GeoKol u 20 godina poslovanja izrastao u jednu od vodećih geotehničkih tvrtki

vv | 28.11.2023. u 09:43h | Objavljeno u Aktualno

- U našoj djelatnosti posluje mnogo tvrtki, no vjerujem da smo se uspjeli pozicionirati kao jedan od nekoliko lidera u Hrvatskoj, i to zahvaljujući zaposlenicima i opremi te ulaganjem u edukacije, certifikate i akreditacije veli Davor Kolarek, osnivač i direktor

GeoKol, geotehnička tvrtka osnovana prije točno 20 godina u Varaždinu, proslavila jubilej okupljanjem djelatnika i poslovnih partnera u varaždinskom prostoru Klub 7 u sklopu hotela Turist. Uz pratnju benda Romantix, prisjetili su se tako okupljeni tih turbulentnih 20 godina u kojima su od početnih projekata s iznajmljenim strojem napredovali do uskog kruga lidera u sektoru geotehnike i geomehanike.

geokol137.JPG

Drugačiji pristup geotehnici - temelj za rast

- U našoj djelatnosti posluje mnogo tvrtki, no vjerujem da smo se uspjeli pozicionirati kao jedan od nekoliko lidera, i to zahvaljujući zaposlenicima i opremi te ulaganjem u edukacije, certifikate i akreditacije za izvođenje specifičnih, zahtjevnijih projekata, govori nam Davor Kolarek, osnivač i direktor Geokola, napominjući da ni njih nije zaobišla kriza u sektoru graditeljstva prije petnaestak godina, nakon čega su temeljito promijenili poslovni pristup te su se orijentirali na inženjering, što podrazumijeva kompletnu pripremu natječajne dokumentacije i sudjelovanje u javnim nabavama, a nakon dobivenog natječaja angažirali bi podizvođače te preuzeli kompletno vođenje projekata.

Kolarek ponosno ističe kako su GeoKolovi zaposlenici najvažniji faktor tvrtkinog uspjeha tijekom dva desetljeća rada te više stotina uspješno realiziranih projekata, koji će i u narednim desetljećima odolijevati zubu vremena. Zasluga je to tima stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u sektorima građevinarstva i geotehnike u čije edukacije tvrtka konstantno ulaže.

- Na primjer, kako bi realizirali zahtjevnije i specifične vodo-istražne radove za rekonstrukciju brane Butoniga za osiguranje dodatnih količina vode za vodoopskrbu u Istri, morali smo ishoditi sve potrebne akreditacije i certifikate, što je koštalo i novaca i vremena. Trajalo je to nekoliko godina tijekom kojih su zaposlenici bili na edukacijama, pojašnjava Kolarek.

geokol82-1.JPG

Zaposlenici kao početak i kraj uspjeha

Osim stručnih, educiranih i sretnih zaposlenika, ključ uspjeha tvrtke je i ulaganje u strojeve i opremu. Nedavno je GeoKol tako kupio novi vrijedan stroj te ga dopremio iz Newcastlea u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Zahvaljujući tome, nedavno smo sklopili već četvrti ugovor s Vodoopskrbom i odvodnjom iz Zagreba za izvedbu vodoistražnih radova, čime se utvrđuje količina, tokovi i kvaliteta pitke vode. To je za cijeli tim veliko priznanje i referenca, budući da tako zahtjevan posao može odraditi samo mali broj specijaliziranih tvrtki u zemlji, naglašava Kolarek.

Ukazujući ponovno na ključnu važnost zaposlenika za uspjeh tvrtke, Kolarek ističe kako trenutno u GeoKolu rade zaposlenici koji su se pridružili timu u prvim godinama poslovanja pa je povodom jubileja istaknuta i obilježena njihova vjernost koju su iskazali kroz ova dva turbulentna desetljeća.

- Danas GeoKol ima 13 zaposlenika, stručnjake s iznimnim geotehničkim i građevinskim iskustvom s više stotina gradilišta. Samo ove godine povećali smo plaće nekoliko puta, proširili kapacitete za 30 posto, kupili veći stroj, povećali broj ljudi, vozila, opreme čime možemo pokriti još veći broj upita i zahtjeva. Posla ima jer traje obnova, ulaže se u nove projekte jer još dolaze novci iz fondova EU, ima i povoljnih kredita, tako da se gradi na sve strane, naglašava Kolarek, koji na kraju upućuje posebnu zahvalu obitelji bez čije podrške i razumijevanja ne bi postigli respektabilnih 20 godina.

geokol_na_Radnickoj_cesti_u_Zagrebu.jpg

Od mostova do žičare i jezera

Kao referenca kvaliteti rada, iza GeoKola stoji niz gradilišta i projekata, što manjih, što većih, najveći broj u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu - od izgradnje mosta Čiovo, mosta Svilaj, preko istražnih radova za INA-u, HEP, Janaf, Hrvatske vode, Hrvatske autoceste, Državne nekretnine, Hrvatske ceste, Opću bolnicu u Varaždinu, izgradnja umjetnog jezera za hidroelektranu u Brežicama u Sloveniji, pa do izvođenja geotehničkih radova za potrebe izgradnje Sljemenske žičare. U vezi potonjeg projekta, Kolarek ponosno ističe kako nedavni zagrebački potres nije oštetio “GeoKolove pilote” koji su građeni prije potresa.

geokol205.JPG

GeoKol - vodeći partner Geotehničkom fakultetu

Kolarek ističe stalnu suradnju s fakultetima i institutima, osobito u domeni geotehnike. - Nakon potresa u Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, GeoKol je kao vodeći partner u suradnji s Geotehničkim fakultetom iz Varaždina odradio 150 geotehničkih elaborata za potrebe Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije te Zagrebačke županije i to puno prije ugovorenog roka. Na temelju tog iskustva te dobivene reference trenutno smo angažirani u susjednoj Sloveniji na izvedbi istražnih radova za potrebe sanacije klizišta nastalih uslijed nedavnih razarajućih poplava, ukazuje nam Kolarek.

romantix_gekol_20.jpg