključujući i Varaždinsku županiju, napušta iz godine u godinu sve više građana u potrazi za boljim životom.

Da stvar bude gora, na iseljavanje se sve češće odlučuju cijele obitelji, roditelji s djecom, a što ukazuje na njegov trajniji karakter.

Hrvatska “ostala” bez Varaždina

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, koji su objavljeni krajem prošlog mjeseca, Hrvatsku je u 2017. godini napustilo 47.352 ljudi, što je otprilike grad veličine Varaždina. Od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, ovo je najveći broj iseljenih.

Međutim, potrebno je istaknuti kako se podaci Državnog zavoda za statistiku temelje na podacima o odjavi prebivališta, koje građani sami daju policijskim postajama, a poznato je da mnogi novi iseljenici ne odjavljuju prebivalište, što zapravo znači da su nepotpuni i da je iseljavanje i većih razmjera.

Najviše Hrvata, koji su lani iselili u inozemstvo, 63,9 posto, otišlo je u Njemačku. Među zemljama u koje su u 2017. selili hrvatski državljani značajne udjele, po 5,9 posto, drže i Austrija i Irska.

Što se tiče Varaždinske županije, u posljednje tri godine, dakle u 2015., 2016. i 2017. godini iselilo je ukupno 3 167 osoba...

Više o iseljavanju iz naše županije pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...